Fattiggutten som ble skikonge - fint og velskrevet hefte om Thorleif Haug
531 Views

Fattiggutten som ble skikonge – fint og velskrevet hefte om Thorleif Haug

Februar 09, 2024
Hefte om Thorleif Haug
Skrevet av:

Tore Shetelig

I disse dager har det kommet ut et fint tilskudd til litteraturen rundt Thorleif Haug, mannen som tok tre gullmedaljer i OL i Chamonix for akkurat 100 år siden.

Av Tore Shetelig, redaktør av magasinet SKIsport

Lokalhistorikeren Stein Styve fra Lier har laget et velskrevet og interessant hefte om skikongen. Hans faste samarbeidspartner, Per Kr. Strand har levert tegningene. Blant andre den du ser øverst i saken. 

At heftet er skrevet med glimt i øyet, viser det faktum at det om står følgende om fødselen til Thorleif Haug: «Han ble født på småbruket Haug 29. september 1894. Det må antas at fødselen ble en stor påkjenning for moren, Annette, siden det senere er blitt hevdet at gutten ble født med ski på bena. Og med ski på bena skulle Thorleif Haug erobre verden og bli norsk folkehelt 30 år senere».

INFORMERER UNGDOM

I forordet minner forfatteren om at dagens ungdom ikke vet hvem Thorleif Haug var. For ingen har fortalt dem om olympieren fra den bortgjemte, lille plassen på Årkvisla i Lier. Det er nettopp derfor heftet er skrevet. Stein Styve vil gi folk noen svar på hvem Haug var, hvor han kom fra, hva han sto for og hva han oppnådde.

 

Det har lokalhistorikeren klart til gangs. Han forteller på en engasjerende måte om den upretensiøse og litt sjenerte fattiggutten som ble den store helten da han satte resten av skiverdenen i skyggen i Chamonix – historiens første vinter-OL.

HAUGSTUA: Her vokste Thorleif Haug opp – i fattigslige kår på Årkvisla i Lier. Haugstua er et verneverdig kulturminne, og holdes i hevd av foreningen Skikongens Venner. Foto: Tore Shetelig

VANT HOPPRENN PÅ EIKER

Vi får høre om oppveksten hans, og hvor stolt Thorleif Haug var den gangen han som 14-åring kom hjem – etter  å ha deltatt i sin første ordentlige konkurranse – i et hopprenn på Eiker. Han reiste på egenhånd. Gikk på ski til Drammen og tog toget til Eiker. Samme reise tilbake igjen. Sent på kvelden kom han hjem, kry som en hane og kunne vise fram førstepremien – en liten sølvskje – til foreldrene som satt sent oppe og ventet på ham.

EKSOTISK PREMIE

Før den tid hadde Thorleif deltatt på renn i hjembygda. Som åtteåring kunne han motta sin aller første premie – et par mansjettknapper om fem appelsiner. Mor og far gjorde store øyne da han kom hjem med den eksotiske frukten. 

Så går det slag i slag i heftet – via kapitler om skiglede og naturglede – før beretningen dreier inn på triumfatoren, med ni seire i Holmenkollen mellom 1918 og 1924. 

50.000 MENNESKER TOK IMOT

Så kommer beretningen om hva som skjedde i OL i Chamonix – før vi kan lese om den gedigne feiringen Thorleif Haug ble til del, med alle gullmedaljene rundt halsen. Da skipet la til kai i Oslo ble Haug og de andre utøverne ønsket velkommen av hurrarop fra 50.000 fremmøtte mennesker.

«Fattiggutten som ble skikonge»

Historien om Thorleif Haug.

Forfatter: Stein Styve og illustrasjoner Per Kr. Strand.

Utgiver: Studio 20Ti. 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy