– Skal jeg bli kjent i hjemlandet må jeg vinne OL gull!
7329 Views

– Skal jeg bli kjent i hjemlandet må jeg vinne OL gull!

Ordene kommer fra langrennsløper Andrew Musgrave. Men selv om han kjemper i verdenseliten er han slett ikke et kjent navn hjemme i Storbritannia. – Da må det et OL gull til, sier han.

Oktober 04, 2021
HØYT OPPE: Andrew liker seg godt i fjellheimen.
Skrevet av:

Kristin Roset

Andrew Musgrave ble født i Poole, da han var 1 år flyttet familien til Shetland, deretter til Alaska for så å ende opp i en liten bygd utenfor Aberdeen i Skottland. Det var først årene i Alaska han prøvde ski for første gang.

PÅ TRENING: Andrew Musgrave (fra høgre), James Clugnet, Andrew Young, Gabriel Gledhill (junior løper) og Hans Kristian Stadheim.
PÅ TRENING: Andrew Musgrave (fra høgre), James Clugnet, Andrew Young, Gabriel Gledhill (junior løper) og Hans Kristian Stadheim.

IKKE FØDT MED SKI PÅ BEINA

– I Alaska var skisport en vanlig aktivitet, og selv om jeg ikke hadde prøvd langrenn før synes jeg det var moro. Da vi flyttet til det jeg kaller hjemstedet mitt nå i Skottland var vi en liten gjeng som startet med langrenn. Roy Young som er far til Andrew Young på lands- laget begynte som trener selv om han ikke vis- ste noe om langrennstrening. Han leste seg derimot opp, og ble etterhvert svært dyktig. Da jeg var 15 år ble han landslagssjef for det britiske landslaget. Jeg har mye å takke han for i ungdomsårene, forteller 31 åringen.

Andrew gikk sine første skirenn i 10-11 års alder. Da endte han langt ned på resultatlista.

– Jeg husker godt da jeg gikk Lauritz Bergendahls minneløp da jeg var 16 år. Da ble jeg en av de siste i mål. Det var et sjokk å se hvor gode alle de andre var, men det tok ikke bort gleden av å gå på ski. Tvert i mot. Jeg ble bare mer motivert.

Etter fullført videregående skole i Skottland bestemte Andrew seg for å ta et friår for å bli bedre på ski. Han brukte derfor tid på å reise til gode snøforhold og trente mye. Dette resul- terte i en fantastisk 9.plass i Junior-VM.

– Jeg kunne nesten ikke tro at jeg ble topp 10 i et så stort mesterskap. Og det var ikke bare meg selv jeg sjokkerte, men flere andre fikk øynene opp da de så det britiske flagget høyt på resultatlisten. Blant andre Roar Hjelmeset. Han var trener på Hovden skigymnas den gang, og overtalte meg til å flytte til Hovden og trene med gjengen der. Jeg tok derfor valget om å utsette kjemi studiene, og gi langrenns satsingen mer tid. Det angrer jeg ikke på i dag, sier han på klingende godt norsk.

FALT FOR NORGE

På Hovden lærte han seg det nye språket, trente hardt og ble etter hvert en del av Team Hovden med Bernt Rusten som hovedtrener.

– Jeg storkoste meg på Hovden. Her var det utømmelig med treningsmuligheter, gode trenere, hyggelig miljø og et sted hvor jeg utviklet meg kraftig. Ja, jeg trivdes så godt i Norge at jeg har blitt her siden.

I dag bor Andrew sammen med langløper Emilie Fleten i Trondheim. Han går for det bri- tiske landslaget sammen med Andrew Yong og James Clugnet. De trenes av Hans Kristian Stadheim og Jostein Vinjerui.

FULL FART: Andrew ble ikke ”født med ski på beina” som oss nordmenn, men har virkelig vist at det slett ikke er nødvendig for å bli god i langrenn. Her fra rulleskiløp i ung alder.
FULL FART: Andrew ble ikke ”født med ski på beina” som oss nordmenn, men har virkelig vist at det slett ikke er nødvendig for å bli god i langrenn. Her fra rulleskiløp i ung alder.

– Alle bor i Norge, så det er lett å møtes for lengre samlinger. Det siste året har det blitt lite med reiser til utlandet, men dette håper jeg kan endre seg snart. Vi skal likevel ikke klage. Treningsforholdene i Norge er upåklagelige.

Og upåklagelig kan vel vi heller ikke si om innsatsen til Musgrave under Lysebotn Opp i august. Der knallet han til med seier i den tøffe løypa. Og det etter en operasjon i skulderen noen måneder før.

DRØMMER OM OL-MEDALJE: Å ta OL-medalje på femmila er den store drømmen, sier Andrew Musgrave.
DRØMMER OM OL-MEDALJE: Å ta OL-medalje på femmila er den store drømmen, sier Andrew Musgrave.

– Jeg fikk trent godt alternativt, og med mye i banken fra før i tillegg til en vellykket operasjon svarte kroppen svært bra i den brutale bakken.

– HATER Å BRYTE

Musgrave beskriver seg selv som struktu- rert, ryddig og målbevisst. Og er den en ting han hater, og som går i mot all hans moral er det å bryte.

LIKER Å PLANLEGGE: Musgrave beskriver seg selv som strukturert, ryddig og målbevisst. – Å ha struktur i hverdagen er viktig, og det føler jeg kommer godt med når jeg har studier ved siden av to treningsøkter for dag, sier han.
LIKER Å PLANLEGGE: Musgrave beskriver seg selv som strukturert, ryddig og målbevisst. – Å ha struktur i hverdagen er viktig, og det føler jeg kommer godt med når jeg har studier ved siden av to treningsøkter for dag, sier han.

–Jeg er et ordensmenneske, og liker å plan- legge. Å ha struktur i hverdagen er viktig, og det føler jeg kommer godt med når jeg har studier ved siden av to treningsøkter for dag. Når det gjelder å bryte løp går det mot alt jeg står for som skiløper. Jeg hater det rett og slett. Jeg var derfor veldig uenig med trenerne under Tour de Ski i vinter når de mente jeg burde stå av halvveis. Jeg lå nokså dårlig an, og de mente jeg burde heller rette fokus mot VM enn å kjempe om en dårlig plassering sammenlagt i touren. Dette var ikke en god melodi i mine ører, men jeg valgte til slutt å høre på de, og gjøre det de mente var best. Dette angrer jeg på ennå. Når jeg har klart å fullføre skirenn med brukket håndledd og brukken ski, skulle jeg klart å full- føre et par dager til i Tour de ski også, sier han.

OM TRENINGEN

Selv om Andrew har passert 30 år er lidenskapen for langrenn like stor som da han var 17 år. Og han mener at livet som toppidrettsutøver er ganske så behagelig.

– Hverdagen består seg stort sett i å trene, spise, sove, studere litt og trene igjen. Det er ikke så veldig komplisert. At treningsøktene er tøffe til der, at skader sykdom kan oppstå og at ikke alle skirenn går som planlagt er en del av gamet, men dette er tross alt noe jeg har valgt frivillig og jeg elsker det. Jeg håper å kunne leve dette livet i mange år til, sier den dedikerte løperen.

– Hvordan trener du?

– Jeg vil vel si at vi (det britiske landslaget) trener ganske så tradisjonelt, men vi har nok noe mer innslag av terskeltrening på intensitetssone 3 og 4 enn det norske laget har. Vi trener styrke to-tre ganger i uka der vi legger vekt på helhetlige program. Vi har et godt system på styrketre- ningen med godhjelp av egen styrketrener.

– Har du noen favorittøkter?

– Jeg liker variasjon i treningen, men lite kan slå en skikkelig hard stakeøkt i motbakke på høsten, og da gjerne i småsurt vær. Da føler du deg rå. Ellers er jeg fan av både klassisk og skøyting. Dis- iplinene har hver sin sjarm, sier han og smiler.

DEN STORE DRØMMEN

Når denne utgaven er ute er det rundt fem måneder til Andrews store målsetning, nemlig OL i Beijing. Dette har han, og resten av laget trent hardt for de siste årene.

– Fem mila er den store drømmen. Det er lik- som manndomsprøven det. Og jeg har vært nære topplasseringer flere ganger. Det har bare ikke vært godt nok. Jeg har likevel troen på at det er mulig hvis jeg har dagen, og margi- nene på min side. Og skulle det skje, er det store muligheter for at noen i Storbritannia vet hvem skiløperen fra Skottland er. For er det noe britene vet om, så er det de olympiske leker. Ja, selv om det er langrenn vi snakker om, sier han og ler godt.

OM ANDREW MUSGRAVE

Alder: 31 år.

Fra: En liten bygd utenfor Aberdeen, Skottland.

Klubber: Huntley Nordic ski og Røa.

Bor: Trondheim.

Samboer: Emilie Fleten.

Utdanning: Studerer til maskin ingeniør ved NTNU.

Trener: Hans Kristian Stadheim og Jostein Vinjerui.

Favoritt treningsarena: Granåsen.

Favoritt konkurransearena: Holmenkollen.

Favoritt treningssamlingsplass: Hovden.

Favoritt treningsøkt: Hard stake intervaller i motbakke.

Favoritt mat: Tortelloni ricotta og spinat

Favoritt drikke: Solbærsaft.

Favoritt avslapningsmetode: Lese bok.

Andrew om ernæring og vekt

–Jeg synes teamet ernæring, vekt og spiseforstyrrelser fortsatt er et svært tabubelagt tema selv i 2021. Det skal liksom ikke snakkes om. Det er synd da god og sunn ernæring er vel så viktig som å trene.

– For noen år siden gikk jeg ned flere kilo for å se om jeg presterte bedre. Det gikk ikke slik jeg trodde. Kroppen mistet all energi, og jeg hadde ingenting å kjempe med. Da lærte jeg at det å være god på kosthold ikke betyr at du må være tynnest mulig. Jeg mener likevel ikke at jeg var usunn når jeg gikk på denne smellen. Man må tør å ligge på grense noen ganger skal man bli best, både med trening og med andre ting. Jeg pushet litt for langt den gangen, men jeg lærte samtidig mye av det jeg gjorde den sesongen, sier han og fortsetter.

–Jeg mener at ernæring kan optimaliseres for å prestere på et høyere nivå, men det trenger ikke nødvendigvis å være «sunt» av den grunn. Det samme gjelder trening- det er ikke alltid «sunt» å trene så mye eller så hardt som en toppidrettsutøver gjør i enkelte perioder. Men det er det som må til for å prestere på topp nivå. Jeg planlegger ernæring med en dyktig ernæringsfysiolog. Det er viktig med en dyktig trener for å optimalisere trening, og det samme prinsippet gjelder for ernæring, avslutter han.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy