Marte - kjenner hver sving av VM-løypene
1477 Views

Marte – kjenner hver sving av VM-løypene

November 09, 2023
Marte Skånes
Skrevet av:

Ski VM 2025 Trondheim

Av Ingvild Snøfugl, VM 2025 i Trondheim
Marte Skaanes er klar for å ta steget opp i verdenseliten med nytt høyderegime og kvalitetsøkter med verdens beste langrennsjenter i Trondheim.
Vi møtte 27-åringen i forbindelse med en landslagssamling i Trondheim tidligere i høst. Hun er storfornøyd med situasjonen, siden seks av ti landslagsjenter bor og trener i Trondheim. Det gjør livet som toppidrettsutøver lettere og mer motiverende.

– Vi er en solid gjeng som jobber sammen. Selv om langrenn er en individuell idrett, så jobber vi sammen hele året bortsett fra de 25 minuttene vi går individuelt i løypa i forbindelse med konkurranser, sier Marte Skaanes, som tok steget inn på landslaget i fjor.
Hun er datter av tidligere landslagsløper Øyvind Skaanes, representerer Strindheim IL og har nærmest vokst opp i Granåsen. Langrennstalentet vant 5 kilometer klassisk under NM på ski i 2023 og vant Skandinavisk Cup sammenlagt sesongen 2021/2022. Nå håper hun å ta neste steg inn i verdenstoppen i løpet av kommende sesong.

Høyt nivå på treningene
– Det er en stor fordel å ha treningskulturen og nivået på de jentene rundt seg hele tiden. Det håper jeg er en bra plass å være for å ta et nytt steg, sier hun.
– Er det ikke lett å bli litt for ivrig?
– Det er lett å bli ivrig. Fikk erfart det på treningen nå nettopp. Ble så ivrig etter å vise fram
hjemplassen, at jeg dro av gårde i et litt for høyt tempo. Men heldigvis er vi såpass godt kjent med hverandre og trygg på oss selv. Jeg fikk et kakk på skuldra av Lotta. Du Marte. Går du ikke litt raskt nå, smiler hun.
– Vi både pusher hverandre og passer på hverandre. Det er en veldig stor styrke vi har i laget, sier hun.

Kjører hardøktene i VM-anlegget
Tiril og Lotta Udnes Weng flyttet til Trondheim for å være tett på landslagsvenninnene og ikke minst trener Stig Rune Kveen. Han bor i Meråker og er i Trondheim for å trene med jentene flere ganger i uka. Han er veldig godt fornøyd med nivået på treningene og ikke minst stemningen.
– Jentene trives godt sammen både på og utenfor treningene. Det er absolutt positivt. Det er høyt nivå på treningsgruppa. Vi skal utnytte at dem får trent mange økter sammen og får
vært mye sammen. De skal kjempe sammen for utvikling og ikke minst om medaljene i 2025, sier Stig Rune Kveen.
– I tillegg er vi veldig bevisst på å legge de intensive treningene til Granåsen for å bli kjent med bakkene og hvilken intensitet man kan ligge på for å komme best ut av det på de ulike
sløyfene, sier han.

Kan hver sving av løypa
Norge stiller med utvidet nasjonalkvote i forbindelse med verdenscuprennene i Granåsen 15. til 17. desember. I stedet for seks fra hvert kjønn, blir det 12 kvinner og 12 menn. Det vil si at det er stor sjanse for at alle de seks landslagsløperne som bor i Trondheim blir å se på start. Marte Skaanes gleder seg masse til å konkurrere på hjemmebane i verdenscupen.
– Det håper jeg blir artig. Jeg er veldig fornøyd med at vi får prøvd litt av VM-programmet og løypene. Jeg håper å dra fordel av hjemmebanefordelen, sier hun.
– Du trenger kanskje ikke å gå rundt løypa?
– Jeg kommer nok til å gå rundt løypa for å roe nervene. Men jeg kan hver sving av løypa, smiler hun.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy