Slik går det med meg i NM 2016
1733 Views

Slik går det med meg i NM 2016

Desember 17, 2015
Skrevet av:

Rune Malo Ødegård

Første del av sesongen er unnagjort. Mye kan bli sagt om innsatsen min så langt, men kort oppsummert så har den ikke vært helt det jeg hadde håpet på. Heldigvis har jeg heller ikke tidligere vært noen førjulsstjerne, og skal jeg tro analysen under så har jeg bedre resultater i vente i januar.

Jeg har fått mange spørsmål i det siste om hvordan jeg syns det har gått i det siste. Jeg setter veldig pris på at de fleste virker å mene at ting går den rette veien for meg, og at jeg strengt tatt ikke gikk så dårlig i Skandinavisk Cup i Vuokatti med 20. og 37.plass på de to distanserennene. Topp 40 i det selskapet er åpenbart ikke dårlige skirenn, å si noe sånt ville vært å håne jobben som blir lagt ned blant stort sett alle satsende skiløpere i Skandinavia, og de er det mange av. Likevel, som så mange andre, trener jeg ikke 800-900 timer i året for å bli nummer 20 langt inne i de finske skoger.

Nå er det (heldigvis) slik at jeg kun har gjort en håndfull gode skirenn i min karriere før kalenderen har bikket nyttårs, og jeg satser selvfølgelig på at jeg også i år får en oppsving i formen i takt med julematen som fortæres. Det er også slik at jeg er en liten datanerd, så da fikk jeg en ide om å gjøre en aldri så liten analyse av resultatene mine så langt, for å kunne lage en prognose av resultatene mine i det som er årets to viktigste konkurransehelger for min del. Modellen jeg brukte var en logaritmisk regresjonsmodell med (1) antall deltagere, (2) stilart, (3) distanse, (4) antall konkurranser (gått denne sesongen), (5) dager siden sesongstart og (6) dager siden forrige konkurranse, for å se hvor mye variasjon i resultatene mine disse variablene kunne forklare. Så brukte jeg denne modellen til å lage en prognose av resultatene mine i Østersund (15km fristil og 30km klassisk) og NM i Tromsø (15 km klassisk og 15 + 15 skiathlon).

Resultattabell
Resultatene i gult er hva jeg kan vente meg i januar.

I følge modellen blir det en tung dag på 15 km fristil i Østersund med  63.plass, før det skal gå langt bedre på de resterende rennene med 13.plass på 3 mila i Østersund, 14.plass på 15 klassisk i Tromsø og så 13.plass igjen på skiathlonen. Så spørs det om det er godt nok til å få sjansen på 5-mila i Holmenkollen.

La meg avslutningsvis tilføye at denne modellen sannsynligvis ikke hadde blitt godkjent i mange forskningsmiljøer ….

PS: I modellen har jeg måtte lage noen forutsetninger: antallet deltagere i Østersund og NM er basert på antall deltagere i tilsvarende renn i fjor, samt at min DNF fra 15 km fristil på Beitostølen har blitt kalkurert som en 80.plass. 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy