Nasjonal sesongåpning?
1884 Views

Nasjonal sesongåpning?

INTERNASJONALT: Er det riktig at utenlandske løpere skal ta plassen til hardtsatsende, norske seniorer på en nasjonal sesongåpning, spør vår redaktør på lederplass i årets siste utgave av SKIsport. Foto: Eirik Lund Røer

Desember 10, 2015
Skrevet av:

administrator

Vår redaktør setter spørsmålstegn til retningslinjene ved deltakerbegrensningen på den nasjonale langrennsåpningen, og spør om det strengt talt ikke er dobbeltmoral av NSF å sperre bredden de selv skryter uhemmet av ute.

At vi har mange av verdens beste langrennsløpere er selvsagt fantastisk, men den enorme bredden blant hardtsatsende seniorer er etter min mening enda mer unik. For noen uker siden gikk startskuddet for langrennsløperne med nasjonal sesongåpning på Beitostølen. En folkefest og en opplevelse for både publikum, løpere og ledere. Det er noe vi for all del ikke må ta for gitt!

Langrennsåpningen opererer nemlig, som i NM, med deltakerbegrensning for herreløperne. Årsaken er NRK som sender live fra samtlige konkurransedager. At TV-kanalene og media generelt viser interesse for skiidretten skal vi selvsagt være glade for, men at de setter begrensninger for deltakelsen har jeg vanskelig for å forstå.

Nå finnes det kanskje andre argumenter for at deltakerbegrensning er nødvendig som jeg ikke kjenner til, men selve TV-utfordringen burde enkelt kunne vært løst ved at de antatt svakeste løperne startet tidlig og før TV-kameraene var slått på. Det finnes mange skirenn med langt flere deltakere enn Beitosprinten, så den praktiske gjennomføringen bør ikke være et problem.

I år var det satt et makstak på 140 herreløpere på de to distanserennene på Beitostølen og anslått at grensen for å delta ville ligge på 125 FIS-punkter. Ventelisten var lang, men blant de godkjente påmeldingene var det mange franske og tyske løpere å finne. Var det noen som sa nasjonal sesongåpning?

Når det først er satt en deltakerbegrensning, er det vel ikke annet enn rett og rimelig at løperne som får gå nasjonal sesongåpning, er nettopp nasjonale seniorer. Skiforbundet har skrevet svart på hvitt at Beitosprinten ikke er et viktig renn for juniorer, men lar likevel juniorlandslagsløpere ta plassen til hardtsatsende seniorer. Riktig? Nei, mener jeg.

Det skal sies at mange forfall gjorde at de fleste på ventelisten likevel fikk plass. Men hva med de som ikke meldte seg på fordi det fra offisielt hold var informert om at det nærmest ikke var vits dersom du hadde for dårlige FIS-punkter? Og hvorfor skape usikkerhet, ventetid og dårlige forberedelser for løpere som tross alt har lagt mye penger og krefter i faktisk å få gå?

Skiforbundet har ved flere anledninger uttalt seg med stolthet over den enorme bredden blant seniorløpere i Norge. Da blir det for meg dobbeltmoral å sperre mange av dem ute i et renn som på mange måter er langt mer betydningsfullt for nettopp bredden i seniorklassen enn eliten. Astrid Uhrenholdt Jacobsen uttalte i forkant av Beitosprinten, da det var knyttet usikkerhet til om det ble nok snø til å gjennomføre, at de for hennes del kunne avlyse. Hadde du spurt hvilken som helst løper utenfor landslag det samme spørsmålet, kan jeg nesten garantere at du hadde fått motsatt svar.

Fra neste år håper jeg deltakerbegrensningen er opphevet, eller i det minste at nasjonale seniorer prioriteres. Hvis ikke er jeg stygt redd for at det går ut over bredden vi for all del bør jobbe for å bevare. Og når vi først er inne på neste år, gjør det heller ingenting å utsette sesongstarten minimum én uke. Riktignok gjorde forbundet og arrangøren en fantastisk innsats for å få gjennomført årets arrangement under imponerende gode forhold, men det er vel likevel ingen tvil om at Beitosprinten 2015 kom én uke for tidlig.

Eirik Lund Røer
Redaktør SKIsport

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy