Trysil Skimaraton: Forventer opp mot 600 løpere!
1531 Views

Trysil Skimaraton: Forventer opp mot 600 løpere!

Februar 17, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

På lørdag er det klart for Trysil Skimaraton, og det er meldt om strålende vær-og føremeldinger. Skimaratonet med sine 42 195 meter er et populært renn med unik atmosfære i flott Trysil-natur. Arrangøren melder følgende:
«Alt ligger til rette for en flott skidag på lørdag! Vær og føreforholdene ser ut til å bli helt optimale på renndagen, med sol, minusgrader på natta som stiger til et par plussgrader midt på dagen og faste, fine og raske, trikkeskinneløyper! Påmeldingen er god og vi forventer opp mot 600 løpere til start».

Trysil Skimaraton er:

  • Seedingsrenn til Vasaloppet og Birkebeinerrennet.
  • Visma Ski Classics Challenger
  • Helmaraton og halvmaraton
  • Inngår i Trysil-dobbelen sammen med Trysilmila
  • Masse snø og gode løypeforhold!
  • Sparebank1 Østlandet skisprint for barn opp til 14 år. Påmelding
  • KM-langsdistanse for Hedmark Skikrets
  • Inngår i Sparebank1 Østlandet langdistansecup

 

 

LØYPEBESKRIVELSE
Løypa har start og mål i lysløpa ved Østby samfunnshus (ca. 500 moh) – ny stadion fra og med 2022. Den går så nord-østover i slak, fin stigning til Stenvegen (drikkestasjon), dreier så østover og slakt utfor, passerer Stangkjølvegen og krysser Østre Grøna. Løypa svinger nordover igjen, og stiger jevnt opp mot Skjærholdvegen (drikkestasjon).

Vi har nå tilbakelagt ca. 13 km. Her kommer vi inn på Solbergrunden, som er en løype tilknyttet Ryskdalen og Solberglia hytteområder. Løypa fortsetter å stige med noen litt kvasse, korte motbakker i hytteområdet. Vi kommer da til Vakkersletta ovenfor hytteområdet (drikkestasjon på 780 moh), hvor vi følger Rundløypa på Smalkjølen og kommer til løypas høyeste punkt (836 m.o.h) og kjører ned igjen til drikkestasjonen i Ryskdalen. Vi er nå litt over halvveis. Herfra går løypa til Kvannkjellkjølen hvor det er noen krasse utforkjøringer til Solberg og passerer Skjærholdvegen. Løypa går nå tilbake mot Østby i lett terreng, men med en liten stigning opp mot siste matstasjon ved Stenvegen. Siste 4 kilometer går i lett terreng ned mot Østby og målet ved Østby samfunnshus.

 

TRYSIL SKIMARATON HISTORIE

2019:
Flott vær, raskt føre og høyeste deltakelse på 4 år. Emilie Kongsten og Anders Høst vinnere i rask Trysil Skimaraton.

2018:
Runar Skaug Mathisen og Marit Engeseth vinnere i flott Trysil Skimaraton!

2017:
Kjempeforhold, løyperekorder og vel gjennomført Trysil Skimaraton!

2016:
Thomas Gjestrumsbakken og Marion Huber gikk seirende ut av den 17. utgaven av Trysil Skimaraton 20. februar 2016. Gjestrumsbakken utmerket seg med å være den første som vant Trysil Skimaraton på blanke ski! Rennet samlet rundt 500 deltakere og gikk under krevende forhold med snø og vind.

2015:
Snaut 700 løpere gjennomførte Trysil Skimaraton i flott vintervær, i det som blir karakterisert som tidens beste Trysil Skimaraton! Den nye startordningen med puljestart var svært vellykket og sørget for god flyt i løypa. Det ble klare favorittseire både på dame- og herresiden. Ulrica Persson tok sin tredje seier og Stian Remseth Andresen sin femte seier.

2014:
For tredje året på rad samlet Trysil Skimaraton over 700 løpere i mål. Rennet gikk under svært krevende forhold med snø og vind. Dette gjorde at den øverste runden av løypa måtte kuttes ut og erstattes av en ekstra runde i lysløypa på Østby rett før målgang. Tore Stengrundet gjentok bedriften fra 2007, under omtrent tilsvarende forhold, og tok sin andre seier i Trysil Skimaraton. Ulrica Persson tok også sin andre seier blant damene.

2013:
Trysil Skimaraton 2013 ble nok en skifest på Østby! Fjorårets rekorddeltakelse ble kopiert med over 700 løpere i mål. De to store forhåndsfavorittene Stian Remseth Andresen og Ulrica Persson vant begge i suveren stil. Skimaraton-kongen Stian Remsteh Andresen vant for 4. år på rad og var kun få sekunder bak sin egen løyperekord fra 2011! Den tidligere Vasaloppsvinneren Ulrica Persson debuterte i Trysil Skimaraton med å forbedre Ragnhild Bolstads løyperekord med over 6 minutter! Den nye løyperekorden lyder på 2:17:31.

2012:
Nok et år med rekorddeltakelse! For tredje året på rad ble Trysil Skimaraton fulltegnet. Denne gangen med over 800 påmeldte, 730 startende og hele 719 fullførende løpere i det som er tidenes største skirenn i Trysil. Favorittene og fjorårsvinnerne Stian Remseth Andresen, Team Xtra Personell og Ragnhild Bolstad, Åslia Skilag, vant årets renn. Begge leverte sterke prestasjoner i ruskeværet og var, til tross for ikke optimale forhold, kun henholdsvis ca 5 og 3 minutter bak sine egne løyperekorder fra i fjor. KM-langdistanse for Hedmark Skikrets, som var innlagt som en del av rennet, ble vunnet av Anders Fiskvik, Tynset IF (herrer senior), Ragnhild Bolstad, Åslia Skilag (kvinner senior), Torstein Vestli (herrer junior) og Mathea Sætre Liberg, IL Trysilgutten (kvinner junior).

2011:
For første gang passerte deltakerantallet 500, med 525 til start og 507 fullførende i det 12. Trysil Skimaraton. Rennet gikk i kaldt, men ellers strålende vintervær. Fjorårsvinner Stian Remseth Andresen forsvarte seieren fra i fjor på den nye løyprerekorden 1:56:34. Blant damene vant Ragnhild Bolstad og tok samtidig tilbake løyperekorden med 2:24:01. For tredje år på rad var KM-langdistanse innlagt som en del av rennet. KM-vinnere: Tony Bjørnbakken (herrer senior), Ragnhild Bolstad (damer senior), Torstein Vestli (herrer junior) og Anne Murvold (damer junior).

2010:
Eventyrlig interesse for rennet gjorde at vi som arrangør for første gang måtte innføre begrensninger i deltakerantallet. Dette for å sikre kvaliteten på arrangementet. Det ble satt en deltakerbegrensning på 500, og rennet ble fulltegnet 2 dager før påmeldingsfristens utløp. Uten deltakerbegrensingen hadde antall påmeldte blitt et sted mellom 700-800. Dessverre var vi maksimalt uheldig med værforholdene på selve renndagen. – 15 grader kombinert med mye vind gjorda at øverste del av løypa måtte kuttes ut, og løypelengden ble forkortet til ca 30 km. Det dårlige været gjorde at mange påmeldte ikke møtte opp på renndagen. Til tross for det ble det nok en solid deltakerrekord med 429 deltakere til start. For første gang hadde vi også et tilbud til barn/ungdom under 15 år. Dette ble en stor suksess med ca 50 på startstreken. Det var også planlagt et utvidet trim- og familirenn dagen etter rennet, men dette måtte dessverre avlyses pga dårlige værforhold. Vinnere i suveren stil ble Stian R. Andresen og Ellen Grepperud. KM-langdistanse var innlagt som en del av rennet og vinnere her ble: Petter Leistad (herrer senior), Kari Mette Vika (damer senior), Håvard Dalby (herrer junior) og Tonje Andersen (damer junior).

2009:
Trysil Skimaraton feiret 10-års jubileum med strålende vær- og føreforhold og rekorddeltakelse! Deltakerantallet passerte for første gang 300 med hele 325 på startstreken! Vinnere av jubileumsrennet ble Odd Snerthammer og Ingerid Stenvold. KM-langdistanse for Hedmark Skikrets var lagt inn som en del av TSM2009. Kretsmestere: Petter Leistad og Marianne Myklebust (senior), Pål Åge Joten og Oda Elgshøen (junior).

2008:
Fantastiske vær- og føreforhold, kombinert med nytt start- og målområde ved Kjølen Hotell sørget for en perfekt ramme rundt årets Skimaraton. Jarle Thon og Rita Bryhni sørget for nye løyperekorder på gnistrende vinterføre.

2007:
Tett snøvær og vind på toppen av løypa gjorde dette til den mest krevende Trysil Skimaraton i historien. Til tross for det dårlige været ble det for 5 året på rad en økning i deltakerantallet.

2006:
Det ble for 2. år satt ny deltakerrekord, med hele 251 løpere som fullførte rennet. Ragnhild Bolstad satt ny løyperekord i dameklassen med tiden 2:31:59.

2005:
Det 6. Trysil Skimaraton gikk av stabelen lørdag 19. februar 2005. Det ble satt ny rekord med 176 fullførende deltakere.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy