Andersen tok gullet på fellesstarten i junior-VM
2112 Views

Andersen tok gullet på fellesstarten i junior-VM

Mars 04, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Iver Tildheim Andersen gikk inn til gull på 30 kilometer fellesstart i junior-VM i langrenn onsdag. Martin Kirkeberg Mørk tok bronsen.

Andersen avgjorde gullduellen mot tyske Friedrich Moch 500 meter fra mål. Tyskeren endte 9,4 sekunder bak til slutt.

Bronsevinner Mørk var slått med 32,8 sekunder. Gullet var Norges fjerde i junior-VM.

– Jeg håpet selvsagt på gull, men hadde ambisjoner om en medalje. Da Friedrich (Moch) stakk, var jeg ikke sikker på gullet. Heldigvis hadde jeg litt krefter igjen mot slutten og klarte å avgjøre i den siste stigningen. Jeg var ganske så sliten da han rykket etter at jeg hadde kjørt hardt på den tredje og fjerde runden, forklarte gullvinneren til FIS.

Alle de fire norske løperne var offensive og langt framme i feltet tidlig. David Thorvik og Lars Agnar Hjelmeset utgjorde resten av kvartetten.

Etter 14,3 kilometer var det bare åtte mann igjen i front, fire av dem i norsk drakt. De norske løperne byttet på å holde tempoet oppe i front.

De andre i feltet på åtte mann var Moch, italienske Davide Graz, amerikanske Gus Schumacher og canadiske Remi Drolet.

Høyt tempo

– Vi forsøkte å holde et høyt tempo underveis, sa Andersen.

Opp til passering 18 kilometer gikk Andersen så hardt i front at Thorvik og Hjelmeset måtte gi noen meter. Hjelmeset, som er sønn av tidligere storløper Odd-Bjørn Hjelmeset, tapte dessuten noen sekunder etter å ha slitt med å tilpasse seg en ny stav etter et stavbrekk.

Opp til toppen ut på den nest siste runden forsøkte Moch seg med et rykk, og han fikk raskt 12-13 sekunders forsprang. Hjelmeset og Thorvik gikk seg ut av medaljekampen. Den eneste av de norske som forsøkte å ta opp jakten var Andersen, og han fikk amerikanske Schumacher med seg.

Andersen passerte ut på sisterunden litt under ti sekunder bak, men på toppen hadde han tatt igjen tyskeren. De to gikk sammen 700-800 meter før mål og snakket med hverandre. I den siste bakken mot mål slo derimot Rustad-løperen knockout på konkurrenten.

Gikk lurt

– Det var helt utrolig etter et tungt renn. Trodde jeg ikke ville være med å kjempe om medalje. Jeg forsøke å gå så lurt som jeg kunne da tyskeren rykket. Heldigvis klarte jeg kjempe om en bronse. Jeg var pinnestiv over den siste broen, sa Mørk.

Hjelmeset gikk inn til sjuendeplassen, slått med 1.30,8 minutter av vinneren. Thorvik fikk det såpass tungt at han falt tilbake til en 12.-plass til slutt. Han var 2.41,5 minutter bak i mål.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy