– Svært lei oss
9181 Views

– Svært lei oss

Juli 01, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

De kvinnelige kombinertløperne får ikke delta under Cortina-OL i 2026. Det bekreftet Den internasjonale olympiske komité (IOC) fredag (foto: Stian Lysberg Solum).

– Vi er svært lei oss over at kvinnene våre ikke får delta i OL om fire år. De siste årene har vi sett at kombinert for kvinner er i meget god utvikling. Kvinnene er kommet inn på VM-programmet og World Cup-kalenderen blir stadig bedre. Vi hadde virkelig ønsket oss likestilling under OL i 2026, sier leder av kombinertkomiteen Edgar Fossheim. 

IOC: Sporten må bli større

Kombinertherrene er fortsatt en del av OL-programmet, men kombinertsporten fikk klar beskjed fra IOC fredag: Sporten må bli større. 

– Det ble rødt flagg for jentene og grønt flagg for gutta når det gjelder 2026-OL, men det er samtidig oransje flagg når vi kommer til 2030 for vår gren. Vi må øke sportens utbredelse, spesielt utenfor Europa og særlig på kvinnesiden. Japan og USA er fortsatt en del av kombinertsporten, men vi ser at det har dalt spesielt i USA de siste årene. Vi må alle jobbe sammen for å øke kombinertsportens utbredelse i den internasjonale skiverdenen. Det eneste alternativitet vi har er å fortsatt jobbe målbevisst for å utvikle kombinert både nasjonalt og særlig internasjonalt, slik at flere nasjoner deltar og helst også vinner medaljer, sier Fossheim videre. 

– Det er skuffende at kombinert for kvinner ikke kommer inn på OL-programmet i 2026. De siste årene er det blitt jobbet svært godt på kvinnesiden. I takt med VM-status og flere World Cup-renn, er det sportslige nivået blitt stadig bedre. Nå starter jobben med å gjøre kombinertsporten bredere internasjonalt. Vi fikk et tydelig signal om at flere nasjoner må stille på startstreken, også på herresiden. Jeg forstår at våre utøvere er skuffet og lei seg i kveld, men vi skal jobbe målrettet med dette også framover, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.  

Ikke et skritt i riktig retning

Det var Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) søkte om å inkludere kombinert for kvinner på OL-programmet i 2026. 

– Et av IOC sitt uttalte mål er at det skal bli kjønnsbalanse i alle idretter. Dette er definitivt ikke et skritt i riktig retning. I FIS har vi vært svært tydelige på at kombinert for kvinner må inn på OL programmet i 2026. Etter en vellykket introduksjon i VM i Oberstdorf i 2021, to øvelser i neste års VM i Planica og tre øvelser under VM i Trondheim i 2025, er dette skuffende. Vi vil selvfølgelig diskutere dette på neste styremøte i FIS. Samtidig er det veldig gledelig at hopp stor bakke for kvinner kommer inn på OL-programmet om fire år, sier styremedlem i FIS Erik Røste. Kilde: Norges Skiforbund

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy