Toppidrettsutøvernes mattips
3854 Views

Toppidrettsutøvernes mattips

Foto: Per-Åge Eriksen

November 03, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Marit Bjørgen kysser en laks, Edvald Boasson Hagen kaster seg utfor en monsterbakke på trehjulssykkel, Thea Næss kicksparker en vannmelon, Kjetil André Aamodt renner over av sjokolade, mens Ole Einar Bjørndalen tar imot et ekstremregn av tomater. Dette er noen av bildene i kokeboken Gull i munn. Idrettsheltenes egne favorittoppskrifter. Nesten 40 av landets toppidrettsutøvere bidrar med matoppskrifter og egne erfaringer i Olympiatoppens nye kokebok for alle som er opptatt av mat, idrett og trening.

Hva spiser topputøverne

Uten mat og drikke duger idrettshelten ikke. Hva spiser topputøverne når mamma kommer på besøk, før trening, på fredagskvelden med venner, når de er på reise eller restituerer, til frokost, til kaffen, eller når de trenger ekstra energi? Hvordan planlegger de måltidene for å kunne prestere på sitt beste? Spørsmålet stilt på en annen måte: Hva spiser våre beste idrettsmenn og -kvinner til hverdags og fest?

Dette og mye mer er nå tilgjengelig mellom to permer, i en kokebok som aldri tidligere er blitt laget i Norge. I tillegg til utøvernes oppskrifter, mat-råd og lekne fotografier, bidrar

Olympiatoppen med fagstoff, praktiske råd og matoppskrifter. Boken består i hovedsak av idrettsutøvernes egne bidrag, med favorittene til Aksel Lund Svindal, Anders Fannemel, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Are Strandli, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Birgit Skarstein, Edvald Boasson Hagen, Eirik Verås Larsen, Eivind Henriksen, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Emil Hegle Svendsen, Emilie Moberg, Felix Baldauf, Harmeet Singh, Ingvild Stensland, Ingvill Måkestad Bovim, Kjetil André Aamodt, Kristoffer Brun, Lars Haugen, Lavrans Solli, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Loyd Remi P. Solberg, Magnus Krog, Marit Bjørgen, Mathis Olimb, Mats Zuccarello, Olaf Tufte, Ole Einar Bjørndalen, Sarah Louise Rung, Stig-André Berge, Suzann Pettersen, Sverre Lunde Pedersen, Thea Therese Vingmark Næss, Therese Johaug, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Tiril Sjåstad Christiansen, Tonje Angelsen og Vladimir Vukicevic.

Gjesteforordet i boken er skrevet av Håndballjentenes kaptein Stine Bredal Oftedal. Hun skriver muntert om matglede, følelsen av utilstrekkelighet på kjøkkenet, og lett misunnelige blikk på lagvenninners matpakke.

Aksel.jpg
Foto: Halvor Lea

– Jeg innrømmer gjerne at ikke alle mine måltider er like spenstige. Matpakkene mine for eksempel, de minner dessverre mest om den halvtørre nisten fra ungdomsskoletiden. Linkas matpakker derimot ser alltid, og da mener jeg alltid, betydelig freshere ut enn mine. De er et eventyr av avokadoer, reddiker, dill og dall. Jeg er imponert og litt misunnelig; noen har virkelig skjønt det, skriver Stine Bredal Oftedal.

Byr på seg selv

Topputøverne byr på seg selv i boken, både gjennom oppskrifter, fotografering, og sitater om matglede, matkultur og gode stemninger rundt bordet.

– Jeg har fått med meg en god matkultur hjemmefra, noe som har bidratt til at jeg har tålt mye trening, sier fotballjentenes kaptein gjennom mange år, Ingvild Stensland fra Lyngdal. Hun poserer sammen med kviga Kine. Kyr står Ingvilds hjerte nær.

Lokal tilhørighet og lokale mattradisjoner er naturlig når utøverne leter fram favorittretten sin, men noen har nok tatt seg litt ekstra til rette ved å gi Therese Johaugs favorittpizza navnet Dalsbygda no. 1. 

– Det er lov til å kose seg med all slags mat, bare man sørger for å spise ordentlig både før og etter trening. Skal du ha effekt av treningen, må du ha bensin på tanken, sier Therese Johaug i boken.

Tidenes vinterolympier, Ole Einar Bjørndalen, presenterer sin favorittpasta, som han elsker å lage. I den skal det være raust med små tomater. Bjørndalen har også tjuvstartet, og prøvd ut bokens oppskrift på løksuppe. Det gjorde han da han var syk tidlig i høst.

– Det var enkelt å lage løksuppe etter denne oppskriften. Jeg lagde og spiste den første gang da jeg var syk, og jeg svettet noe helt vanvittig etterpå. Jeg spiste løksuppe tre ganger om dagen i tre dager, og så var jeg frisk, sier Ole Einar Bjørndalen.

Emil.jpg
Foto: Halvor Lea

Frie tøyler

Med frie tøyler til å velge sine favorittretter, er det også deilige søtsaker og desserter i boken. Olaf Tufte, byr på flesk og duppe til middag, og naturligvis skal det være tilslørte bondepiker til dessert.

– Det må være skikkelig bondekost som man blir ordentlig mett av. Det er ingenting som slår flesk og duppe. Tilslørte bondepiker er en favoritt på Tufte gård, og her lager vi vår egen eplemos. Den skal helst være laget av Gravenstein-epler, sier bonden fra Nykirke.

Edvald Boasson Hagen avslører seg selv som en livsnyter og kaffeelsker av rang, og slår til med den utsøkte daddel-konfekten Pedaddel, perfekt til kaffen, skal vi tro syklisten fra Rudsbygda.

– Jeg er over gjennomsnittet glad i kaffe, og treningen går som en lek når jeg kan glede meg til en espresso etterpå.

Det mest overraskende ved boken er at utøverne – som vi forbinder med ekstreme prestasjoner – riktignok spiser variert, men først og fremst vanlig mat, mat som hvem som helst kan lage. Her er vinneroppskriftene. Det er servert!

22549215951_10ff2be0a0_o

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy