Bokaktuelle Svindal: – Hvem du er, er summen av alt du har opplevd
1827 Views

Bokaktuelle Svindal: – Hvem du er, er summen av alt du har opplevd

For Aksel Lund Svindal var det viktig å også få fram nedturene da han skrev boken «Større en meg». – Det gir mer dybde, sier den tidligere alpinisten.

Januar 08, 2020
BOK: Aksel Lund Svindal sier han har forsøkt å være brutalt ærlig gjennom 324 sider i boka «Større enn meg».
Skrevet av:

administrator

Det går opp og ned i livet for alle, også for Aksel Lund Svindal. I hans selvbiografi «Større enn meg» kommer alle sider fram. Mye er kjent fra før, men denne gangen sett gjennom skistjernens øyne. Boka tar oss først med til Beaver Creek i USA i 2007, da Svindal var på sitt aller beste. Det mistet han kontrollen på hoppkanten, landet på ryggen og ble borte fra alpinsporten i ett år. Derfra forteller han blant annet om oppveksten, familien, alpinsporten, skadene, og tapet av moren da han bare var åtte år gammel.

– Det er fra mitt perspektiv. Sånn som jeg opplevde og taklet det, sier Svindal til NTB. Som for eksempel da han som åtteåring mistet moren sin i forbindelse med fødsel. «Istedenfor å bli en familie på fem, ble vi en familie på tre. Det var en rar tid. Jeg husker den ikke som en vanlig sekvens av hendelser, dager som fulgte etter hverandre, mer som et mørkt, altoverskyggende alvor.»

– Når man forteller om de dagene, fra en åtte år gammel gutts perspektiv, så blir det veldig annerledes enn det som er en vanlig idrettsbok, sier han, og legger til: – Det blir mer dybde av det.

 

TRIST KAPITTEL

Det er et trist kapittel i Svindals liv, og bok. Det er en av nedturene. Alle skadene er et annet. Hadde skadene kommet tidlig i karrieren er det ikke sikkert Svindals suksesshistorie hadde blitt så lang. Kanskje ikke en historie i det hele tatt.

– Hvis jeg hadde fått så mye skader som jeg var uheldig å få på slutten av karrieren, fra jeg var 15 til jeg var 20 … Da hadde det vært det vært et problem, sier den bokaktuelle eksalpinisten. Han sier han har forsøkt å være brutalt ærlig gjennom 324 sider, men at han vrenger sjela si i boka vil han ikke være med på.

– Så voldsomt er det ikke, men når man først skal gi ut bok må man gjøre det ordentlig. Det blir rart hvis det blir sånn at «dette gidder jeg skrive om, men ikke dette». Da blir det et dårlig håndverk.

 

TA INGEN TING FOR GITT

Når man først har bladd seg gjennom boka forstår man at selv om man opplever endeløs suksess, skal man ikke ta noe, eller noen, for gitt. «Ikke engang ens egen mamma», som Svindal skriver.

– Har den vonde opplevelsen gjort noe med hvordan du har taklet all suksessen i etterkant?

– Det vet jeg ikke. Eller jeg vet jo at det har gjort det, men jeg vet ikke hvordan eller hvor mye, for jeg vet jo ikke alternativet. Men hvem du er, er summen av alt du har opplevd. Og de menneskene du har rundt deg.

– Og hovedpoenget med den historien er jo hvor bra det gikk, fordi pappa, besteforeldre, naboer og alpinmiljøet tok så bra vare på meg. (©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy