Team Norconsult: Takk for inspirasjonen
3247 Views

Team Norconsult: Takk for inspirasjonen

Desember 09, 2019
ER BEVART: Et unikt element ved Team Norconsult er at kjernen fra filosofien til langrennsgruppa er bevart. De skal v ære de råeste til å trene hardt – på fellestreningene. Foto: Team Norconsult
Skrevet av:

administrator

KAPITTEL 1: RULLEBANEN

Asker, mai 2014: Det nærmer seg krise i Asker Skiklubb. April er kommet og gått og ledelsen i langrennsgruppa har stadig ikke greid å rekruttere en ny hovedtrener til junior- og seniorgruppen. 1. mai begynte oppkjøringen til en ny skisesong, men uten opplegg eller trener for Askers juniorer og seniorer. Det var riktignok ikke så mange det var snakk om. Kun fire løpere tok Norgescup-poeng i løpet av sesongen 2013/2014, og en av dem hadde nå lagt opp. På seniornivå hadde Asker Skiklubb kun én løper som satset.
Mens dette pågår er undertegnede og Ola Kvisle, superavdanket tidligere skiløper etter å ha slitt med symptomer på overtrening i tre år, på backpacking i Sørøst-Asia. Selv om Ola ikke tilfredsstiller noen av kravene Asker Skiklubb har oppgitt, ser han en mulighet. Asker Skiklubb søker etter en tidligere aktiv person med trenerbakgrunn og idrettsfaglig utdannelse. Ola hadde knapt gått et eneste skirenn som junior, men hadde et tindrende engasjement for langrenn og en drøm om en dag å kunne satse igjen.
Om Pe er Reistad: Petter Reistad er forfatter av boken Bli rå på ski, og har skrevet for SKIsport siden 2014. Han er tidligere juniorverdensmester, nordisk mester og har syv medaljer fra jr. NM i langrenn. Han har tidligere studert ved University of Colorado i USA, og er nå bosatt i Norge.
 

Om Petter Reistad:

Petter Reistad er forfatter av boken Bli rå på ski, og har skrevet for SKIsport siden 2014. Han er tidligere juniorverdensmester, nordisk mester og har syv medaljer fra jr. NM i langrenn. Han har tidligere studert ved University of Colorado i USA, og er nå bosatt i Norge.
Motvillig går ledelsen med på å ansette Ola. Han gyver løs på oppgaven. Et område ble hovedfokus fra start: Kultur. En passe bra skigruppe engasjerer ingen. Asker Skiklubb måtte på offensiven, og gi utøverne selvtillit og stolthet over å være en del av skigruppa.
Kultur bygges ikke gjennom pizzakvelder og sosialt fokus på trening. Det er ikke det ungdommer blir med i en skigruppe for. Et klesplagg skal ikke kun være behagelig. Det skal også se bra ut og passe anledningen. Skitreningene skulle være utøvernes anledning til å være rå. Om de ikke enda var raskest på ski, skulle ingen trene bedre enn dem, ingen ha en råere mentalitet og ingen ikke være stolte over å være en del av Asker Skiklubbs langrennsgruppe. Selv om man ikke selv var best, trente man for at gruppa skulle bli det.
Budskapet ble hamret inn i utøverne. Skulle man være Norges råeste, måtte man også tørre å kjøre hardt på fellestrening. Utøverne ble oppfordret til å ta det rolig utenom fellestreningene, fordi de harde øktene alltid ble prioritert der – det var der det skjedde. Hvis du ikke var på fellestrening, gikk du glipp av noe. Fellestreningene var også et sted for nye impulser. Døren var åpen for utøvere fra andre klubber som ønsket å teste seg, så det var ofte nye løpere å utfordre og lære fra på trening.
I skyggene ble det fokusert massivt på bredde. En fantastisk aktiv foreldregruppe mobiliserte til det fulle, og sørget for maksimal gjennomføringsevne. Nye drakter ble designet. Når du trener hver dag, dreper det gleden å trene i en kjedelig skidress. Skal man skape noe som skiller seg ut, må man også ha en skidress som skiller seg ut. Den årlige Spania- samlingen ble videreført. Et par helger på det norske høyfjellet holder ikke for å få tvilere til å fortsette i klubben et år til.
Sesongen 2017/2018, tre år etter at Asker hadde fire poengtagende løpere og 366 poeng i Norgescupen for junior, kunne de notere seg 14 poengløpere og 2723 poeng. Flere løpere meldte overgang fra naboklubber. Gode kull med løpere hadde kommet opp i juniorgruppa, og møtte en offensiv gjeng som trente knallhardt sammen. Uvanlig få hadde sluttet. Treningsgruppen hadde eksplodert i størrelse, med opp mot 30 stykker på fellestrening. Selv utlendinger søkte seg til Askers treningstilbud. Ola innså styrken i en bred, lokalt basert treningsgruppe med et godt tilbud hele veien frem til seniornivå. Nå hadde han det, og greid å holde på nesten alle. Men på seniornivå så miljøet ut til å kunne splittes. Hvis de tre-fire beste forsvant til regionslag, visste han at miljøet bakover ville smuldre opp.
Han hadde ikke tenkt til å la det skje.
 

KAPITTEL 2: TAKE-OFF

I tre år, helt siden året etter han ble trener for skigruppa, hadde Ola brukt våren på å mase på bedrifter i Asker og omegn. Han hadde utallige timer i telefonen. Flere titalls møter. Planer lagt og brikker på plass. Han ville opprette et seniorteam, for å sikre et topp satsingstilbud til Askers seniorløpere. Med den gryende suksessen i juniorgruppa hadde det blitt mer og mer klart for ham at dette måtte på plass.
Endelig, i 2018, løsner det. Norconsult går inn i en treårs samarbeidsavtale og får en rekke andre sponsorer med seg. Rammen er på plass. Nå må den bare fylles med noe.
Å trene frem gode utøvere er alle treneres drøm. Nedsiden er når du er klubb- eller teamtrener og opplever at de blir gode nok, så forsvinner de. Ola jobber massivt med å overtale Harald Østberg Amundsen, selve kronjuvelen i Askers stall våren 2018, til å droppe andre tilbud og gå for teamet. Med to Jr. VM-gull, er valget hans om å gå for Askers nye toppsatsing gull verdt for Ola.

GODT TRENINGSMILJØ: Team Norconsult er bare ett eksempel på de fantastiske gode treningsmiljøene i norsk skisport, som finnes over hele landet. Foto: Team Norconsult
GODT TRENINGSMILJØ: Team Norconsult er bare ett eksempel på de fantastiske gode treningsmiljøene i norsk skisport, som finnes over hele landet. Foto: Team Norconsult

 
Det vanskelige oppstartsåret går som en drøm for Team Norconsult. I motsetning til på mange andre team er alle løperne basert i nærområdet. Det er stadig trøkk på hver eneste fellestrening, opp til fire ganger i uken. Skidressen til Asker blir videreutviklet, og teamet får en bil i matchende farger. Det skal ikke være noen tvil om at Team Norconsult er til stede. Treningsplanen blir tilpasset ideene til løperne, og frontløperne Amundsen og to år eldre Erland Kvisle blomstrer. Flere pallplasser i Skandinavisk Cup og Norgescup gjør ingen overrasket da Asker også plukker med seg nok en medalje på herrenes NM-stafett.
Våren kommer, og Team Norconsult er etablert i Ski-Norge. De som er mest overbevist er utøvere. Når april er over har Team Norconsult gjort storeslem, og i tillegg til å beholde Amundsen og Kvisle, hentet inn en rekke andre profiler, inkludert tvillingsøster Hedda Østberg Amundsen, Lier-bosatte Silje Øyre Slind og løperne fra naboklubben Fossum, Thomas Bucher-Johannesen og Thomas Helland Larsen.
Flere av løperne var aktuelle for en rekruttlandslagsplass, noe som – kanskje? – kan være utløsende for at Skiforbundet denne våren velger å legge ned rekruttlandslaget for herrer.
Et unikt element ved Team Norconsult er at kjernen fra filosofien til langrennsgruppa er bevart. De skal være de råeste til å trene hardt – på fellestreningene. Opp til fire ganger i uken gjelder det, hver eneste uke. Toppen bygges på bredde, noe Team Norconsult tar på alvor. Det er hele 20 seniorløpere på laget, hvorav 16 fra Asker Skiklubb. Treningene er stadig åpne for andre løpere som vil slenge seg med.
Team Norconsult er bare ett eksempel på de fantastiske gode treningsmiljøene i norsk skisport, som finnes over hele landet. Lidenskap, råskap og inkludering er en eksplosiv kombinasjon – kanskje selve grunnen til at Norge har blitt den skinasjonen den er i dag. De høyeste plantene vokser frem i de bredeste bedene. Team Norconsult: Takk for inspirasjonen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy