Den fødte langløper
2749 Views

Den fødte langløper

LANGLØPSKONGEN: Petter Eliassens bytte fra landslag til langløp har vært av det suksessfulle slaget. Foto: Geir Olsen/Team LeasePlan Go

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Petter Eliassen hevdet seg alltid best på de lengste distansene mens han var landslagsløper. Nå lever han av å gå langt i Team LeasePlan Go. Det er mye som tyder på at det er midt i blinken for altaværingen.

Etter flere år på det norske landslaget fikk ikke Petter Eliassen fornyet tillit etter fjorårssesongen. Tverrelvdalen-løperen var lenge i tenkeboksen på om han skulle fortsette langrennskarrieren og tenkte spesielt på de økonomiske utfordringen utenfor lag. Men han ble raskt overtalt da Thomas Alsgaard og Team LeasePlan Go kom på banen.

– Teamet har uten tvil forlenget karrieren min. Thomas overbeviste meg om at det var mye bedre å gå på ski enn å bare ha et vanlig liv, forteller Eliassen til SKIsport og ler.

Naturlig bytte

Lagbyttet betyr samtidig et skifte i fokus for 28-åringen. Fra å ha satset på verdenscup og store mesterskap har han nå fullt fokus på langløp og Ski Classics. Det er et «karrierebytte» som i utgangspunktet faller helt naturlig for en løper som har sine beste resultater i nettopp de lengste løpene.

– Hvordan har det vært å komme på nytt lag?

– Det har vært veldig bra. Jeg har kommet inn i et nytt og inspirerende miljø, og de andre har tatt meg godt imot. Det har også vært gøy å komme på et litt mindre lag, og jeg føler vi er enn mer sammensveiset gjeng, fortsetter Eliassen.

Rent sportslig har overgangen også vært en suksess. Eliassen sikret teamets første Ski Classics-seier i König Ludwig Lauf og ligger på en imponerende 2. plass sammenlagt før de tre gjenstående rennene.

Store forskjeller

Resultatene er ingen tilfeldighet, skal vi tro Eliassen. Han har gjort store treningsendringer før debutsesongen for å stå best mulig rustet til den nye tilværelsen. I tillegg til mer staking og flere lengre økter har Eliassen så å si kuttet ut skøytingen helt.

– Det har blitt mange lange staketurer, og mer fokus på styrketrening. Jeg har forsøkt å beholde løpeturene, men de har også blitt en del lengre. Før hadde jeg ikke så mange økter over tre timer, mens nå har jeg veldig mange, forklarer han.

De store treningsendringene tror han selv har gått utover deler av den klassiske teknikken, men i staking har han hevet seg mye. Ved siden av lange økter har det blitt tøffe kortintervaller med pigging.

– Kroppen har respondert bra, og jeg føler meg sterkere. Det er tydelig at jeg har tålt belastningen, oppsummerer Eliassen.

 – Hvor stor er egentlig forskjellen på å være en vanlig distanseløper og langløper?

– Den største forskjellen er at du har mer forutsigbarhet i hverdagen. Du vet hvilke renn du skal gå. På landslaget er du på en måte aldri helt trygg og må kvalifisere deg. Nå har jeg mer ro over tilværelsen og det er fint, svarer han.

Kun langløp

Med bakgrunn som vanlig distanseløper er det lett å trekke paralleller til Chris Jespersen og Simen Østensen, som begge gikk seg inn i landslagsdiskusjonen mens de var på et privat langløpslag. Eliassen vil ikke utelukke verdenscup og vanlig langrenn helt, men understreker at han har fullt fokus på langløp og Ski Classics.

– Jeg vet hvor tøft nivået i verdenscupen er, så det blir en bonus om jeg får muligheten. Min målsetting er å gjøre det bra i Ski Classics, og uten særlig skøytetrening tror jeg det blir vanskelig å kvalifisere seg til verdenscupen.

Når det er sagt var Eliassen nære å få oppfylt bonusen i starten av sesongen. I sesongåpningen på Beitostølen imponerte han mange med en 2. og 5. plass, inkludert landslagsledelsen. Han ble tatt ut til verdenscuprennene i Kuusamo uken etter, men måtte melde pass på grunn av sykdom. Etter det har han ikke fått muligheten igjen. Ufortjent skal vi tro team-manager Emil Weberg Gundersen.

– For meg mangler Norges VM-tropp Norges beste løper på 50 km klassisk, nemlig Petter Eliassen, skrev han på Twitter da VM-uttaket var endelig.

Muligens en noe inhabil uttalelse, men det bekrefter bare Eliassens forse som skiløper.

Den evige diskusjonen

Med erfaring fra både landslag og privatlag kommer ikke Eliassen utenom de evinnelige spørsmålene om hvor det beste tilbudet finnes. En annen tidligere landslagsløper, Tord Asle Gjerdalen, påpekte de økonomiske forskjellene i starten av sesongen, men får bare delvis støtte av Eliassen.

– Jeg har for så vidt bedre økonomiske betingelser i år enn tidligere, og det er kanskje litt rart. Samtidig er nok det beste sportslige tilbudet på landslaget. De har tilgang på veldig mye kompetanse, sier han, men er rask med å legge til:

– Men for min del synes jeg det fungerer veldig bra slik jeg har det nå.

FAVORITTER

Treningsøkt: Lange turer

Treningsarena: Fjell og vidde

Konkurranse/er: 30 km eller lengre

Interesser utenfor skisporet: Friluftsliv og turer med familie/venner

Avslappingsmetode: Å sove, eller rolige stunder med familien

Matrett: Vanskelig å si

Drikke: Vann

TV-program: Ingen favoritter for øyeblikket

Musikk: Pop og rock

Gadget: Iphone

Må ha med på treningssamling: Ikke noe spesielt

Hentet fra Team LeasePlan Go’s eget magasin

Petter Eliassen

Alder: 28 år

Klubb/team: Tverrelvdalen IL/Team LeasePlan Go

Yrke/studier: Fullført bachelor i fysioterapi

Sivil status: Samboer, to barn

Meritter: 1. plass NC senior sammenlagt 2010, bronse U23-VM 2009, 11., 14. og 15. plass i VM

Målsetting for sesongen 2014/15: Være med å kjempe i toppen i Ski Classics-renn

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy