Lange skiturer i fjellene nord for Lillehammer hjalp ikke på vektproblemene. Maren Lundby ferdig som skihopper.
934 Views

Lange skiturer i fjellene nord for Lillehammer hjalp ikke på vektproblemene. Maren Lundby ferdig som skihopper.

Desember 18, 2023
Maren Lundby
Skrevet av:

Tore Shetelig

En eventyrlig karriere i hoppbakkene verden rundt er over. Maren Lundby (29) tapte vektkampen. Lange skiturer i fjellene nord for Lillehammer holdt ikke i kampen mot den nådeløse vektøkningen hun ble utsatt for.

Av Tore Shetelig, redaktør i magasinet Skisport

Etter å ha vært en del av landslaget siden 2007, legger Maren opp. Sportssjef Clas Brede Bråthen så tidlig talentet til Kolbu-jenta, og tok henne raskt inn på landslaget.

Allerede som 14-åring debuterte Maren i VM, i Liberec – i 2009. Siden gikk det slag i slag – etter at Maren bestemte seg for å flytte på hybel på Lillehammer som 16-åring for å gå på NTG og satse enda mer.

Maren Lundby er en av Norges mestvinnende skihoppere. Hun har et olympisk gull i samlingen – fra normalbakken i PyeongChang i 2018, og sa til Skisport tidligere i år at hun nå hadde en treårsplan – fram mot OL i Cortina i 2026.

PIONER FOR LIKESTILLING

Men slik gikk det ikke. Forbrenningen ble et større og større problem, og dermed får vi heller ikke se Maren i Vikersundbakken. Der stortrivdes pioneren for likestilling i hoppbakken. Hun hadde denne sesongen som mål å vinne verdenscupen sammenlagt.

-Dessuten vil jeg stå igjen med det lengste hoppet i Vikersund i 2024, sa også Maren til Skisport.

Men trist nok, gikk det ikke slik. Hun blir stående igjen i historiebøkene med 216,5 meter som bestenotering. Det er identisk med den norske rekorden for kvinner i skiflygning.

To individuelle VM-gull hører også hjemme i Marens eksklusive premiesamling. Hun ble verdensmester i både Seefeld 2019 og Oberstdorf 2021.  

DEN STØRSTE SEIEREN

Den største seieren hennes var nok likevel den individuelle sølvmedaljen i VM i Planica i 2023. Da hadde Maren gjort comeback – etter en hel vinter borte fra renn. Årsaken var den samme, store problemer med forbrenningen og kraftig vektøkning.

Massive 30 enkeltseire i verdenscupen hører også hjemme på merittlisten hennes.

ET EKTE FORBILDE 

I 2020 ble Maren Lundby kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen. Og det akkurat slik totningen vil bli husket: Som et forbilde som banet veien for likestilling i hoppbakken. 

Nå skal Maren holde foredrag i regi av Seriøst Firma – med foredraget «Best i motvind». Det har hun vært i gang med siden 2021. 

RØRT TIL TÅRER

Sportsjef Clas Brede Bråthen var rørt til tårer da han takket Maren Lundby for alt hun har betydd.

-Maren er en utrolig flott, reflektert, klok og morsom person. Det er en utrolig reise hun har gitt mange, meg selv inkludert, mulighet til å være med på. Ord blir fattige, men tusen takk Maren, sier Clas Brede Bråthen.

 

Bildetekst:

KARRIERESLUTT: Maren Lundby legger opp midt i en sesong – hvor hun ikke har fått hoppet ett eneste World Cup-renn. Foto: Tore Shetelig 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy