Alpinkometen: – Har ofret mye for å nå toppen
2058 Views

Alpinkometen: – Har ofret mye for å nå toppen

November 21, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Lucas Braathen (19) har ofret en normal ungdomstid for å bli en best mulig alpinist. Utgiftene har han stått for selv, og i Sölden fikk han tilbakebetalt.

19-åringen suste inn til en 6.-plass i verdenscupåpningen i Sölden etter å ha kjørt raskest av samtlige i finaleomgangen. Da var det norske stortalentet raskere enn etablerte stjerner som Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen, Mathieu Faivre og Zan Kranjec.

– Det er veldig kult, da vet man at det er mulig også. Det har ennå ikke gått opp for meg, og det kommer det sikkert ikke til å gjøre på lenge, sier Braathen til NTB.

Det knallsterke resultatet gjør at han tar med seg en større dose selvtillit inn mot kommende treninger, samlinger og renn. Og forhåpentligvis fører det han enda nærmere målet om å etablere seg i verdenscupen.

– Etablerer man seg i verdenscupen kan man starte tidligere og tidligere, inntil det en vakker dag kanskje blir en seier, sier Bærumsgutten med gull i blikket.

En bag på reise

Men veien til toppen koster mye tid og enda mer penger.

– Ganske mye, svarer 19-åringen om hvor mye han har ofret for å komme dit han er i dag.

– Alt av normalt ungdomsliv, det blir lite festing. Det blir minimalt tid med venner, og det blir lite tid til familie.

Det blir mest trening. Og reising. Livet for en alpinist på toppnivå er for det meste pakket ned i en bag på reise rundt til alpinbakker.

– Men når jeg legger meg om kvelden er jeg veldig glad for valgene som er tatt. Jeg får stå så mye på ski, være på de kuleste stedene i verden og bare være «superhappy».

Latterlig mye penger

Alpinsporten er alt annet enn gratis. Bærumsgutten har finansiert reisen til verdenstoppen selv, med god hjelp av sin far.

– Inntil i år har det vært det. Det har vært alt selv, hele tiden, svarer Braathen om hvordan det hele har blitt betalt så langt.

Vi snakker skigymnas, reiser, boutgifter og mat. Han fikk ikke A-status på landslaget denne sesongen, men mange støttespillere har sørget for å finansiere satsingen videre.

– Da klarte jeg å flytte til Oslo og betale alt selv, uten å være avhengig av min far. Det gjør at jeg får mye bedre samvittighet når jeg står på ski, enn at jeg vet at dette koster pappa latterlig mye penger.

Sekssifret beløp

– Nå er jeg i alle fall dekket av forbundet når det kommer til samlinger. Men man bor jo selv, og betaler det på egen hånd. Denne sporten koster mye også utenom all innsatsen.

– Vi snakker i alle fall et sekssifret beløp fra egen lomme?

– Snakker vi fra start til nå … så er det i hvert fall det, sier han.

Neste verdenscuprenn kjøres i Levi i slutten av november. Da kjøres det slalåm, men det er ikke sikkert at 19-åringen blir å finne på startstreken.

Enn så lenge er han klart best i storslalåm og det er derfor ikke sikkert han blir tatt ut til rennet i Finland.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy