Trives i skyggen
3112 Views

Trives i skyggen

GJENNOMBRUDDET: Lyn Ski har vært der for Hans Christer Holund når han har trengt det som mest. Nå håper han på suksess på tredje landslagsforsøk. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Etter en fantastisk fjorårssesong ble Hans Christer Holund (26) belønnet med landslagsplass i vår. Etter to mindre vellykkede landslagsopphold er det mange som tror det går skeis igjen. Det er en rolle langrennsløperen trives godt med. Han presterer nemlig som regel best når han havner i skyggen av andre. Og hvem vet? Kanskje alle gode ting er tre?

Han har ikke hatt den enkleste veien til toppen, Hans Christer Holund. I 2008 ble han juniorverdensmester og spådd en lysende karriere, men en ung gutt med høy selvtillit gapte over for mye og møtte veggen. Kraftig. I en periode ble langrennsatsingen lagt helt på hylla, og juniordrømmen om å gå VM på hjemmebane i 2011 forble en drøm. Holund tok jobb som vaktmester og fikk sakte, men sikkert orden på kroppen igjen. Etter hvert kom også motivasjon og resultater tilbake, og juniorverdensmesteren fikk en ny landslagssjanse – denne gangen på rekruttlaget. Men så forsvant han litt i mengden igjen.

– Det er de årene jeg har vært på landslag, jeg har gått dårligst på ski, så utad kan det se ut som landslaget har noe med det å gjøre. Men jeg tror ikke det, sier Holund til SKIsport og legger heller vekt på valgene han selv gjorde.

At en seiersvant junior gaper over for mye i overgangen til seniorklassen kan skje den beste, og sesongen på rekruttlaget ble i stor grad ødelagt av ugunstige sykdomsperioder. Men motgang skaper også lærdom. Lærdom han håper kan gjøre at tredje forsøk på landslaget skal bli en suksess.

– Jeg har blitt noen år eldre, og noen erfaringer klokere. Det er en fin balanse mellom det å ta et steg til, men samtidig bruke hodet slik at du ikke tar et steg tilbake, påpeker Holund.

Nå håper han å ha lært å balansere på knivseggen. For skal du bli best, må du faktisk våge litt også.

– Jeg har ingen garantier. Kanskje går jeg på en smell til vinteren. Det er umulig å spå. Jeg prøver å ta de riktige valgene hver dag for å unngå nettopp det, fortsetter han.

Følger suksessoppskriften

Med en solid fjorårssesong er det i hvert fall liten grunn til å finne opp kruttet på nytt. Holund bygger på planene fra i fjor som fikk han opp på nivå med den ypperste verdenseliten. Fasit sist vinter ble fire verdenscupsjanser og 4. plass som beste resultat. I tillegg tok han hele tre NM-medaljer med sølv både på 15 km fristil og stafett og bronse i den avsluttende femmila i Harstad. Den sesongen økte han også treningsdosene med om lag 150 timer.

– I år handler det om å få enda mer ut av treningsøktene og stabilisere meg på mengden fra i fjor, sier Holund.

Han har også lært av tiden på rekruttlandslaget, der han mener han ble på den sikre siden og ikke turte å satse nok. I fjor ble et vendepunkt, selv om han innrømmer at det er snakk om litt gambling.

– Det var perioder i fjor høst hvor jeg trente veldig hardt, og det ble litt gambling. Jeg tror at hvis du skal utvikle deg, må du tørre å være sliten i perioder og ikke hele tiden føle på overskuddet. Det er naturlig å være sliten i oktober. Du skal være treningssterk, men også tørre å «trøkke» til, understreker han.

– Føler du at du har kontroll så langt?

– Ja, det gjør jeg. Det jeg sliter mest med, er at jeg har en ganske skjør kropp, og at jeg blir fort skadet. Men jeg gjør som Didrik Tønseth og gjør husmorøvelser hver dag, og tøyer og bøyer. Mer får jeg ikke gjort, svarer Holund.

Ikke minst fortsetter det sterke teknikkfokuset fra fjorårssesongen.

– Jeg har aldri vært noen stilløper på ski. Men i fjor kjøpte jeg meg årskort i Torsby og trente mye der. Det er gørr kjedelig, men du får gått på ski, og det er tross alt litt annerledes enn å gå på rulleski, forklarer Holund.

Stadige Torsby-besøk har gitt resultater. På en tur i sommer ble det sammenlignet video fra samme tid i fjor, og forskjellen er enorm skal vi tro hovedpersonen selv. Denne sesongen er det lagt ekstra vekt på staking. I tillegg til å ha vært en akilleshæl rent teknisk tror også Holund at dette er veien det går i tradisjonell distanselangrenn.

– Om du vil det eller ikke, er det den veien klassisk langrenn går. Det å få en mer effektiv staketeknikk har vært den største utfordringen. Det samme gjelder i skøyting der jeg har jobbet med å holde dobbeldansen lenger inn i bakkene, utdyper 26-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hans Christer Holund2
Foto: Eirik Lund Røer

Avkledd av Northug jr.

Det er imidlertid avslutningsegenskapene som har fått størst fokus i forberedelsene til årets sesong. Det er kanskje urettferdig å bli sammenlignet med Petter Northug jr., verdens beste avslutter, men faktum er at Northugs lek med Holund på NM-stafetten på Røros avdekket sistnevntes største forbedringspotensial. I verdenscupavslutningen i Holmenkollen så vi det igjen. Holund var med tetfeltet helt inn, men ble sist av de seks første da tempoet ble dratt opp mot slutten.

– Det å forbedre finishen min er det som står øverst på lista. Planen har vært å kjøre mer hurtighet, og også økter hvor du trener på å gire om selv om du er sliten, forteller han.

Hittil har en vond akilles og et vondt kne satt en stopper for noe av planene, men Holund har intensjoner om å legge inn et ekstra gir til høsten.

– Skal jeg bli bedre på det, må jeg også trene på det. Jeg kan være helt på felgen når det gjenstår to kilometer, også går det bare ikke fortere selv om jeg har lyst til å gire om. Andre har den egenskapen, og det må jeg trene på.

Kapasiteten derimot er det ingenting i veien med, og ryktene forteller om O2-tester i den absolutte verdenstoppen. Selv om Holund er klar på at det er viktig å forvalte også de gode egenskapene, er han opptatt av ikke å brenne kruttet for tidlig.

– Kapasiteten er der, og jeg vet at det ikke skal mange øktene på høsten før jeg er på et veldig høyt nivå. Det er fort gjort å komme tidlig i form og brenne for mye krutt. Derfor trener jeg veldig tradisjonelt og har ikke noe ekstra fokus på dette med kapasitet før på høsten, sier han.

Trives som «underdog»

Returen på landslaget har vært en positiv opplevelse så langt. Holund gleder seg over å ha verdens beste opplegg og støtteapparat rundt seg, og å kunne omtale langrennsatsingen som en jobb. Han vil imidlertid ikke beskrive det som at en drøm er oppnådd, men mer et resultat av at han har gått fort på ski.

– Drømmen er hele tiden å gå fortest mulig på ski og prøve å få ut det potensialet som jeg tror jeg har. Det vil selvfølgelig også si OL- og VM-gull en gang i fremtiden, sier han.

Likevel havner han litt i skyggen av de andre landslagsløperne. NM-medaljene i fjor presenterte ham for det norske skipublikummet, men bortskjemt med enda større norske triumfer kom han ikke helt gjennom TV-ruta. Kombinert med en brokete forhistorie på landslag spøker Holund med at det er ingen som forventer at han skal gå fort til vinteren. Det er en rolle han trives med.

– Jeg liker den rollen der du er litt glemt. Da kan jeg slå til undenifra. Med lite oppmerksomhet får jeg tid og ro til å gjøre jobben som må gjøres, akkurat som for to år siden, minner han om.

Samtidig er han klar på at også det er en egenskap en toppidrettsutøver må takle.

– Større press er en del av gamet på det nivået her. Du må lære deg å takle det. Men til syvende og sist handler det om å gå fort på ski fra A til B og klarer jeg å fokusere på det og ikke andre, skal det gå greit, fortsetter Holund selvsikkert.

Vendepunktet i Lyn

I berg- og dalbaneårene fra junior-VM-gullet i 2008 og til i dag er det særlig ett valg som har blitt avgjørende for Holunds sportslige utvikling. Klubb-byttet fra moderklubben Nittedal til Lyn Ski i Oslo har vært en suksess og fullklaff fra første stavtak.

– Det er utrolig bra nivå her, spesielt i seniorgruppa. Det er unikt med så mange satsende seniorutøvere i én klubb. I tillegg er det et veldig godt miljø, og det er kanskje litt av oppskriften for at det er mange fra Lyn som har hevet seg, mener Holund.

Og han har et poeng. Rekruttlandslagsløper Simen Hegstad Krüger tok sølv i U23-VM i fjor vinter, og Anders Høst imponerte nok i langløpscupen Ski Classics til å få plass på Thomas Alsgaards lag Team LeasePlan Go i inneværende sesong – for å nevne noen. Uten å røpe for mange hemmeligheter tror Holund at Lyn Skis noe annerledes treningsfilosofi bringer dem nærmere toppen.

– Vi har brutt litt med den klassiske treningsmalen og kjører økter som er litt annerledes enn hva andre gjør. Vi er ikke redde for å trå til når vi er på samling, og tar det heller ekstra med ro i etterkant. Det blir derfor kanskje mer bolklegging enn hva mange andre ville gjort, utdyper Holund.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hans Christer Holund3
Foto: Eirik Lund Røer

Stabilt i verdenscupen

For en løper som har konkurrert mest i Skandinavisk- og Norges Cup er det ikke noe problem å motivere seg i en sesong uten internasjonale mesterskap. Fjorårets fire verdenscupsjanser skal forhåpentligvis bli enda flere i år, og både Tour de Ski og Tour of Canada er konsepter som frister en sulten Holund.

– Det er ikke dagligkost for meg å gå verdenscup, så det er ikke noe problem å motivere seg. Hovedmotivasjonen ligger i de store tourene og å stabilisere seg på et godt verdenscupnivå.

Målet er å gå mer verdenscup og å kunne levere topp-15-resultater selv på en middels dag. I tillegg er det naturlig å drømme om en pallplass. Særlig med tanke på hvor nær han var med 4. plassen i Rybinsk i fjor.

– Får du nok sjanser til å gå verdenscup, er sjansen stor for at du er i god form en av dagene, påpeker Holund.

Tour-konseptet kan også passe en løper som Holund godt. Særlig den siste motbakken i Tour de Ski er som skapt for 26-åringen med rekordhøye O2-målinger.

– Jeg har jo aldri gått Tour de Ski, men når jeg er i form, har jeg vist at jeg tåler mange hardøkter på rad, og på papiret kan det passe meg bra. Det er sprintene jeg må bli bedre på, slik at jeg kan sanke poeng der.

Og apropos «som skapt for»:

– De siste årene har målet hele tiden vært å få gå mesterskap og å gjøre det bra der. Det er målet fortsatt. Nå er det bare et drøyt år til Lahti, i noen løyper som er vanvittig harde. Det passer meg som hånd i hanske, avslutter Holund, og dermed er konkurrentene advart.

Hans Christer Holund

Født: 25.02.1989
Klubb: Lyn Ski
Meritter: Gull 10 km klassisk junior-VM (2008), bronse 20 km pursuit junior-VM (2009), bronse stafett junior-VM (2009), tre Skandinavisk Cup-seiere, to bronser i NM-femmila, sølv 15 km fristil NM (2015), sølv NM-stafett (2015)

Hans Christer Holunds favorittøkt:

– Min favorittøkt er terskelintervaller fra Smestad og til Tryvann med drag på mellom åtte og tretten minutter. Det er økter jeg føler jeg blir bedre av og som bygger kapasitet. Du drar ikke på deg syre, men ligger helt oppunder rundt én time.

Hans Christer Holunds råd til unge løpere:

– Ha det gøy og løp mye. Det kuleste jeg gjorde som ung var å gi bånn spiker på intervalløkta, og hvis du kastet opp etterpå, var det helt konge. Vi hadde en kultur hvor det var rått. Det er mange som går mye på rulleski, og det er greit, men jeg ble god av å løpe mye. Langtur, elghufs og mye i myr. Tradisjonell langrennstrening rett og slett. Jeg tror fortsatt det er det som bygger kapasitet, og du får uansett gått nok på rulleski i løpet av årene.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy