Noen av helgens hendelser
1507 Views

Noen av helgens hendelser

Februar 03, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Christiansen: – Ville vært feig om jeg ikke sa at medalje er målet

Vetle Sjåstad Christiansen mener han driver «oppkjøring i verdensklasse» og føler seg sterk foran skiskytter-VM i Antholz.

27-åringen har allerede vært oppe på seierspallen to ganger individuelt i verdenscupen denne sesongen, og det er også blitt to 4.-plasser.

Geilo-løperen, som i fjor tok to VM-gull på stafetter, har med andre ord grunn til å gå for individuelle medaljer i årets mesterskap.

– Ja, nå har jeg vært mye «oppi der». Mye topp seks, egentlig. Så det er jeg selvfølgelig fornøyd med. Når man kjemper i toppen så ofte, er det også stor sjanse for at det én gang skal bli seier også. Jeg forventer at det snart klaffer 100 prosent, sier Christiansen til NTB.

Tett

Han fikk sitt store gjennombrudd sist sesong etter mange år som en lovende skiskytter. Siden er han blitt mer og mer stabil i prestasjonene. Etter nyttår er hans svakeste plassering 10.-plass (ni renn, seks av dem individuelle).

– Du går for VM-medalje også på en individuell distanse?

– Det er selvfølgelig målet. Slik det har gått helt siden Frankrike (Le Grand Bornand) før jul, så er jeg feig dersom jeg sier at jeg ikke har mål om medalje, slår Christiansen fast.

Han håper som alle andre å få sjansen på alle distanser i VM.

– Det blir et bikkjeslagsmål om plassene. Vi er fem løpere innen topp 11 i verdenscupen. Johannes (Thingnes Bø) er sikker, mens det er åpent mellom oss andre.

«Verdensklasse»

Den siste uken har Christiansen forberedt seg til VM sammen med lagkameratene Erlend Bjøntegaard, Tarjei Bø og Johannes Dale i Seiser Alm.

Denne uken samles hele landslaget i Martell, også det i Nord-Italia, for den siste finpussen før avreise til høyde-VM i Antholz (Anterselva på italiensk).

– Opplegget vårt fram mot Anterselva er det i alle fall verdensklasse over. Så får vi se om vi klarer å følge opp i mesterskapet, gliser Christiansen.

– Jeg er helt trygg på at dette er det mest optimale opplegget. Jeg blir bedre og bedre i høyden med årene, men likevel liker jeg å ha både dager og uker med tilpassing før jeg skal gå skirenn, fortsetter han.

 

Nytt gull til Nevland i ungdoms-VM


Norges Cup Finale Skiskyting junior Menn 18. Trym Silsand Gerhardsen vant Norgescupfinalen i M18 på Liatoppen i rennet som ble arrangert i forbindelse med NM i Skiskyting i Ål i Hallingdal. Her er han flankert av hhv nummer to og tre: Martin Nevland og Tobias Ottersen
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Med gull på jaktstarten avsluttet Martin Nevland ungdoms-VM i skiskyting på samme måte som det startet. Han vant tre av fire renn i sveitsiske Lenzerheide.

Nevland startet den ti kilometer lange jaktstarten som nummer fire, 15 sekunder bak fredagens sprintvinner Aleksej Kovalev.

Til tross for en bom lå nordmannen som nummer tre ut fra første skyting. Med tre fulle hus etter dette ble det til slutt en klar seier. Nevland vant med en margin på 25,4 sekunder ned til Ondrej Manek fra Tsjekkia.

Lavro Planko fra Slovenia ble nummer tre, mens norske Morten Hol ble nummer fire. Martin Uldal ble nummer sju.

Nevland vant VMs åpningsdistanse, 12,5 kilometer normaldistanse, forrige søndag. Han var også med på det norske laget som sikret gull i stafetten tirsdag. Dermed ble fredagens fjerdeplass i 7,5 kilometer sprint Nevlands dårligste resultat i Lenzerheide.

I kvinnenes jaktstart ble det østerriksk seier til Anna Gandler. Frida Dokken ble beste norske på sjuendeplass. Hun gikk seg opp fra 27.-plass og endte et snaut minutt bak vinneren. Tuva Aas Stræte gikk seg opp fra 30.-plass og ble nummer ti.

Lundby nummer to i Oberstdorf, mistet ledertrøya

Maren Lundby hadde finaleomgangens beste hopp, men klarte ikke å ta igjen Chiara Hölzls ledelse i Oberstdorf. Med seier overtok Hölzl ledelsen i verdenscupen.

Lundby hoppet 122,5 meter i første omgang i regnværet i Oberstdorf og holdt 2.-plassen 6,4 poeng bak østerrikske Hölzl. Finalehoppet ble vesentlig lenger med 131,5 meter.

Likevel klarte hun ikke å slå Hölzl, som i sitt finalehopp la på halvannen meter til 129 og holdt unna. Takket være finaleomgangens nest beste hopp vant hun 2,3 poeng foran den norske 25-åringen.

– Det var en jevn duell, og jeg er veldig glad for at jeg vant igjen, sa Hölzl etter sin annen strake seier i helgen. Hun har seks pallplasseringer på rad.

– Jeg slet med å finne meg til rette i tilløpet. Når jeg gjør dårlige hopp er det alltid på grunn av problemer i tilløpet. Det siste hoppet var mitt beste hele helgen, sa Lundby etter sin åttende pallplassering på de 11 verdenscuprennene så langt i sesongen.

