5 Views

100 dager til VM i Seefeld

Om nøyaktig 100 dager går startskuddet til vinterens store høydepunkt, ski- VM i Seefeld. Dette er hva du kan vente deg.

November 13, 2018

Nedtellingen til vintersportens kanskje største begivenhet denne sesongen løper for fullt. Forberedelsene har pågått siden sommeren 2014, da Seefeld ble tildelt verdensmesterskapet på FIS-kongressen i Barcelona.

Selv om vinteren lar vente på seg de aller fleste steder, har Seefeld allerede vært i vinter- og VM-modus en god stund. Den østerrikske byen nærmer seg å være klar til å ta imot flere hundre tusen publikummere, tusenvis av dem er nordmenn.

 

700 utøvere

På tolv dager skal 700 utøvere fra 60 nasjoner kjempe om medalje i totalt 21 konkurranser. Det er i langrenn Norge trolig vil ha de største medaljesjansene.

Under VM i Lahti i 2017 tok Norge totalt sju gull, seks sølv og fem bronse. I VM i Falun i 2015 gjorde Norge storeslem og sanket hele elleve gull, fire sølv og fem bronse. Verdensmesterskapet i Falun var også Therese Johaugs siste mesterskap før utestengelsen.

Johaug tok tre gull i Falun, blant annet på tremila. Det kom i tillegg til stafettgull med de norske skijentene og individuell seier på 15 kilometer med skibytte.

Og det ryktes at Johaug er i svært god form foran årets skisesong. Den nærmer seg med stormskritt og starter på Beitostølen fredag.

 

Et populært feriested

Når ski-VM går av stabelen 19. februar til 3. mars vil det være folkefest i gatene, mye liv og røre. Dette er andre gang et ski-VM arrangeres i Seefeld, sist gang var i 1985. Landsbyen ble også brukt som senter for de nordiske grenene under vinter-OL i Innsbruck i 1964 og 1976.

Seefeld ligger midt i Alpene om lag 1200 meter over havet. Den østerrikske byen er et populært turistmål også utenom VM, særlig i vintersesongen, og mange reiser dit på grunn av den spektakulære naturen og muligheten for bedrive både langrenn og alpint.

Allerede i august ble det rapportert om smekkfulle hoteller i Seefeld under VM-perioden, da interessen for mesterskapet er skyhøy. Byen holder cirka 15.000 sengeplasser, men et søk på booking.com viser at det er så godt som umulig å få hotellrom nærmere enn halvannen til to mil unna VM-byen.

I begynnelsen av november var det solgt over 100.000 billetter til konkurransene.

 

LES OGSÅ: Her er noe av det som skjer i vinter

 

Miljøvennlige tiltak

Alle fremtidsrettede byggeprosjekter som er implementert i ski-VM 2019 er så godt som fullført. I henhold til FIS-reglementet er langrennsløypa tilpasset. Det er også gjort investeringer i snøproduksjon. På hoppstadion er det reist et nytt mesterskapstårn og bygget en ny skiheis.

I november vil renoveringen av jernbanestasjonen i Seefeld være fullført. Stasjonen, som har fått det symbolske navnet Gateway to the Olympiaregion, skal gi en varig miljømessige forbedring av kollektivtransportnettet rundt stasjonen. Fra Seefeld-stasjonen er det 1250 skritt opp til Medal Plaza, der medaljeseremoniene vil finne sted.

Alle infrastrukturtiltak er utformet for å møte fremtidige miljømessige krav og skal gi bærekraftige fordeler året rundt. Arrangørene håper dette sikrer at Seefeld forblir et hotspot for profesjonelle og amatørutøvere i årene framover.

 

Gleder seg

Mesterskapet er avhengig av mye arbeidskraft, og flere tusen ansatte og frivillige kommer til å jobbe under mesterskapet.

1000 personer representerer mediene, og det vil bli benyttet over 100 kameraer til internasjonal TV-produksjon.

– Vi gleder oss til å bevise våre kvaliteter som vert for ski-VM 2019. Med tanke på den store idrettsinfrastrukturen, det erfarne organisasjonslaget, den store tilskuerinteressen og de mange attraktive konkurransene, er vi overbevist om at vi kommer til å være et fremragende vertskap, sier president i det østerrikske skiforbundet Peter Schröcksnadel.

– Vi ser fram imot VM i februar, sier han.

(©NTB)

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy