Bikkjekald konkurransehelg
1727 Views

Bikkjekald konkurransehelg

Januar 06, 2016
Skrevet av:

magni smêde

Kuldemaske, kuldeteip, kuldekrem, skotrekk, topplue, dunjakke, boblebukse… ja nå er det bare å pakke bagen, for i helga blir det kaldt!

… og i helga skal både juniorer og seniorer ut i ilden å konkurrere om jeve poeng, både i norgescup og skandinavisk cup. Skal vi tro meteorologene vil temperaturen krype godt under ti minus over store deler av landet til helga, og faktisk helt ned i -37 grader på Tynset! Akkurat nå er jeg litt glad for at jeg ikke er hjemme, for å være helt ærlig. Men jeg som så mange andre kan nok forvente en relativt kjølig konkurransehelg i følge yr.no.

For juniorene i Steinkjer vil temperaturen nærme seg -16 grader på det kaldeste lørdag, men med vind inn fra sjøen blir det nok noen effektive kuldegrader i tillegg. For oss seniorer som alt har rettet nesen mot Östersund og Skandinavisk cup kan vi forvente hele 28 kuldegrader fredag morgen! Da er det ikke noe å diskutere en gang; i helga blir det tykt ullundertøy og muligens også kuldemaske under selve konkurransen. Kuldemasken ser ikke særlig fasjonabel ut, det kan jeg innrømme, men hvis valget står mellom å få kraftig kuldeastma og å bruke kuldemaske, da er valget enkelt. Heldigvis ligger den internasjonale kuldegrensen som brukes i alle FIS-renn på -20, og ikke -30, noe som i utgangspunktet er mer enn kaldt nok for å gå skirenn. Det betyr at dersom det er kaldere enn -20 blir det ikke noe skirenn. Nå har temperaturen ligget jevnt nede på 20 tallet dagene i forveien så det skal nok litt til for at været brått skal slå seg, men om det blir renn eller ikke får vi nok ikke vite før i torsdag kveld/fredag morgen.

Selv håper jeg det blir renn, også fredag. Jeg har gledet meg lenge til å gå Skandinavisk cup, så det hadde vært synd om det skulle bli avlyst. Men været får man faktisk ikke gjort noe med. Jeg får si som min kloke trener pleier å si; Hvis du ikke kan gjøre noe med det, så gjør det beste ut av det! Det sitatet liker jeg godt, for enkelte ting kan man faktisk ikke gjøre noe med og da nytter det heller ikke å bruke unødvendig energi på det heller. Så hva kan man gjøre mens man venter? Jo – man kan forberede seg på at det kommer til å bli kaldt! Heldigvis så finnes det mange nyttige ting man kan benytte seg av for å beskytte seg mot kulden; Lungplus, kuldemaske, diverse kuldekremer til å smøre inn huden med, kulde teip og rent ullundertøy for å beskytte de edlere delene ute i kulden. Dersom du ikke har noen av delene anbefaler jeg å stikke innom nærmeste sportsbutikk eller apotek og skaffe deg noe slikt. Min favoritt er definitivt kuldemasken, for den beskytter både nese og munn. I tillegg liker jeg å dekke nese og kinnbein med kuldeteip, da er jeg godt rustet. Nå mener jeg ikke at vi skal knipe igjen og gå skirenn selv om kulden kryper under -20 grader, bare fordi vi nå har utstyret til å skåne oss mot kulden. Men om det er bikkjekaldt, solsteik og sørpe, eller pissregn, så er det veldig lett å la seg vippe av pinnen og henge seg opp i de dårlige forholdene i stedet for å fokusere på den jobben du skal gjøre. Det er veldig lett å henge seg opp i omgivelsene, men jeg garanterer: de som vinner løpene i helgen går ikke rundt og irriterer seg over forholdene og været, de gjør det beste de kan ut av den situasjonen de befinner seg i. Det handler bare om innstilling!
Som jeg liker å si til meg selv: 90% sitt ti huggu!

Team Jobzones Timo Andre Bakken på tur ut i -23 kuldegrader. Foto: Timo Andre Bakken
Team Jobzones Timo Andre Bakken på tur ut i -23 kuldegrader. Foto: Timo Andre Bakken

Heldigvis er det meldt bortimot 10-15 grader mildere lørdag og søndag, og DET liker vi! Og da snakker jeg ikke bare om oss som skal konkurrere i helga, men også de som skal stå og se på. Det er faktisk de som kommer til å fryse mest av oss. Så folkens: hvis dere ikke vil fryse til helgen så anbefaler jeg å gjøre som fjoråret vinner av NM i sprint på Røros, Timo Andre Bakken, på bildet, og pakke deg godt inn med både kuldemaske, skjerm og buff. Været kommer nok ikke til å slå seg brått med det første.

 

Husk: gjør det beste ut av det! Tvi tvi!
– Magni

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy