Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende
1643 Views

Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende

September 14, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Therese Johaug har de siste ukene testet kroppen i OL-høyde, men garanterer ikke at hun blir å se under vinterlekene i Beijing i 2022.

Sammen med landslagskollegene har langrennsstjernen fra Dalsbygda den siste tiden lagt ned viktige treningstimer i franske Font Romeu, en liten landsby i fjellområdene på grensen mellom Frankrike og Spania. Hjemtraktene til den franske skiskytterstjernen Martin Fourcade ligger på samme høyde over havet som arenaen der det skal konkurreres om OL-medaljer i Beijing i 2022.

Samlingen er således en fin anledning til å høste viktige erfaringer rundt hvordan kroppen responderer på å bli tøft belastet i «OL-like omgivelser». Vinterlekene i Beijing er fortsatt to og et halvt år unna, men er allerede en del av Johaugs bevissthet.

– Det ligger helt klart i bakhodet, med tanke på at vi ligger her og skal gjennomføre ulike økter, sier 31-åringen i til NTB i den franske høstsola, men er rask med å legge til at den kommende sesongen har hovedfokus.

Annet perspektiv

4. februar 2022 tennes OL-ilden i Beijing. Da nærmer Johaug seg 34 år. På spørsmål om hun er sikker på å være på startstrek i den kinesiske hovedstaden, rister langrennsstjernen litt forsiktig på hodet.

– Det vet jeg ikke. Det kan være 50-50. Det viktigste for meg er at jeg trives med dette, at jeg har motivasjon til å legge ned den trening som skal til, at jeg har motivasjon til å reise så mye på tur som vi gjør og ikke minst at resultatene svarer til forventningene mine, sier hun.

Merittlisten inneholder for lengst det aller meste, men ikke et individuelt OL-gull. Det behøver den ikke nødvendigvis å gjøre den dagen Johaug kommer til at nok er nok heller.

– Nei, det er ikke altavgjørende. Etter de årene jeg har vært gjennom nå, har jeg fått et litt annet perspektiv på ting enn jeg hadde før, sier langrennsstjernen – og utdyper:

– Den vinteren jeg var gjennom er større enn et OL-gull for meg. Det jeg klarte å prestere i Seefeld med tre individuelle VM-gull etter å ha vært ute i to sesonger, er større enn et OL-gull. Jeg vet hvor mye hardt arbeid som ligger bak de medaljene.

Johaug ble VM-dronning i Seefeld med gull på både 10 kilometer klassisk, 15 kilometer fellesstart med skibytte og tremila i klassisk stil. 31-åringen vant bort imot alt hun stilte opp i under comebacksesongen etter dopingutestengelsen.

Sulten og mett

Suksessen kjentes på kroppen da status ble gjort opp for noen måneder tilbake. Johaug var fornøyd, men sliten. Nå kjennes det godt å styre mot en sesong der det finnes mer enn bare ett høydepunkt.

– Jeg er veldig glad for at det ikke er noe mesterskap kommende vinter og at man kan senke skuldrene litt. Men jeg er veldig sulten på å gjøre det bra til vinteren, og du blir også motivert av å se at de treningene jeg la ned de to årene virkelig ga resultater, sier langrennsstjernen.

I neste åndedrag innrømmer hun samtidig at følelsen er litt blandet.

– Når så mye forventninger og press har ligget på skuldrene så lenge, og så innfrir du endelig og kan slippe skuldrene litt ned, kjenner du at du blitt litt mett også.

Tiden vil vise om Johaug er mett før OL-ilden tennes i Beijing i 2022, eller om sulten på det individuelle OL-gullet som mangler i premiesamlingen sender 31-åringen på gulljakt til Kina.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy