Siste nyheter fra skiverden

Ulykkelig Mowinckel: – Ingenting tilsa dette Ragnhild Mowinckel har igjen røket korsbåndet i høyre kne. Til tross for at hun pådro seg en liten smell på trening i forrige uke, slo nyheten ned som en bombe. Tirsdag møtte en ulykkelig Mowinckel pressen i Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal stadion. Molde-jenta kjempet med tårene mens hun satte ord på følelsene...

Toppalpinisten Ragnhild Mowinckel har igjen...Vis mer

Ulykkelig Mowinckel: – Ingenting tilsa dette

Ragnhild Mowinckel har igjen røket korsbåndet i høyre kne. Til tross for at hun pådro seg en liten smell på trening i forrige uke, slo nyheten ned som en bombe.

Tirsdag møtte en ulykkelig Mowinckel pressen i Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal stadion. Molde-jenta kjempet med tårene mens hun satte ord på følelsene som rørte seg innvendig.

Korsbåndskaden er den samme som den hun pådro seg under utfortrening i forkant av verdenscupfinalen i Andorra i mars i år. Dermed står 27-åringen foran en ny lang rehabiliteringsperiode.

Inneværende sesong er over, men det er ikke karrieren.

– Jeg er ung. Jeg liker i hvert fall å tenke det. Det er uaktuelt å gjøre noe annet enn å satse alpint, og troen på det har ikke forandret seg. Skal jeg se positivt på det, har jeg kun mistet én sesong, sier Mowinckel til NTB.

Hun håper å være restituert og tilbake i verdenscupsirkuset om et år.

Ubehagelig

De siste månedene har 27-åringen trent målrettet for å komme tilbake i alpinbakken etter fallet i Andorra. Opptreningen gikk lenge som planlagt, men under trening på Bjorli i forrige uke fikk hun på ny en liten smell i kneet.

Alarmklokkene ringte imidlertid ikke hos hovedpersonen.

– Det var ikke noe dramatisk, noen store greier eller noen stor trøkk. Det er nesten sånn at jeg ikke er sikker på at det var da det skjedde heller, sier Mowinckel.

Hun fortsatte å kjøre i flere dager etter smellen.

– Alt kjentes ubehagelig ut, men ingenting tilsa at det var en større skade, sier Molde-jenta, som har hatt ubehag i hele opptreningsperioden.

Følelsen på Bjorli var dermed kjent og sånn sett ikke overraskende.

Strålende styrketest

Etter å ha rundet av treningsperioden på Bjorli torsdag, gjennomførte hun en såkalt styrketest på kneet. Utfallet var «all time high», ifølge Mowinckel.

Likevel oppsøkte hun landslagslege Marc Strauss. Han foretok en såkalt klinisk undersøkelse, og den viste at korsbåndet igjen var røket. Det tok både hovedpersonen og landslagsledelsen på senga. Mowinckel kaller det uvirkelig.

– Jeg hadde ikke den minste idé om at dette skulle være en konsekvens av det som skjedde. Det var ingenting som tilsa dette.

Nå venter det et nytt inngrep i det høyre kneet.

– Vi har avtalt å operere kneet i starten av desember, og så venter en ny periode med rehabilitering, sier landslagslege Marc Strauss.

Sikkert er det at hele inneværende sesong ryker for Mowinckel. Når hun kan være tilbake i alpinbakken er uvisst.

Målrettet

Åtte måneder er gått siden Mowinckel røk korsbåndet og ødela menisken i fallet på trening før verdenscupavslutningen i Andorra. Molde-jenta gikk over ende etter et langt hopp, fikk en vridning i høyre kne og havnet i sikkerhetsnettet.

Siden har hun jobbet målrettet mot et comeback.

Den siste tiden har altså Mowinckel vært tilbake på ski, men det har vært usikkert når toppalpinisten kunne være tilbake i verdenscupsirkuset.

Før skaden hadde karrieren til Mowinckel bare pekt én vei de siste årene. I februar tok hun VM-bronse i superkombinasjonen, mens det ble OL-sølv i både utfor og storslalåm året før.

Molde-jenta har tillegg én verdenscupseier. Den kom i tyske Ofterschwang i 2018.

(©NTB)

 

Tønseth tatt ut til EM i terrengløp

Norges Friidrettsforbund ønsker at Didrik Tønseth skal forsvare de norske fargene under EM i terrengløp i Portugal 8. desember.

Det ble klart da uttaket til mesterskapet ble offentliggjort onsdag.

Tønseth er som eneste norske løper tatt ut til å løpe i seniorklassen for menn. På kvinnesiden stiller Norge med Karoline Bjerkeli Grøvdal (Tjalve), Sigrid Jervell Våg (BUL) og Maria Sagnes Wågan (Tjalve).

Det hefter samtidig betydelig usikkerhet rundt langrennsløper Tønseths deltakelse i Lisboa. Trønderen har ikke lagt skjul på at han svært gjerne vil delta, men landslagstrener Eirik Myhr Nossum har vært kritisk til planene.

I forkant av sist helgs langrennsåpning på Beitostølen sa Tønseth til NTB at han har tenkt mye på terreng-EM den siste tiden. Tidligere i høst tok han sølvet under NM terrengløp i Frognerparken bak Henrik Ingebrigtsen.

Konkurransekollisjon

EM-løpet i Lisboa kolliderer med verdenscuprennene i langrenn på Lillehammer. Spørsmålet er hva Tønseth risikerer ved å stå over der. Deltakelsen i vinterens Tour de Ski kan ligge i potten, men landslagstrener Eirik Myhr Nossum har lovet Tønseth at han får dra til Portugal om han viser klasse og kvalifiserer seg under kommende helgs verdenscupåpning i Ruka.

– Det blir Ruka som gjelder. Etter søndagen der har jeg svaret. Presterer jeg bra da, og er klar for Tour de Ski, så stikker jeg til Portugal, sa Tønseth til NTB lørdag.

Da hadde han akkurat utklasset de andre og vunnet 15-kilometeren i klassisk stil på Beitostølen. Johannes Høsflot Klæbo på annenplass var distansert med 18,9 sekunder.

28-åringens form er det med andre ord lite å utsette på.

Vil ha Tønseth på Lillehammer

Med til historien hører det også at landslagstrener Nossum aller helst ser at Tønseth går 30 kilometer skiathlon på Lillehammer om halvannen uke. Det gir Tønseth sjansen til å bevise at han er blitt bedre på lengre distanser, og at han er aktuell for distansen i VM i Oberstdorf neste vinter.

– Vi kan ikke arrangere en tremil hist og pist bare for at han skal vise meg at han har noe i en tremil å gjøre i VM neste år. Tremila på Lillehammer er ett av tre lange løp foran VM i Oberstdorf. Dropper han den, er det lettere for meg å bruke argumentet om at jeg har til gode å se ham gå gode løp som er lengre enn 15 kilometer, sa Nossum på Beitostølen.

Det endelige svaret på om langrennsstjernen blir å se i terreng-EM, kommer trolig over helgen.

 

Ingvild Flugstad Østberg og Anastasia Sedova (RUS) i aksjon under 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 

Ny russisk langrennsstjerne gravid etter Välbe-oppfordring

De russiske langrennsdamene har fulgt landslagssjef Jelena Välbes oppfordring om å bli gravide denne sesongen. Nå venter også Anastasija Sedova barn.

Fra før var det kjent at også Julija Belorukova, Jelena Soboleva og Tatjana Alesjina var gravide. Nå er det klart at også Sedova venter barn.

Dermed er det tydelig at de russiske langrennsdamene har hørt på landslagssjef Jelena Välbe. Etter forrige sesong samlet Välbe den russiske troppen for å fortelle at det er mest gunstig å få barn denne sesongen, ettersom det ikke er mesterskap.

– Landslagsløperne må forstå sitt ansvar og sine plikter, og jeg er veldig glad for at de hørte på meg, sa Välbe til russiske R-Sport, ifølge Aftonbladet.

Russland-trener Markus Cramer har tidligere sagt at graviditetene åpner for yngre løpere i verdenscupen kommende sesong.

– Det endrer saker og ting hos oss. Vi kommer til å gi en del nye jenter sjansen i verdenscupen, så de kan samle erfaring. Vi har noen dyktige talenter, sier han.

Sedova tok stafettbronse med det russiske laget under Seefeld-VM i år. 24-åringen ble forrige sesong nummer 12 sammenlagt i verdenscupen.

Julija Belorukova er den klart beste av de tre russerne som ikke blir å se i verdenscupen kommende sesong. 24-åringen ble nummer åtte i totalcupen sist vinter, og hun har blant annet to bronsemedaljer fra OL og én VM-bronse på merittlista.

 

Langrennslandslaget i bagasjetrøbbel

En oppgitt langrennstropp ventet forgjeves på bagasjen da utøverne landet i Ruka i Finland før helgens verdenscupåpning.

Ingen av koffertene på bagasjebåndet tilhørte de norske utøverne, som måtte avlyse den planlagte treningen onsdag på grunn av bagasjeproblemene.

Flere av utøverne ble svært frustrerte da de innså at deres bagasje ikke var kommet med flyet, skriver SportExpressen.

– Utøverne liker ikke å avlyse treninger, så det er ikke så populært. Men de er vante til at det kan være slik når de reiser, sier landslagstrener Geir Endre Rogn.

Emil Iversen tok på sin side det hele med godt humør.

– Vi får kanskje dra hjem igjen, helt enkelt. Det blir ingen nordmenn på start i helgen, sier han med et smil.

Han legger til at laget har med det viktigste. Skiene blir nemlig fraktet i smøretraileren som kjører til Ruka.

De norske utøverne skal ha fått bagasjen sin onsdag kveld.

Verdenscupåpningen i finske Ruka starter med sprint fredag, etterfulgt av klassisk 10 kilometer for kvinner og 15 kilometer for menn. Minitouren blir avsluttet med 10 og 15 kilometer jaktstart i fri teknikk for henholdsvis kvinner og menn.

Norge sender til sammen tjue langrennsløpere til Finland.

 

Skiforbundet får kritikk i ny rapport

Et utvalg som har gransket Norges Skiforbund, mener flere ting kan forbedres i forbundets organisering. Blant annet vil det halvere antall personer i skistyret.

Skitinget bestemte i 2018 at et utvalg skulle gå organiseringen i skiforbundet etter sømmene. Nå er rapporten klar, og utvalget kommer med kritikk på flere områder. Utvalget har bestått av Alf Hildrum, Rigmor Aasrud, Steinar Berthelsen, Tove Moe Dyrhaug, Siv Jørgensen og Torbjørn Skogstad

Det var NRK som først omtalte saken.

Ifølge kanalen kommer utvalget med seks oppfordringer til skiforbundet i rapporten, blant annet at skistyret skal kuttes fra 14 til sju personer, og det konkluderes også med at det er uheldig at seks grener er representert i styret, noe som kan føre til dobbeltroller.

– Nesten halvparten av skistyret er valgt med bakgrunn i grenene. Grenene er en særinteresse i skiforbundet. Det er ikke noe galt med det – det er bestemt at det skal være sånn, det står i lovene. Men vi mener det er uheldig at de samtidig skal være med å legge rammer for sin egen virksomhet, sier Hildrum, som er leder av utvalget.

Utvalget mener også at kretsene må styrkes som «bindeleddet mellom klubb og forbund».

Blant andre ting som tas opp, er det fallende medlemstallet og skiforbundets underskudd de siste tre årene (13 millioner kroner).

At antall medlemmer har falt, kan skyldes på klima, skrives det. Men det påpekes også at dette er noe skiforbundet burde tatt mer på alvor. Sju årsaker er nevnt til at økonomien har gått nedover. Ansvarsforhold, kompetanse og styringsmodellen er blant det som nevnes, ifølge NRK.

Verken skipresident Erik Røste eller andre i skiforbundet har kommentert saken foreløpig. Det skyldes at rapporten skal ut på høring til skikretser og grenkomiteer i skiforbundet.

(©NTB)

Kategori
AktueltPremium