– Folk ville ikke jobbe med meg fordi jeg ikke var god nok
1955 Views

– Folk ville ikke jobbe med meg fordi jeg ikke var god nok

Mars 08, 2021
JUBLER: Tiril Eckhoff har hatt sin beste sesong noensinne i år. Hun har nå 13 individuelle seire i verdenscupen. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund
Skrevet av:

Kristin Roset

I 2018 nådde Tiril Eckhoff bunnpunktet i karrieren og følte at mange hadde mistet troen på henne. Tre år senere passerte hun to av skiskytingens største stjerner i antall verdenscupseire.

– Det er en sånn sesong som er helt unik i skiskyttersammenheng. Jeg prøver bare å nyte det nå som jeg er på bølgen, for det her skjer bare én gang i livet, og akkurat nå skjer det meg, sier Tiril Eckhoff etter sin tiende verdenscupseier denne sesongen.

Selv med tre bom og litt slurvete skyting på siste stående, var det ingen som var i nærheten av å ta igjen Eckhoff på jaktstarten i Nove Mesto.

– Det er en komplett skiskytter vi ser her, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith da hun kom i mål i ensom majestet.

– Det er så moro å se Tiril. Hun har jobbet så hardt og trøblet så mye, og nå får hun endelig igjen for det, supplerte ekspert Ola Lunde.

Har vært en trøblete vei

Med seieren går hun forbi Liv Grete Skjelbreid og tyske Laura Dahlmeier, som begge klarte 22 seire i løpet av sine karrierer. Det har lenge vært et stort mål for Eckhoff.

– Jeg har jo vokst opp med Liv på TV og sett Laura herje i verdenscupen selv, så det er to store idoler jeg klarer å overgå. Det er gøy å bevise at mye hard trening lønner seg, selv om jeg måtte bli 30 år først, sier Eckhoff.

Skjelbreid selv er utelukkende glad for at Eckhoff har gått forbi henne.

– Det Tiril gjør nå er så bunnsolid. Hun har endelig funnet nøkkelen som gjør at hun klarer å utnytte det potensialet som hun alltid har hatt inni seg. Det var mange som hadde gitt henne opp, da hun sleit, og da er det ekstra gøy at hun lykkes, sier Skjelbreid.

– Hadde du gitt henne opp?

– Nei. Jeg har aldri vært i tvil om at hun kan dominere så mye som hun gjør nå, men jeg har vært i tvil om hun har orket å gjøre den jobben som kreves, og det har hun virkelig gjort.

Følte at mange ga henne opp

For selv om Tiril Eckhoff slo gjennom tidlig, med gull på blandetstafetten i OL i Sotsji i 2014, har det vært nok av nedturer siden da. Hun forteller at OL-sesongen i 2017/2018 var spesielt tung. Det til tross for at hun tok to medaljer i Pyeongchang.

– Det var et beinhardt år, hvor jeg sleit mye med sykdom og tøffe valg. Jeg fikk dårlig betalt for mye strev, minnes hun.

Det mislykkede verdensmesterskapet i Hochfilzen i 2017 er også vondt å tenke tilbake på, og i den perioden følte hun mange hadde begynt å gi henne opp.

– Det er noen hendelser i mitt liv som ikke har vært så kult. Det har vært mye sykdom og mye motgang, og folk som ikke vil jobbe med meg fordi jeg ikke var god nok. Det er sånne ting som gjør vondt, forklarer hun.

Samtidig var det med på å motivere henne til å fortsette den harde jobbingen.

– Det trigger deg jo litt ekstra til å utvikle deg. Og da er det ekstra deilig å innfri egne forventninger.

– Hvem var det som ikke ville jobbe med deg?

– Jeg vil ikke henge ut noen, men det er litt ekstra deilig å vinne på grunn av det.

Røiseland-opptur

I tillegg til å bli VM-dronning i Pokljuka for to uker siden, tyder alt på at Tiril Eckhoff kommer til å vinne verdenscupen sammenlagt for første gang i karrieren. Med dagens seier ble hun også den første i historien til å vinne jaktstart seks ganger på rad med startnummer 1.

Jaktstarten i Nove Mesto ble også en opptur for lagvenninnen Marte Olsbu Røiseland. Etter en litt tung periode etter jul var Røiseland svært pigg i sporet, og med tre bom klarte hun å sikre tredjeplassen.

Det er Røiselands første pallplass i et individuelt renn siden jaktstarten i Oberhof i januar. Denise Herrmann fra Tyskland ble nummer to.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy