Nytt fra skisportens verden

Krogh: – Forhåpentligvis har jeg lært Finn Hågen Krogh (28) håper at han aldri går på den samme smellen som han gjorde for to sesonger siden. Da var finnmarkingen helt på felgen da sesongen var over. I etterkant kom han fram til at han hadde trent seg mer eller mindre i senk. Det ble for mye. – Jeg er...

Foto: Terje Pedersen / NTB...Vis mer

Krogh: – Forhåpentligvis har jeg lært

Finn Hågen Krogh (28) håper at han aldri går på den samme smellen som han gjorde for to sesonger siden.

Da var finnmarkingen helt på felgen da sesongen var over. I etterkant kom han fram til at han hadde trent seg mer eller mindre i senk.

Det ble for mye.

– Jeg er over OL-smellen og er mer motivert enn på samme tid i fjor. Jeg har lyst til å legge ned en god treningsjobb med en tanke bak om at jeg ikke skal bli for ivrig. Jeg skal trene bra, men samtidig være flink til hver uke å evaluere om jeg skal ta det litt rolig. Da har jeg bedre kontroll på ting. Jeg har forhåpentligvis lært. Da har ikke alt dette vært helt bortkastet. Det kjennes bra ut nå, og jeg er akkurat der jeg skal være med tanke på det som skal skje til vinteren, sier Krogh.

NTB møtte ham under landslagssamlingen på Sognefjellet tidligere denne måten, og 28-åringen kunne bevege seg og gjøre det samme som lagkameratene.

Grep

Slik var det ikke under oppladningen sist år. Da måtte Krogh kjøre sitt helt eget løp og bygge seg sakte opp igjen. Det gjorde at han måtte ta nye grep. Framgangen var betydelig, selv om han ikke lyktes i VM i Seefeld.

– Slik den norske troppen ser ut for tiden, ser det fort litt dårlig ut det jeg holdt på med i fjor. Jeg startet fra scratch og hadde en langsiktig plan om å komme meg tilbake. Jeg måtte hente meg inn igjen etter OL-sesongen. Målet med fjorårssesongen var å finne motivasjonen og komme seg et steg i riktig retning. Det følte jeg at jeg gjorde. Sånn sett var jeg fornøyd, selv om jeg var veldig lite fornøyd da jeg ble slått ut i kvartfinalen i VM, mener Krogh.

Noen ganger er små steg tilstrekkelig. Slik var det for Krogh.

– Men man må være realistisk. Det er ikke bare å knipse seg igjennom. Jeg er fornøyd med at pilen pekte riktig vei.

Ja, takk, begge deler

Foran fjorårssesongen sa Krogh at det ble mest sprint på ham. Slik ble det. Foran den kommende sesongen tenker sprintlandslagsutøveren annerledes. Han tror at mange sikter seg inn på en pallplass sammenlagt både i sammenlagtcupen og sprintcupen. Da må man være med fra start, og man må prestere jevnt over tid.

– Det er ikke noe mesterskap, og formtoppen trenger ikke å være like ekstrem. Jeg har lyst til å se mer mot sammenlagtlisten i verdenscupen og sprintcupen. Det er mange tourer, og du må prestere mer jevnt. Du må gå mange løp. I mine beste sesonger har jeg gått mange løp og tatt det veldig med ro mellom løpene. Kommer jeg inn i den flytsonen, så kan jeg være med på veldig mye, sier Krogh.

 

 

Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef

Odd-Bjørn Hjelmeset er ferdig i jobben som idretts- og markedssjef i Norges Skiskytterforbund, melder VG.

Generalsekretær Anne Rustberggard Varden bekrefter overfor avisen at stillingen Hjelmeset har gått i forsvinner fra 1. oktober. I den forbindelse har man kommet til enighet med den tidligere langrennsstjernen om en sluttavtale.

– Ansettelsesforholdet og avtalen er mellom Odd-Bjørn og forbundet, og vi som arbeidsgiver kan ikke gå mer inn på det, sier Varden.

Hjelmeset ble ansatt i Norges Skiskytterforbund for to år siden. Avtalen han signerte den gang, strakk seg fram til OL i Beijing i 2022.

Nå er den altså avsluttet tre år før tiden. Hovedpersonen vedgår overfor VG at han helst ville ha fortsatt i jobben.

– Jeg har hatt det fantastisk bra i skiskytterforbundet, men nå bortfaller stillingen, så tar vi det derfra. Men jeg skulle gjerne vært der til OL i 2022, sier han.

Hjelmesets stilling skal være den eneste som forsvinner i forbundet.

(©NTB)

 

Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med

Alt ble ikke like enkelt for Simen Hegstad Krüger (26) etter at han tok det overraskende OL-gullet i skiathlon i Pyeongchang-OL i 2018.

Oppfølgingssesongen ble ikke helt som han hadde tenkt seg, og han sier at presset som ble lagt på ham kan oppfattes som både positivt og negativt.

– Det er mye jeg er fornøyd med og som jeg føler ble bra. Høydepunktet var Tour de Ski, der det ble 3.-plass sammenlagt. Jeg gikk mange gode skirenn, men manglet toppdagene, som jeg gjerne skulle ha hatt under VM.

– For all del. Det er på en måte både en tillitserklæring og en kompliment at det presset kom. Det tyder på at du har gjort noe bra før. Det var hyggelig det, men så er det en utfordring at det kommer utenforstående som forteller deg hva du skal være fornøyd med når du selv kanskje har en annen oppfatning om hva som er et godt resultat. Det har ikke tynget voldsomt, men det var en ny situasjon, sa Krüger til NTB under samlingen på Sognefjellet tidligere i juni.

Læring

Krüger hadde på langt nær en svak sesong sist. Tredjeplassen sammenlagt i Tour de Ski og femteplass på femmila i VM vitner om at han er en svært god langrennsløper selv om han ikke tok noen medaljer i VM.

Han sier at det var god læring i mye av det han gjennomgikk og at han vokste mye på det som person. Han opplevde å være i flytsonen veldig lenge og var veldig god, for ikke å si best, gjennom store deler av våren, sommeren og høsten.

– Så kom jeg inn i skirennene uten å være helt der jeg ønsket. Da ble dette litt vanskeligere å håndtere. Jeg var best om sommeren, det var jeg ikke om vinteren. Jeg vet fortsatt ikke hvorfor jeg ikke var på hogget fra start av, men jeg klarte tross alt å snu det ganske raskt inn til Tour de Ski. Etter det var jeg kanskje der jeg hadde håpet å være. Det var små marginer som gjorde at det ikke ble noe mer enn et løp i VM. Alt i alt er det mye positivt jeg tar med meg videre.

Sulten

26-åringen fra Oslo sier at ting kunne ha sett annerledes ut om han hadde fått mer enn ett renn i VM i Seefeld.

– Samtidig hadde jeg denne ene muligheten, som jeg ikke klarte å utnytte til fulle.

Lyn-løperen er sulten på det som kommer, og kanskje kan det være litt enklere for ham i en sesong uten mesterskap.

– Jeg synes fortsatt at det står høyt å gå gode enkeltrenn i verdenscupen, og jeg slipper kanskje at mange utenforstående skal sette målene i hodet på meg. Jeg hadde litt den følelsen i fjor at det var kun VM som gjaldt etter det jeg klarte i OL-sesongen. Personlig hadde jeg lyst til å gå fort i verdenscupen og ikke bare i VM. Det slipper jeg å ta hensyn til denne vinteren. Det er nok av høydepunkter. Jeg tror det blir en kjempegøy sesong for alle som er glad i skiidretten.

(©NTB)

 

Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet

Foto: Ragnar Singsaas
Hans Christer Holund (30) dro på hytta og så på film i tre hele dager i oppladningen til femmilsgullet i ski-VM i Seefeld. Det var det ingen som visste.

30-åringen fikk det ikke til å klaffe i starten på sesongen. Kanonformen fra våren, sommeren og høsten var ikke der lenger. Kroppen manglet toppfart. Grep måtte tas, fortalte han under treningssamlingen på Sognefjellet i starten av juni.

– Jeg prøvde å overbevise meg selv hele veien om at det ville snu i neste uke, men skjønte etter Tour de Ski at det ikke ville gjøre det. Jeg tok grep etter rennene i Ulricehamn og kom inn i NM i litt bedre form. Da var tre uker til femmila i VM, og enten kunne jeg fortsette å gjøre det jeg hadde gjort i hele vinter og få de samme resultatene, eller så kunne jeg trene mer, sier Holund til NTB.

Men det fantes også en tredje vei, og det var den han valgte. Han så i treningsboka at han hadde trent mer enn bra nok. Det var ikke der det skortet.

– Så jeg valgte heller å trene mindre, og det gjorde jeg mellom NM og VM. Jeg tok meg en tre-fire dager helt fri etter NM. Jeg dro på hytta, så på film og sa ikke fra til noen. Så startet jeg opp på nytt igjen og trente kortere økter enn vanlig. Jeg kjente at det hadde innvirkning på overskudd og form. Jeg visste at jeg var i god form da jeg sto på startstrek på femmila, sier Holund om dagene som ledet til sololøpet som endte med gull på selve gromdistansen i et ski-VM.

Det som huskes

Holund sier at han ikke ville ha byttet ut femmilsgullet med noe som helst, og det var også konklusjonen etter evalueringen av sesongen. Likevel var det mer enn detaljer å sette fingeren på.

– Jeg kom fram til at jeg klarte å være i best form da det gjaldt, og på den femmilsdagen i VM klaffet alt. Bortsett fra det var sesongen for dårlig ut fra gitte målsettinger og OL-sesongen i forkant, sier han.

Det var lenge lite som tydet på at det ville bli slik. Lyn-løperen imponerte gjennom sommersesongen og var kruttsterk på rulleskiene. Han og Simen Hegstad Krüger banket de øvrige på trening, og slik fortsatte det langt utover høsten. Rapportene gikk mot at Holund gikk mot en virkelig stor sesong der han ville dominere fra start.

Bølge

Det ble ikke helt slik.

– Det er litt der det ligger. Jeg levde på en god bølge etter OL og startet treningen hardt og tidlig på våren. Jeg tok nok ut litt mye for tidlig. Det var nesten slik at jeg følte meg utbrent da sesongen startet. Jeg gikk skirenn, men fikk ikke den formutløsningen du pleier å få når du starter opp å konkurrere. Det var et tegn på at jeg var litt sliten i inngangen på sesongen.

Holund sier at den mistanken kom tidlig. I år vil han forsøke å gjøre det annerledes.

– Jeg har lyst til å bli mer stabil. De aller beste er gode helg etter helg. Martin (Johnsrud Sundby), Sjur (Røthe), Didrik (Tønseth), Johannes (Høsflot Klæbo) og Emil (Iversen). Jeg må time treningen min bedre. Ikke for mye hardt vår og sommer og heller bruke krefter på å trene ti timer mer i måneden. Så kan jeg dra på om høsten. Det blir viktig med en god base, for sesongen blir lang.

– Og femmilsgullet. Hvordan har det påvirket hverdagen?

– Det blir mye VM-prat i starten om du møter folk for første gang. Før har jeg nok gått litt under radaren, men jeg merker nå at det er flere som vet hvem jeg er. Jeg skal ikke klage, men det er litt uvant.

(©NTB)

 

 

Granåsen med storeslem i langrenns-NM om to år

Både NM del 1 og del 2 i langrenn skal arrangeres i Granåsen i Trondheim i 2021.

NM nordiske grener i hopp og kombinert skal også arrangeres i Granåsen samme år. Dette ble bestemt tidligere i juni.

Formell arrangør blir Granåsen Aktivum. Del 1 i langrenn skal arrangeres i månedsskiftet januar/februar.

Sist gang NM i langrenn del 1 ble arrangerert i Trondheim og Granåsen var i 2008.

 

Kategori
AktueltPremium