Klær for enhver anledning
2020 Views

Klær for enhver anledning

VARIASJON: En god overtrekksdress skal både kunne brukes før og etter konkurranser og intervaller, og på rolige langturer. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

I rekken av viktige treningsplagg for en skiløper har vi nå kommet til overtrekksdressen. Som vanlig mye bra, men også forskjeller som er verdt å merke seg.

 

En overtrekksdress kan være så mangt og har mange bruksområder. Noen bruker den kun til trening og tur, andre går konkurranser med den og noen har den kun på seg i den rolige delen av treningen. Vi har tatt for oss toppmodellene til produsentene og fokuserer dermed på racingsegmentet. Det vil si de letteste, tynneste modellene som skal holde de aktive løperne varme før og etter konkurranse og intervaller, men som også skal kunne brukes på rolige langturer.

I over en måned har vi brukt plaggene på ski i høy og lav intensitet, samt i ulike miljø og værforhold. Testteamet har bestått av to menn og to kvinner som alle er aktive som både trenere og utøvere i langrennsmiljøet.

Som vanlig finnes det mye bra å velge mellom, men det er også forskjeller som er verdt å merke seg. Vi har vurdert og satt karakter basert på settene vi har testet, men legger ikke skjul på at det finnes enkelte jakker og bukser fra de forskjellige leverandørene som vi likte bedre enn andre. Dersom du ønsker å mikse bør du derfor lese mer på de neste sidene for se våre bemerkninger om de ulike plaggene.

Kriterier:

  1. Brukeropplevelsen under trening
  2. Vekt
  3. Funksjonalitet
  4. Komfort
  5. Pris
  6. Totalopplevelse

 

OVERTREKKSDRESSENE 

Swix Triac
Veil. pris:
3999 kroner (jakke) / 2999 kroner (bukse)
Detaljer:
Høy-teknisk 3-lags Gore Windstopper-jakke. Formsydde ermer og knær for økt bevegelighet. Stretch paneler for maks komfort. Stretch innermansjett. «Laser cut» ventilasjon i armhulene for optimale pustende egenskaper. Varmere bakparti på damebuksen. Refleksdetaljer og vanntette glidelåser.
Konklusjon:
Swix scorer høyt i vårt testpanel. Den er behagelig å ha på og trene i, varmer godt og leveres i tillegg med ekstratilbehør som dresspose, mobilbeskytter og pussetørkle til briller. Våre kvinnelige testere var spesielt godt fornøyd med at overtrekksdressen var formsydd for jenter. Puster godt ved hjelp av smart plassert lufting. Skal vi trekke for noe må det være at den kan bli litt varm, og at jakkelommene er noe ugunstig plassert dersom du går med drikkebelte.
Karakter:
 5 +

Bjørn Dæhlie Pacer
Veil. pris:
1700 kroner (jakke) / 1200 kroner (bukse)
Detaljer:
3-lags interlock stretchmateriale. Vind- og vanntett membran i front og på armene med elastisk pustende materiale bak. Flatlock sømmer for komfort. To håndlommer med glidelås i front og justerbar strikk i livet. Refleksdetaljer for økt synlighet. Liten lomme for bilnøkkel/penger på innsiden av livet. Åpning av glidelås i ankel.
Konklusjon:
En behagelig jakke og bukse som sitter godt på kroppen. På mange måter litt lik Swix-dressen, men med noe mindre tekniske spesifikasjoner. Bevegelig materiale og forholdsvis lett i vekt er også positivt. Varmet godt, men puster samtidig bra og passer dermed perfekt til de fleste treningsturer. Våre kvinnelige testere opplevde buksen som noe strammere i livet, og stoffkvaliteten opplevdes også noe lavere enn testvinneren.
Karakter: 5

Salomon S-Lab Motion Fit
Veil. pris:
2300 kroner (jakke) / 2000 kroner (bukse)
Detaljer:
Salomons mest tekniske overtrekkstøy. Laget for bevegelsesfrihet i stor aktivitet. Elastisk stoff foran på skulderen muliggjør lettere stav-isett. Laser cut hull på ryggraden hjelper ventilasjonen. Windstopper foran på både bukse og jakke beskytter deg før og under konkurranser eller på kalde treningsøkter.
Konklusjon:
Testens letteste sett der spesielt jakken sitter godt på kroppen. En tynn overtrekk, men samtidig varm nok til at den fint kan brukes også på kaldere dager. Behagelig materiale som er tøyelig, vannavstøtende og samtidig puster godt. Mange praktiske lommer, og vi lot oss spesielt sjarmere av høye jakkelommer som gjør det lettere å gå med drikkbelte samtidig som du har nøkler, mobil og andre småting i jakken. En overtrekksdress som overrasket oss stort, og er vår favoritt blant alle settene!
Karakter:
6 Testvinner!

Helly Hansen Racing Light 2
Veil. pris:
1699 kroner (jakke) / 1299 kroner (bukse)
Detaljer:
Softshell-jakke i vind- og vanntett materiale. Slitesterk vannavvisende behandling. Ventilasjonsåpning på brystet. Brystlomme. Krage utformet for langrenn. Børstet krage. Bukse i vind- og vanntett materiale. Silikongripekant i linningen, og ekstra lange glidelåser. Lårlomme og formsydde bein.
Konklusjon:
En behagelig overtrekksdress hvor det er lett å holde varmen. Trekkes litt for dårligere fleksibilitet, lite vannavstøtende materiale og at buksen oppleves som litt for høy i livet. Scorer også litt lavere på tekniske detaljer og tilbehør. Innsiden av jakken har materialer som klistrer seg til supertøyet, og oppleves irriterende. Et noe enklere sett som kanskje passer best til turløpere.
Karakter: 4 +

Trimtex Aviator
Veil. pris:
2399 kroner (jakke) / 1599 kroner (bukse)
Detaljer:
Forbedret toppmodell med flere tekniske detaljer og lavere vekt. Elastisk vindtett og vannavvisende materiale på både jakke og bukse. Laserkuttede ventilasjonssoner i ryggen for å optimalisere ventilasjonen. Pustende materiale på baksiden av buksen gir gode ventilerende egenskaper. Flere sorte refleksdetaljer som lyser godt opp i vintermørket.
Konklusjon:
Suveren passform, og blant buksene i testen er dette vår soleklare favoritt. Eneste bukse som ikke strammes med knyting, men et innebygget borrelåsbelte. En innertier. Greie pusteegenskaper, men stoffet kan føles noe kaldt på de verste vinterdagene. Trekkes også noe på grunn av stoffkvalitet, da vi opplevde at den ble fort slitt ved bruk.
Karakter: 5

Craft Podium Jacket / EXC Train Tights
Veil. pris:
1999 kroner (jakke) / 1299 kroner (bukse)
Detaljer:
Vindtett jakke med laserkuttede ventilasjonshull på ryggen for optimal ventilasjon. Elastisk materiale som sørger for god bevegelighet. Buksen er vindtett i front og med meget god fukttransport. Liten lomme på innsiden og snor i livet.
Konklusjon:
Eneste overtrekksett der jakke og bukse i utgangspunktet ikke hører sammen. Meget behagelige plagg begge to, men flest plusser på jakken. Veier lite, sitter godt på kroppen og er behagelig i bruk. En av våre favoritter blant jakkene. Buksen blir mer som en tykk tights å regne, og sklir lett ned i aktivitet. Kan i tillegg bli litt klam fordi den sitter tett.
Karakter:
5 –

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy