Siste nyheter fra vinter-Norge
1406 Views

Siste nyheter fra vinter-Norge

April 30, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Ingen landslagsplass for Skistad: – Det er ganske uforståelig, syns jeg

Sprintkometen i langrenn Kristine Stavås Skistad (20) sto ikke på lista da skiforbundet mandag presenterte elitelandslaget. Hun stusser over grepet.

– Det er ganske uforståelig, syns jeg da, sier Skistad til Drammens Tidende.

– Likevel velger jeg å se på rekruttlandslaget som positivt. Det er med tanke på rammene rundt meg, økonomi, opphold, utstyr og slike ting. Det er også bra matching med de man er på samling med, jeg har fått forsikringer om at samlingene mine blir tilpasset behovet mitt.

For drøye to uker siden fikk Skistad signaler om at hun plutselig ikke ble regnet som aktuell for elitelaget lengre.

Det kom som en stor overraskelse. Antall utøvere på kvinnelaget blir økt fra ti til tolv, men Skistad er ikke blant dem.

Landslagsledelsen gikk langt i å bekrefte at Skistad i stedet er en del av rekruttlandslaget, som blir presentert senere denne uken.

– Resultatmessig er hun en veldig naturlig del av en sånn gruppe som dette. Vi har sydd sammen et spesialtilpasset opplegg for henne. Hun kommer til å trene en del med dette laget (elite) inn mot sesongen, sa landslagstrener Geir Endre Rogn.

– Det ligger mange vurderinger bak dette. Det er sportslig utvikling som er det aller viktigste. Vi vil sy sammen et opplegg som gir henne en best mulig inngang til seniortiden, tilføyde han.

– God nok sportslig

Rogns trenerkollega Ole Morten Iversen forteller at det har vært mange diskusjoner rundt Skistad, og at hun har vært både inne og ute av elitelandslaget underveis mens man «la puslespillet».

– Vi har vurdert veldig mye fram og tilbake, og så endte vi opp med at dette er det som gagner henne. Sportslig sett er hun mer enn god nok, men vi tror det er fornuftig å ta ett steg om gangen. Hun er kvalifisert, men vi tror hun har mest nytte av en slik mellomløsning, sier Iversen.

Han erkjenner at det har vært usikkerhet rundt om Skistad er klar for å takle treningshverdagen i elitelandslaget.

– Elitelaget for kvinner i Norge, det er ekstremt. Treningskulturen er så tøff, og det er vi jo veldig glade for. Men det finnes en del eksempler på at ikke alle, særlig unge løpere, tåler å komme inn der, sier landslagstreneren.

Ville ha eget sprintlag

Konnerud-løper Skistad har tatt til orde for at det burde bli opprettet et eget sprintlandslag på kvinnesiden kommende sesong. Det fikk hun ikke gjennomslag for.

Landslagstrenerne Iversen og Rogn har kommet fram til at det er mest hensiktsmessig at landets beste langrennskvinner fortsatt er samlet på ett lag.

Det synet har også Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug forfektet i intervjuer med NTB tidligere i år, og veteranene fikk det altså som de ville.

Bak ligger en tanke om at distanseløperne har mye å lære av sprinterne og motsatt.

Tvillingene gjenforenes

Inn på landslaget foran neste sesong kommer Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen og Lotta Udnes Weng. Sistnevnte blir dermed gjenforent med tvillingsøster Tiril, som var debutant på elitelandslaget i den nylige avsluttede VM-sesongen.

Lotta Udnes Weng har vært på rekruttlandslaget det siste året.

Grong-løper Appelkvist Stenseth har fått sitt gjennombrudd i verdenscupen denne sesongen. 24-åringen ble blant annet nummer fire i fristilssprinten i italienske Cognes rett før Seefeld-VM.

Kathrine Harsem går ut av landslaget.

Bekymret for etterveksten

Ved å øke antall kvinner på elitelandslaget håper langrennsledelsen å bidra til et løft i kampen for å utvikle nye stjerner bak dagens enere Johaug og Østberg.

Avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus er blant dem som har uttrykt stor bekymring for etterveksten og den jobben som er gjort fra skiforbundets side på den fronten.

Langrennslandslaget for kvinner vil i 2019/20-sesongen bestå av følgende løpere:

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kari Øyre Slind, Maiken Caspersen Falla, Mari Eide, Tiril Udnes Weng, Ragnhild Haga, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng og Anna Svendsen.


Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johaug avslutter hektisk vår med ferie i New York

Det har gått mer eller mindre i ett for Therese Johaug (30) etter at skisesongen var over. TV og fotografering er sentrale stikkord.

Det startet med opptak til TV 2s satsing «Landskampen» der Johaug er på samme norske lag som Petter Northug, Emil Iversen og Tiril Eckhoff.

– Det ryktes at du skremte de andre med å trene hver eneste morgen?

– Det var bare en liten halvtimes joggetur om morgenen. Det var godt med litt frisk luft før vi skulle i gang med de lange opptakene. Det gikk i ett fra halv ni om morgenen til klokka ti om kvelden. Det var bare litt lufting. Charlotte (Kalla) og Tiril var også med.

I det hele tatt har det ikke vært mye hvile på 31-åringen fra Nord-Østerdalen siden sesongen tok slutt. Det har nok vært litt mer enn bare «lufting».

– Jeg har 14 dager på Rhodos i forbindelse med den TV-innspillingen. Deretter var det fotografering med min egen merkevare i tre-fire dager. Så reiste vi hjem til mer bildetaking på Sjusjøen med neste års vinterkolleksjon i to dager. Da var halve april unnagjort, og jeg fikk en liten ukes påskeferie hjemme i Dalsbygda og på Sjusjøen sammen med familie og venner, sa Johaug til NTB i forbindelse at neste sesongs langrennslandslag ble presentert i Holmenkollen i Oslo mandag.

Overlegen

Sist uke var det kontinuerlige oppdrag fram til avreise til Skarverennet. Hun sier at april har vært en måned der hun har fått gjort mye annet.

– Det har ikke vært så mye fri, men nå reiser vi til New York 2. mai om vi ikke blir rammet av SAS-streiken. Det blir en liten ukes ferie sammen med venninner. .

– Du vant Skarverennet med åtte og et halv minutt. Der forteller at formen ikke er så aller verst?

– Det ble et veldig spesielt renn. Ingvild (Flugstad Østberg) falt da hun lå på 2.-plass. Det var krevende forhold med motvind og regn. Jeg er imponert over at arrangøren i de hele tatt klarte å gjennomføre rennet.

Krevende

– Hvordan ser du sesongen som kommer med så mange renn på terminlisten?

– Det blir en sesong der du må prioritere hvilke renn du vil gå fort i, og jeg tror det blir en sesong der vi prioriterer veldig ulikt. I mesterskapssesonger lader alle opp til mesterskapene, men nå blir det mer forskjellig hva vi satser på. Jeg tror det blir veldig individuelt, og det blir viktig å tenke på at det ikke er mulig å gå alt.

– Er det mulig å gå alle tourene?

– Ja. Alt er mulig. Det kommer alt an på hva du gjør imellom de tourene og hvordan kroppen responderer på alle tourene. Det blir en veldig krevende sesong. Jeg tror ikke det hadde gjort noe om de hadde kuttet en helg eller to. Dette er noe de må se på til kommende sesonger.

– Hvordan ser du på at landslaget har vokst?

– Det tror jeg blir veldig bra. Det blir fint med nye jenter på laget, og vi trenger rekruttering. Det blir en sprintsatsing, og det blir en distansesatsing, men jeg tror det er viktig at vi fortsatt er ett lag. Vi har mye å lære av hverandre og trenger matching av hverandre. Dette tror jeg kommer til å bli veldig bra. Jeg er glad for at de har prioritert jentesiden mer, for det trengs, sa Johaug.

Først etter hjemkomsten fra New York neste uke, starter Therese Johaug oppkjøringen til en ny sesong.

Hun var suverent best i sesongen som var, og det er mye å forsvare.

(©NTB)

Byström skal lede de svenske skiskytterne

Anders Byström kommer fra jobb i Norges Skiforbund og skal overta ansvaret for de svenske skiskytterne framover.

Han har tidigere jobbet som koordinator i det svenske skiskytterforbundet, men har de fem siste sesongene jobbet som trener for rekruttlandslaget i Norges Skiforbund.

– Jeg ser virkelige fram til å lede skiskytterlandslaget inn i framtiden, sier Anders Byström i en pressemelding.

Svenskene har ikke tidligere hatt noen egen landslagslagssjef for sine skiskyttere.

– Landslagssjef er en ny rolle som vi nå har etablert. Det er meningen at Anders skal ha en ledende og koordinerende rolle mellom A-landslag, utviklingslandslag og framtidslandslag for at vi skal få maksimalt ut av våre ressurser. Han vil ha ansvaret for laguttak og den langsiktige planleggingen, sier generalsekretær Ingemar Arwidson.

Ny landslagstrener blir Johannes Lukas som tar over etter tyske Wolfgang Pichler. I ledergruppen i A-landslaget er også Johan Hagström og Mattias Nilsson med.

Spesielt Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson har tatt Sverige til nye høyder de siste sesongene selv om den helt store suksessen under VM på hjemmebane uteble.

Det ble bare ett gull på Sverige i Östersund-VM i vinter, og det var Öbergs seier på normaldistansen.

(©NTB)

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy