REPORTASJE: Fanny Horn Birkeland
5193 Views

REPORTASJE: Fanny Horn Birkeland

Juni 15, 2017
Skrevet av:

administrator

Vegen etter skisporet – Hodet jobbet mot meg!

Allsidige Fanny Horn Birkeland (29) overrasket mange da hun under VM i Hochfilzen i vinter fortalte at hun ville gi seg som skiskytter.

Tekst og foto: Victor Storsveen

Jeg satset mye på å bli en mer treffsikker skytter enn tidligere, men hodet jobbet mot meg! Hun er trolig i sin beste alder og neste år er det vinter- OL i Sør-Korea. Men gull-vinneren fra Oslo VM i 2016 angrer ikke et eneste sekund på valget hun tok i vinter.

VIL STARTE EGEN VIRKSOMHET
– Nei, det går veldig fint og jeg angrer ikke. Jeg kjørte nettopp Lars Helge opp til Olympiatoppens samling på Sjusjøen og da jeg kjørte ned igjen kjente jeg at valget var riktig. Dessuten beholder jeg jo kontakten med hele laget gjennom Lars Helge.

– Det første året skal jeg benytte til å prøve ut forskjellig, men på sikt har jeg lyst til å starte min egen virksomhet. Dagens travle hytteeiere har noen ønsker som jeg tror jeg kan klare å imøtekomme på en spennende måte. Jeg ser store muligheter, sier den allsidige og høyst oppegående dame som studerte jus da kjærligheten tok henne for åtte år siden!

Fanny Welle-Strand Horn ble født på selveste kvinnedagen, 8. mars i 1988. I familien fantes det jurister og advokater på alle kanter og da var det lett å havne som jusstudent selv også. Men jenta hadde det ikke bare i hodet. Hun var norsk juniormester i orientering, langrenn og skiskyting. Det var da den 26 dager eldre sørlendingen, Lars Helge Birkeland, dukket opp.

SPREKT EKTEPAR: Lars Helge og Fanny Horn Birkeland har snart vært gift i to år og er bosatt på Lillehammer. Fortsatt er det Fanny som er sjef for gullbeholdningen!
SPREKT EKTEPAR: Lars Helge og Fanny Horn Birkeland har snart vært gift i to år og er bosatt på Lillehammer. Fortsatt er det Fanny som er sjef for gullbeholdningen!

EKTEMANNEN PÅVIRKET VALGET
– Jeg hadde egentlig tatt et valg allerede da jeg begynte på NTG på Lillehammer som 17-åring, men da Lars Helge og jeg ble kjærester for åtte år siden, var det ingen vei tilbake.

Allerede i 2005 og 2006, deltok Fanny på det norske landslaget i junior-VM i orientering. Siste året, da mesterskap gikk i Litauen, ble det sågar sjetteplass individuelt. Senest i fjorårets sesong var Fanny med på Hemings stafettlag i langrenn som tok NM-gull på kvinnestafetten i Tromsø.

Inspirert av Lars Helge, en av verdens beste skyttere i skiskyttersirkuset, ønsket Fanny å ta grep etter VM-suksessen i Kollen. Hun satset enda mer på skytedelen for å bli mer komplett som skiskytter. Men da hun skulle opp til eksamen under vinterens VM, ble det skuffende resultater etter for svak skyting.

– Jeg var klar over at det kunne gå litt ut over det fysiske, men jeg mente likevel at totalen skulle bli bedre. Men jeg slet med å treffe det rette spenningsnivået. Enkelte ganger skulle jeg ønske jeg var mye dummere, så jeg slapp alle de tankene som trengte seg på. Hodet jobbet mot meg og i ettertid tenker jeg at jeg valgte «feil» idrett i forhold til den personen jeg er, sier Fanny med et bredt smil og en god latter.

HAR BLITT ORIENTERINGSTRENER
Innerst inne vet hun at hun neppe kunne oppnådd tilsvarende om hun hadde valgt orientering eller langrenn. Høyest rager naturligvis VM-gullet fra Oslo i 2016 og OL-bronsen på stafetten i 2014. I tillegg gikk Fanny til topps etter feilfri skyting og sikret seg individuell verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding i januar 2015, tre sekunder foran verdenscupvinneren Darya Domracheva og med Tiril Eckhoff på tredjeplass.

Og Fanny ligger slett ikke på «latsiden» etter at hun la opp, om noen skulle tro det. Hun er allerede i full gang som meget kvalifisert trener i Lillehammer O-lag!

– På sikt vil o-sporten passe oss bra som familieidrett, smiler Fanny.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy