Generalsekretær Nicole nektet å bli med Besseberg til "middagslur" på hotellrommet Generalsekretær Nicole Ruhr sa nei til å bli med Besseberg på "middagslur"
866 Views

Generalsekretær Nicole nektet å bli med Besseberg til «middagslur» på hotellrommet

Februar 08, 2024
Nicole Ruhr
Skrevet av:

Tore Shetelig

Prostitusjon ble et sentralt tema da Nicole Ruhr vitnet i korrupsjonssaken mot Anders Besseberg (77). Hun jobbet i flere år tett på ham i IBU. – På et IOC-møte i Aten i 2008 spurte Besseberg meg om jeg ville følge ham til en «middagslur» på hotellrommet hans. Det var en svært ubehagelig situasjon, fortalte Nicole Ruhr.

Av Tore Shetelig, redaktør i magasinet SKIsport 

Samme år hadde Nicole Ruhr, som den gangen het Resch til etternavn, begynt som generalsekretær i IBU.

-Dette var mitt første utenlandsoppdrag med presidenten. Jeg var ikke blitt kjent med ham. Likevel var han så frekk å komme med et slikt forslag, Jeg svarte at hvis det tilhører mine arbeidsoppgaver, så er jeg ikke tilgjengelig. Besseberg sa da at det bare var en test – for å se om jeg kunne hevde meg i en mannsdominert verden, fortalte Nicole Ruhr i Buskerud tingrett i Hokksund.

-Han var rask til å dysse ned dette temaet, la den 48 år gamle kvinnen til.

TOK DET IKKE ALVORLIG

Aktor Marianne Djupesland fra Økokrim spurte om hun i bakkant tok opp den ubehagelige episoden med noen andre i styret.

-Ja, det gjorde jeg, men ingen av de to andre styremedlemmene jeg fortalte det til, tok dette alvorlig. Jeg fikk beskjed om å ikke hisse meg opp. Jeg satt igjen med inntrykket av at de så på utenomekteskapelige forhold som normalt.

Da Nicole Ruhr kom inn i organisasjonen som ung kvinne, var hun kun omgitt av menn – i både styret og administrasjonen i IBUs hovedkvarter i Salzburg.

Aktor ville vite hvordan det var å fortsette i stillingen – etter opplevelsen da Anders Besseberg ville ha henne med på hotellrommet – etter en IOC-middag. 

-Menneskelig sett er jeg ikke tilhenger av en slik oppførsel, men Besseberg var ellers en saklig og faglig sterk og ubestridt fagperson innen skiskyting. Derfor så jeg ingen annen måte å overleve i stillingen på, enn å prøve å dele opp privatliv og yrkesliv, forklarte Nicole Ruhr fra vitneboksen. 

DOMMEREN GREP INN 

-Kjente du Bessebergs kone og barnebarn? Ville aktor vite.

-Ja, jeg traff dem flere ganger, svarte Ruhr – før dommer Vidar Toftøy-Lohne brøt inn.

-Vi trenger ikke dette, sa dommeren.

Nicole Resh bor i Berchtesgaden i Bayern, og stilte opp digitalt – på videolink fra Salzburg – på forespørsel fra aktoratet. Ruhr var generalsekretær i Det internasjonale skiskytterforbundet fra 2008 til 2018.Rollen gjorde at hun var blant Bessebergs nærmeste medarbeidere i hans siste tiår som IBU-president.

STOPPET FORAN SOVEROMSDØRA

Torsdag fikk hun mange spørsmål knyttet til prostitusjon. I tiltalen er Besseberg blant annet anklaget for å ha tatt imot tilbud om prostituerte fra russiske idrettsledere.

– Jeg har ingen kjennskap til prostitusjon. Mitt ansvar sluttet foran soveromsdøra til mine tidligere kolleger, sa Ruhr.– Jeg la merke til at noen av dem av og til hadde kvinnelige ledsagere, men jeg vet ikke noe om omstendighetene, la hun til.

Nicole Ruhr

PÅ VIDEOLINK: Slik så det ut på veggen i tingretten i Hokksund, da Nicole Ruhr vitnet mot sin tidligere sjef Anders Besseberg – på videolink fra Salzburg. Foto: Tore Shetelig. 

STADIG YNGRE

I retten leste aktor Marianne Djupesland opp en gammel e-post fra Ruhr. Der omtalte hun en tøff uke i Russland etter å ha sett prostituerte komme og gå.

– Det var nok slik jeg må ha bedømt det den gangen. Man må også merke seg at mange av mine kolleger var stolte av det. Det var ingen hemmelighold, og mange av dem skrøt av det. Besseberg var en av dem, fortalte den tidligere IBU-toppen.Underveis i vitneforklaringen viste aktor henne et bilde av Besseberg sammen med en kvinne. Ruhr ble spurt om hun så på dette som en forretningsforbindelse, og da svarte hun nei. Videre antok hun at de kvinnelige gjestene kan ha vært mellom 20 og 40 år gamle. Besseberg har i retten hevdet at de i hans tilfeller var tolker

– Så vidt jeg husker, ble de yngre og yngre mot slutten av min tjenestetid, sa Ruhr.

– UTROLIG UBEHAGELIG

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon. Anklagene gjelder årene 2009 til 2018, og de handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil. Aleksander Tikhonov går igjen i saken mot Besseberg. Russeren var visepresident i IBU da Ruhr ble forfremmet til generalsekretær. Hun har anklaget ham for å prøve å bestikke henne med et smykkeskrin da han tok opp en dopingsak som involverte tre russiske løpere.

VILLE SKAFFE VAKTHUND

– Det var en utrolig ubehagelig situasjon. Han var veldig opprørt over situasjonen, og jeg husker det fordi jeg var redd, fortalte Ruhr om opplevelsen og fortsatte:– Jeg ringte presidenten og spurte om vi kunne skaffe en stor hund på kontoret, for jeg var så satt ut resten av dagen. Som i tidligere forklaringer i avhør, bekreftet hun at episoden ikke fikk Besseberg til å ta grep. I utspørringen sa Ruhr også at hun ikke ble informert om at Besseberg mottok gaver.

– Presidenten rapporterte aldri noe slikt til meg. Ruhr forlot IBU da hun ble satt under etterforskning av østerriksk politi i 2018. I fjor ble saken mot henne henlagt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy