De norske jentene vant 4 x 5 km stafett på Beitostølen - Skisport
1199 Views

De norske jentene vant stafetten på Beitostølen

Heidi Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg tok Norge til topps på 4x5 km stafett på Beitostøen søndag.

Desember 09, 2018
stafettlag
Skrevet av:

administrator

– Det var innmari artig, sa Ingvild Flugstad Østberg til NRK etter å ha gått først over målstreken på Beitostølen.

Da hadde Heidi Weng, Therese Johaug og Ragnhild Haga gitt henne en luke på 11,6 sekunder før sisteetappen.

– Det var deilig på få 10-11 sekunder, men samtidig var det en inspirerende avstand for de bak. Jeg var ikke noe interessert i å få de opp på bakskiene, men nå puster jeg lettet ut, sa Haga, som var godt fornøyd med jobben lagvenninnene hadde gjort.

– De tre foran meg gjorde grovjobben, så det var en takknemlig jobb å være fjerdemann.

Svensk helsprekk

Det var tre minusgrader og gode forhold da Heidi Weng gikk ut på åpningsetappen på Beitostølen søndag. I sesongens første stafett hang Weng godt med på sin etappe og vekslet som nummer fire da hun sendte Therese Johaug ut på andreetappen 7,3 sekunder bak Russland.

Sverige, som hadde Evelina Settlin på første etappe, tapte sekund på sekund og vekslet 37,2 sekunder bak de russiske lederne. Det skulle vise seg å være starten på en svensk helsprekk.

Halvveis ut på den andre etappen hadde Therese Johaug spist opp det russiske forspranget og benyttet den siste halvdelen til å skaffe seg en luke. Da Johaug sendte Ragnhild Haga ut på tredjeetappen hadde hun skaffet Norge en ledelse på 9,4 sekunder foran Russland.

– Jeg synes jeg gjorde en bra etappe. Jeg tenkte jeg skulle bruke starten av etappen på å gå meg inn i løpet, og komme godt i gang. Så skulle jeg sette trykket opp mot andrerunden. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å få luke og skaffe Ragnhild ti sekunder, sa Johaug til NRK etter sin etappe.

Disponerte kreftene

Finland lå som nummer tre etter halvveis stafett, 15,9 sekunder bak, mens Norges 2. lag lå 19,6 sekunder bak på fjerdeplass. Sverige fortsatte å skuffe og vekslet som nummer åtte, 55,3 sekunder bak Norge.

Haga disponerte kreftene godt og holdt avstanden til Russland, Finland og Russland II, som jaktet ryggen på den norske jenta. I det siste partiet knep trioen innpå Haga, men Ingvild Flugstad Østberg på den norske ankeretappen gikk ut 11,6 sekunder foran.

Den norske ankerkvinnen gikk godt på ski og lot seg ikke stresse. Da det gjensto 2,5 kilometer var avstanden økt til 24,5 sekunder, og resten av etappen kontrollerte Flugstad Østberg inn til seier.

Russlands 2. lag gikk inn til andreplass 37,3 sekunder bak Norge, mens Finland ble nummer tre 37,8 sekunder bak.

Sverige, som var regnet som en av favorittene, ble nummer seks, 50 sekunder bak de norske vinnerne. Det norske andrelaget kom på plassen bak, 3,6 sekunder bak svenskene.