De to var i en klasse for seg. Hölzls lagvenninne Marita Kramer på tredjeplass var slått med nesten 20 poeng av vinneren.

Hölzl tar med seieren også ledelsen i verdenscupen fra Lundby. Hun er 15 poeng foran.

Silje Opseth fikk til et godt førstehopp på 128 meter og lå som nummer åtte. Det ble kortere i finaleomgangen med 118 meter, og Opseth endte på delt 10.-plass.

Anna Odine Strøm hoppet 113 og 114,5 meter. Hun ble nummer 20.

Kombinert: Skårset vant igjen i Planica

Lars Ivar Skårset fra Søre Ål vant også søndagens kontinentalcuprenn i kombinert i Planica. Akkurat som lørdag holdt han unna for langrennsraceren Jakob Lange.

Lørdag vant Skårset hopprennet, søndag ble han nummer to i bakken bak landsmannen Simen Tiller. Selv med 19. beste langrennstid søndag holdt han unna for tyske Lange og vant med 16,1 sekund.

Tiller gikk inn til tredjeplass, ytterligere 5,6 sekund bak.

Sindre Ure Søtvik ordnet tredobbelt norsk seier i bakken. Han endte på sjetteplass totalt, mens Kasper Moen Flatla falt fra femte- til åttendeplass i løpet av langrennet.

Både Tiller og Skårset hoppet 138,5 meter søndag, konkurransens to lengste hopp.

Lange leder kontinentalcupen sammenlagt. Han vant de tre første rennene før jul og har samlet nok poeng til at han holder unna for Skårset, som etter seier i de tre siste rennene (og pallplass i de fem siste) er bare 44 poeng bak. Søtvik er på tredjeplass.

Det har nå blitt norsk seier i de åtte siste kontinentalcuprennene. Harald Johnas Riiber, som i helgen var med i verdenscupen, vant fire av dem og Jakob Eiksund Sæthre ett.

Nes-jentene sikret drømmegullet: – Betyr mye å vinne sammen

Alt annet enn gull var fiasko for Nes-jentene på NM-stafetten i langrenn. – Det er «cocky» å melde det, men når vi leverer er det greit, sa Tiril Udnes Weng.

Landslagsløperen gikk ankeretappen på Konnerud søndag og gikk Nes inn til seier. På de siste kilometerne holdt hun en jaktende Ingvild Flugstad Østberg bak seg.

I målområdet ventet det gullklemmer fra tvillingsøster Lotta og Amalie Håkonsen Ous. De tre venninnene har drømt om å vinne stafetten sammen i siden ungdomsårene. Søndag ble drømmen realitet.

– Det er gøy å vinne sammen med de to. Vi er så gode venner og heier på hverandre i alle andre renn. Når vi først går sammen, blir det ekstra viktig å lykkes, sa Lotta Udnes Weng til NTB etter målgang.

– Dette betyr mye. Vi har trent sammen siden vi var små, og sånn sett henger dette høyt. Det er et av de viktigste skirennene vi går i løpet av sesongen, faktisk, istemte tvillingsøster Tiril.

– Mener du det?

– Ja. Det er sjelden jeg har vært så nervøs som i dag, sa ankerkvinnen.

Suksess eller fiasko

De fleste plasserte favorittstempelet tungt på Nes-trioen i forkant av søndagens stafett. Det gjorde også hovedpersonene selv.

– Vi har ikke sagt det til de andre, men sa til hverandre på frokosten i dag at «i dag går vi for gull, og alt annet er en skuffelse». Når vi leverer er det greit, gliste Tiril Udnes Weng.

Tvillingsøster Lotta sa det enda mer eksplisitt:

– Vi tenkte at enten blir det suksess eller fiasko. Hadde det ikke blitt seier, ville det blitt fiasko for oss i dag.

Etter at gullet var et faktum bar det opp på kongetribunen til karrierens første møte med den idrettsinteresserte konge Harald.

– Det var ikke så mye prat, men det var stas å møte ham. Det har jeg ikke gjort før. Det er ikke alle som har møtt ham, smilte Tiril Udnes Weng.

Nes halvminuttet bak

Gjøvik tok sølvet på søndagens stafett, mens Kristine Stavås Skistad gikk arrangørklubben Konnerud inn til en populær bronsemedalje på hjemmebane.

Nettopp Konnerud med Tiril Liverud Knudsen på første etappe var først inn til første veksling, med Tromsø og Strindheim like bak. Amalie Håkonsen Ous innledet stafetten for Nes og vekslet et snaut halvminutt bak teten.

– Jeg tapte litt for mye på slutten, synes jeg. Jeg visste ikke helt hva avstanden var, men den kunne ikke vært så mye mer, sa Håkonsen Ous.

Inn til siste veksling var Tromsø ved Synne Arnesen først, med Nes bare fem sekunder bak etter en god etappe av Lotta Udnes Weng. Konnerud vekslet som nummer tre.

På ankeretappen stakk Tiril Udnes Weng ifra og sikret NM-gullet for Nes, mens Ingvild Flugstad Østberg sørget for sølvmedalje til Gjøvik, 19,6 sekunder bak vinneren. Til stor jubel fra hjemmepublikummet kunne Skistad gå Konnerud inn til bronsemedalje.

Varden Meråker ble nummer fire, mens Heming, som hadde Astrid Uhrenholdt Jacobsen på ankeretappen, ble nummer fem.

(©NTB)

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy