Fire gode hopp - fire gode løp = OL GULL
4219 Views

Fire gode hopp – fire gode løp = OL GULL

Februar 17, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

LAG, NORMALBAKKE KOMBINERT:
Jørgen Graabak økte kjapt ledelsen til forfølgerne Østerrike, Japan og Tyskland til nesten halvminuttet og gikk i mål i ensom majestet til sin andre gullmedalje i Kina. Han har tatt en sølv i tillegg og er kongen av kombinert i OL. Graabak er nå den eneste norske kombinertløperen med fire OL-gull totalt. Tyskland tok sølv, Japan en overraskende bronse, mens Østerrike måtte nøye seg med den skuffende 4. plassen. Norge vant fullstendig suverent med hele 54,9 sekunder etter oppvisningen til Graabak og Oftebro på de to siste etappene. Kombinertlaget tok Norges 14. gull i Beijing-OL og gjør at gullrekorden fra Pyeongchang i 2018 er tangert. Laggullet er Norges 15. OL-gull i kombinert siden Thorleif Haug, Thoralf Haug og Johan Grøttumsbråten vant sin historiske trippel i det første vinter-OL for 98 år siden i den gamle paradegrenen.

–Fire gode hopp- fire gode løp. Helt fantastisk. I dag dominerte gutta lagkonkurransen, sa Jan Erik Aalbu.

Espen Bjørnstad var tydelig rørt etter å ha steppet inn som reserve.

–Dette er helt utrolig. Jeg kan nesten ikke tro det er sant, sa Bjørnstad.

 

Gull gutta. Foto: Discovery+

FAKTA
Det er blitt fem norske medaljer på ni forsøk. Halldor Skard, Kenneth Braaten, Bjarte Engen Vik og Fred Børre Lundberg fikset gull i 1998, etter to strake sølv i 1992 og 1994. I 2014 kom det et nytt norsk gull, da Jørgen Graabak spurtet ned tyske Fabian Riessle. Magnus Moan, Håvard Klemetsen og Magnus Krog var de øvrige på laget. For fire år siden tok tyskerne en grundig revansj. Seiersmarginen over Norges kvartett var da på klare 52,7 sekunder. Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak gikk på det norske laget.

OM VÅRE UTØVERE
Espen Andersen (28), Lommedalen. Tidligere OL: 2018. Kom på 15.-plass i den individuelle storbakke konkurransen i årets leker. Tok sølv i lagkonkurransen for fire år siden. Har ikke gått den store lagkonkurransen i VM-sammenheng.

Espen Bjørnstad (28), Byåsen. OL-debutant. Ble nr. 27 i den individuelle normalbakkekonkurransen i Beijing. Tok lag-gull i VM i 2019 og 2021. Erstatter Jarl Magnus Riiber i årets lagkonkurranse.

Jørgen Graabak (30), Byåsen. Tidligere OL: 2014, 2018. Står med tre gull i OL, individuelt i 2014 og i år, og i lagkonkurransen i 2014. Tok lag-sølv for fire år siden. Har fem medaljer i lagkonkurranser i VM, to gull, tre sølv.

Jens Lurås Oftebro (21), Jardar. OL-debutant. Tok sølv i den individuelle storbakkekonkurransen i årets OL. I lagkonkurransen i fjorårets VM ble det gull.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy