Skiløperen som ble fjellfant

Finn motivasjon i topptur! Martin Andersen er langrennsløperen som la opp og forsvant inn i fjellheimen. Nå går han bare under navnet fjellfanten. Han mener langrennsløpere flest bør hente...

Høgseternebba i Isfjorden.

Finn motivasjon i topptur!

Martin Andersen er langrennsløperen som la opp og forsvant inn i fjellheimen. Nå går han bare under navnet fjellfanten. Han mener langrennsløpere flest bør hente mer motivasjon i fjellet.

Tekst: Gjermund Mindtbø Foto: Martin Andersen

Nå har jeg hatt ni dager på rad på ski i fjellet, men noen dager må man ha av også, ler Martin Andersen. Du husker han kanskje fra de første sidene av resultatlistene fra Norgescup, Skandinavisk cup og NM for noen år tilbake. Martin Andersen fra Engerdal var en hardsatsende langrennsløper som blant anna gikk for privatlaget Team Norgeshus.

HAR OVER 100 SKIDAGER I ÅRET
I 2013 sa han stopp for langrennskarrieren. Det var noe som frista mer. Fjella kalte.

– Det begynte egentlig for 11 år siden, før jeg la opp. Da jeg gikk på videregående i Trysil kjørte vi telemark på fritida og fant ut at vi skulle kjøpe feller til disse skia. Vi hadde så vidt hørt om folk som reiste til Jotunheimen for å gå opp fjella og kjøre ned igjen, og bestemte oss for å prøve det samme.

Interessen for topptur utvikla seg fort, og som fortsatt aktiv langrennsløper brukte Andersen mye av perioden etter sesong til å oppsøke nye fjell, spesielt i Jotunheimen. Samling av 2000-meter topper begynte, men interessen eskalerte ikke før han la de smalere skia på hylla.

– Da ville jeg leve fjell-livet. Etter det har jeg hatt over 100 skidager i norske fjell hvert år.

Martin har vokst opp med det han beskriver som vanlig norsk friluftsliv innerst i Engerdalen uten de bratteste fjella.

Martin har vokst opp med det han beskriver som vanlig norsk friluftsliv innerst i Engerdalen uten de bratteste fjella.

MERKER IKKE HVOR GOD TRENING DET ER
Langrennsløpere flest virker også å ha fått øynene opp for toppturer de siste årene. Tar du en liten tur innom Instagram en vårdag kan du nesten ikke unngå langrennsløper med glis like brede som skia, med majestetiske tinder i bakgrunnen.

Martin Andersen er en av de, og kaller seg fjellfanten på bildedeling-appen. Han mener toppturer er gull verdt både som trening og motivasjon for satsende skiløpere.

– Jeg trur det er mange som ikke tenker på hvor ekstrem god trening det er. Du ligger stort sett i sone-1 og beveger deg i motbakke hele tida. Du kan få seks-sju timer med trasking, nesten uten at du merker det er trening. Pause handler om å gjøre noe anna. Om du er i fysisk balanse etter en sesong, har du ikke behov for å ligge en måned på senga. Det man trenger er avveksling, og å bryte opp mønsteret med trening to ganger om dagen. Da er tur perfekt, mener Andersen.

KAN VÆRE MOTIVASJONSBOOST
Om du sliter med motivasjonen etter en lang sesong kan toppturer gi deg akkurat det påfyllet du trenger.

– Det å dra på tur med venner i storslått natur er veldig fint for å nullstille konkurransehodet. Tur er alt anna enn strukturert, og det gjør man klar til det strukturerte arbeidet i oppkjøringa. En langrennsløper som er vant i å være i aktivitet i naturen får ikke mer motivasjon av å være inaktiv, mener Andersen.

Kategori
Nyheter

RELATERTE INNLEGG

 • SKI+

  Menneskene bak nasjonalfølelse og gåsehud!

  × Logg inn for å lese Epost: Passord: Les nå Møt idrettsfysiologen, fysioterapeuten og den kliniske ernæringsfysiologen som er blant de menneskene som hjelper skiløperne våre på veien til...
 • Slik balanserer du hverdagen

  ANDERS AUKLAND: En spesifikk mester, med smarte og effektive økter. Anders Aukland (45) fra Team Santander er blant verdens mest erfarne og rutinerte langrennsløpere. Med over 25 år på...
 • Klart for La Diagonela

  På lørdag er det klart for det fjerde langløpet i Visma Ski Classics. La Diagonela med sine 65 kilometer blir arrangert i St. Moritz. –Det er ingen store endringer...
 • Johnsrud Sundby elsker styrketrening

    Superkroppen til Martin Johnsrud Sundby vitner om at han har løftet mye jern. Dels fordi han mener det er nødvendig, men også fordi styrketrening er gøy. Nå har...