Nina Haver-Løseth avslutter karrieren
2656 Views

Nina Haver-Løseth avslutter karrieren

Nina Haver-Løseth (31) gir seg som alpinist på toppnivå, bekrefter hun overfor NRK.

April 08, 2020
EN AV VÅRE BESTE: Nina Haver-Løseth eller bare Nina Løseth, som hun het da hun debuterte i verdenscupen i 2006, har vært en av de viktigste slalåmkjørerne for Norge på kvinnesiden de siste 10-15 årene. Foto: Pontus Lundahl
Skrevet av:

administrator

– Det er en deilig følelse at jeg tok den avgjørelsen, jeg kjenner at det er på tide. Jeg har holdt på med dette profesjonelt siden jeg var 16 år. Man kjenner når det er riktig tidspunkt å gi seg, sier hun til statskanalen.
 

TALT PÅ KNAPPENE

Haver-Løseth går langt i å innrømme at hun talte på knappene også på samme tid i fjor, men at hun da ville gi seg selv ytterligere en sesong for å se hva hun kunne få til.
Nå er det tid for å rette energien mot nye utfordringer, uten at den mangeårige landslagsalpinisten vet hva hun skal gjøre.
Haver-Løseth debuterte i verdenscupen i 2006. Siden har det blitt to enkeltseire og OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018.
Nina Haver-Løseth eller bare Nina Løseth, som hun het da hun debuterte i verdenscupen i 2006, har vært en av de viktigste slalåmkjørerne for Norge på kvinnesiden de siste 10-15 årene.
 

– EN UNIK LIVSSTIL

Hun brukte riktignok lang tid på å klatre helt til topps på seierspallen, men da hun endelig tok sin første verdenscupseier 5. januar 2016 var det ikke bare en etterlengtet seier for sunnmøringen – det var en seier hele Alpin- Norge hadde ventet på i mange år.
Dette var nemlig den første norske seieren i kvinnenes verdenscup siden 26. oktober 2002. Da vant Andrine Flemmen storslalåm i Sölden. – Jeg gikk fra å være helt alene på slalåmsiden til at vi nå er åtte til ti jenter. Og det kommer flere hele tiden, forteller hun.
– Jeg ser veldig lyst på fremtiden til norsk kvinnealpint.
Løseth innrømmer at hun vil savne samholdet med lagvenninnene og lagfølelsen.
– Det er en unik livsstil. Vi ser hverandre på vårt mest sårbare og når vi er på vårt mest glade. Og så er det adrenalinet som følger med, så det får jeg lete etter på andre områder, kanskje, ler hun.
Det ble til sammen to enkeltseire i verdenscupen og en OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018 før hun bestemte seg for å legge opp.
 

OPPTURER – MEN OGSÅ SKADER

Løseths karriere har vært preget av mange oppturer – men også skuffelser.
I 2010 måtte hun ta en langvarig pause fra konkurranse etter en skade i leggen. Sunnmøringen kjempet seg imidlertid tilbake – som hun har gjort ved flere anledninger i karrieren.
Like før inngangen til 2019 kom så fallet som satte henne ut en hel sesong og førte til at hun gikk glipp av VM i Åre. Undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.
Etter 11 måneder ute av konkurranse kjørte hun likevel inn til en knallsterk 5.-plass i comebacket i Levi. Hennes siste sesong ble overraskende sterk med tanke på skadeproblemene.
– Mye av det jeg har prestert i år, er jeg veldig stolt av.
 

– IKKE MANGEL PÅ MOTIVASJON

Nina Haver-Løseth kommer fra en alpinfamilie i Spjelkavik. Sammen med søstrene Lene og Mona Løseth ble de historiske da de sammen stilte til start i alpin-VM i 2009. Det hadde aldri tre søstre gjort før dem.
Etter hvert ble det kun Nina som satset videre på alpintkarrieren av søstrene. Før hun nå altså gir seg.
– Det er ikke mangel på motivasjon som gjør at jeg gir meg. Jeg føler meg mettet og fornøyd. Og så er det på tide å gi fakkelen videre til de yngre jentene, påpeker hun.
Foreløpig vet hun ikke hva hun skal gjøre etter at hun nå har avsluttet alpin-karrieren. Nå gleder hun seg først og fremst til en ny hverdag – å kunne leve litt mer «normalt».
– Jeg skal ta meg litt tid til å puste først, og så tror jeg at jeg finner ut av det etter hvert. Det er et hav av muligheter.
 

NINAS OPPTURER I KARRIEREN

– Da jeg kom tilbake etter tre års leggskade og ble nummer fire i Zagreb. Jeg hadde aldri vært så lettet i hele mitt liv!
– Min første verdenscupseier.
– Laget som vi har bygd.
– Bronsemedaljen i OL i 2018.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy