Lagkamerater: – Svindal har betydd utrolig mye
2388 Views

Lagkamerater: – Svindal har betydd utrolig mye

I helgen ble det kjent at fartskongen Aksel Lund Svindal legger opp etter VM i Åre.

Januar 28, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

– Han er en stor stjerne i mine øyne, sier Aleksander Aamodt Kilde til NTB om Svindal, som lørdag avslørte at han setter karrierepunktum etter alpin-VM.

Kilde forteller at han har lært masse av Svindal for å bli en bedre utøver.

– Og det kommer jeg til å ta med meg videre, ikke bare i alpinkarrieren, men resten av livet.

For Kilde har lagets veteraner, Svindal og Kjetil Jansrud, vært viktige etter at han kom inn på landslaget.

– Jeg hadde ikke hatt den utviklingen og den bratte kurven, hvis ikke det hadde vært for de to. Det er helt sikkert. Så jeg takker begge, spesielt Aksel som gir seg nå.

Fikk høre det

Svindal er ikke bare en utrolig idrettsutøver, men også et fantastisk menneske, skal vi tro de som omgår 36-åringen jevnlig. Hans ydmyke og inkluderende holdning trekkes fram hos de fleste NTB snakker med.

– Han har betydd så utrolig mye, både for meg og for laget, det blir spesielt, sier lagkamerat Rasmus Windingstad om tiden som kommer uten Svindal.

– Han er en stjerne, ikke bare for mediene og fans, men også for oss utøvere, sier 25-åringen og forteller hvor mye alpinstjernen har betydd med tanke på lagbygging og moral.

– Da jeg kom på laget, hadde jeg ikke snøring på hvordan det skulle fungere, men jeg lært mye på kort tid. Jeg fikk høre det hvis jeg ikke oppførte meg riktig.

Samtalepartner

Også Adrian Smiseth Sejersted sier Svindal var viktig for ham da han var fersk på landslaget.

– Siden jeg kom inn på laget for tre, fire år siden, har han vært veldig inkluderende. Det var enkelt å komme inn i laget, sier Sejersted.

Han mener Svindals exit ikke bare betyr én mindre til å sikre de gode plasseringene for laget, men at det også betyr én mindre treningspartner, samtalepartner og støttepiller.

– Han har vært en bauta i norsk alpinsport i lang tid. Han har hatt eksepsjonelle resultater og stilt opp på alle mulige måter, så det blir spesielt uten ham, sier skiforbundets alpinsjef Claus Ryste til NTB.

Sørget for arvtakere

Han omtaler Svindal som en av de største stjernene i hele alpinsirkuset. På spørsmål om alpinsjefen har forberedt seg på et liv uten Svindal, svarer han både ja og nei. Han trekker fram at Norge har flere yngre utøvere på vei opp.

– Aksel har vært med på å bidra til å gi plass til de yngre. Han har tatt vare på dem og lært bort. Han har sørget for at det er arvtakere som kommer og er med i toppen.

Svindals kvaliteter som menneske får de beste skussmål fra alle rundt han, både lagkamerater og konkurrenter. Også i bakken har han levert på øverst hylle.

Merittlisten viser blant annet 36 seirer i verdenscupen, to ganger vinner av totalcupen og fire OL-medaljer, to av dem gull. På listen står også åtte VM-medaljer, der fem av dem er av ypperste valør.

Så får tiden vise om mennesket og alpinisten kan rydde plass til sine siste VM-medaljer etter mesterskapet i Åre.

(©NTB)

 

 

Da han slapp nyheten

Aksel Lund Svindal har bestemt seg for å legge opp etter VM i Åre. Nyheten slapp han under et arrangement i Kitzbühel lørdag kveld.

Den norske alpinkongen kom med beskjeden under KitzRaceParty, et arrangement for Hahnenkamm-rennenes samarbeidspartnere og VIP-gjester, blant dem mange tidligere løpere.

– Jeg konsentrerer meg om rennene i Åre, de blir mine siste konkurranser på toppnivå, sa han. Uttalelsen er gjengitt blant annet på nettstedet til Østerrikes OL-komité og nådde norske medier søndag morgen.

– Jeg synes det var riktig å gjøre det slik, ansikt til ansikt med mange av de folkene jeg har vært rundt de siste 15 årene. Jeg fikk hyggelige reaksjoner etterpå. Folk synes det er litt vemodig, men stort sett var det hyggelige meldinger. I dag er jeg glad for at jeg gjorde det slik, sa han til NTB søndag.

Norske medier sto i kø for å intervjue Svindal i Kitzbühel. Først ute var NRK, og han forklarte at han ikke ville orket å kalle inn til pressekonferanse og fortelle om sin avgjørelse.

– Da var det bare å si det. Nå er det ingen vei tilbake.

Overfor NTB avviste han at det føles tungt at det snart er slutt.

– Nei, det er det ikke. Det er «circle of life». Dette er vel 16. gang jeg er i Kitzbühel, og jeg tror ikke noen har kjørt verdenscup i 20 år, sa Svindal.

Akselerert

Svindals vonde kne sørget for at han står over alle rennene i Kitzbühel denne helgen. Etter å ha fått problemer under den første treningsomgangen tirsdag dro han til Innsbruck for å få kneet sjekket av en spesialist. I løpet av oppholdet formet avgjørelsen seg.

– Det er en prosess som har løpt siden slutten av forrige sesong, egentlig. Da var jeg litt usikker på hva jeg skulle gjøre, men jeg ville ikke legge opp og angre etterpå. Jeg antok at dette ville bli siste sesong for meg, og gjennom vinteren har jeg fått bekreftet at det nærmet seg slutten, sa han til NTB.

– Det har akselerert litt den siste tiden. Først viste det seg vanskelig å kjøre i Bormio. Det var ikke så smart å stille opp der. I Kitzbühel med ekstreme forhold ble det litt i overkant for kneet, og sånn skal det ikke være. Da kjente jeg på at nå nærmer det seg.

Sannsynligvis står 36-åringen også over rennene i Garmisch-Partenkirchen neste helg. Da er VM i Åre neste.

Medaljekandidat

Han har flere ganger kommet tilbake etter alvorlige skader, også etter den siste kneskaden som han pådro seg nettopp i Kitzbühel for tre år siden. Vedvarende problemer med kneet gjør at han nå kommer til å sette strek for karrieren, men først håper han å prestere en siste gang under verdensmesterskapet i Sverige.

– Det vi kan håpe på er vel omtrent det verdensrankingen tyder på. Jeg er en god kandidat for medaljer, men i utgangspunktet er målet mitt å gjøre en god innsats, sa han til NTB.

Det var i Åre han tok sitt første VM-gull i 2007. NRK spurte om han ser for seg en avslutning med gull.

– Det ville vært perfekt, men dette er ingen ønskekonsert. Det er nær Norge, og det vil bli mye familie og venner der. Jeg tror det blir en bra avslutning på flere måter enn bare hundredeler, sa Svindal.

Han har fire OL-medaljer, deriblant gull fra Super-G i Vancouver i 2010 og utfor fra Pyeongchang i fjor. Han har fem VM-titler, to sammenlagtseirer i verdenscupen og til sammen 36 rennseirer i verdenscupen.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy