Trym Nygaard Løken: En av verdens beste telemark kjørere!
8994 Views

Trym Nygaard Løken: En av verdens beste telemark kjørere!

Januar 30, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Han er en av verdens beste telemark kjørere og har vært på landslaget under Norges Skiforbund i 9 år. Bare den siste uken har han vist verdenseliten hva som bor i den 28 år gamle kroppen med hele fire World Cup seiere i sprint og parallell sprint samt en 2. og 3.plass i classic. Bli kjent med Trym Nygaard Løken fra Oslo.

Sterkt, men lite lag

– Å satse telemark i Norge er veldig fint, men også litt utfordrende sammenlignet med våre konkurrenter fra blant annet Frankrike og Sveits, forteller Nygaard Løken som jobber som tømrer i Løken Bygg AS ved siden av satsingen.

 

Trym Nygaard Løken. Foto: fistelemark

– Vi er et sterkt, men lite lag som jobber hardt sammen. Vi har mindre ressurser enn våre konkurrenter, og heller ingen bonusordninger fra forbundet som dem. Det gjør at vi alle må jobbe ved siden av idretten for å få det til å gå rundt. Nå er det ikke pengene som gjør at noen av oss satser telemark, men litt romsligere økonomi i skiforbundet hadde gjort at vi i hvert fall slipper en dyr egenandel for å kunne følge drømmen. Dette er også med på å gjøre at flere faller av om de ikke får inn sterke nok personlige støttespillere. Vi gjør det beste ut av situasjonen vi er i, og oppnår store resultater som lag uansett. Forhåpentligvis med en ny hovedsponsor i panna som vil være med å støtte landslaget inn mot et mulig VM på hjemmebane om få år, eller OL 2026. DET hadde vært drømmen, forteller den blide gutten.

Allsidigheten som fenger mest

Trym har kort oppsummert 10 VM starter, derav 6 pallplasser og 2 gull. I verdenscupen har han  51 pallplasser og 13 seiere. Ganske så rått med andre ord.

LES MER

– Det er allsidigheten med telemark som fenger meg mest. Du må mestre den alpine siden av det å kjøre telemark, samtidig som du må mestre det å bryte av rytmen i portene med et hopp som har en lang hoppgrense (20-40meter), for så å lande med et telemarknedslag og videre inn i portene. Deretter kommer noe som heter Reipelykkje (Loom er ordet de bruker i FIS), det er en 360 graders dosert sving du må ta deg gjennom uten å miste for mye fart, før du skal inn i den siste delen i et telemarkrenn, skøytedelen. Her skal du rett og slett skøyte deg gjennom en løype med det tunge utstyret i bunn av bakken etter å ha kjørt 1-3 minutter i porter (avhengig av disiplin) og syra står ut av hjelmen. Skøytedelen skal være omtrent 1/3 av totaltiden i rennet. Den blir ofte kortere og kortere, avhengig av hvem som setter løypa. Det norske landslaget er det laget som er desidert best til å skøyte, derfor ønsker vi ofte når våre trenere setter løypa at skøytedelen skal bli så lang som mulig selvsagt, forklarer han.

 

Trym Nygaard Løken. Foto: fistelemark

 

Drømmer om OL gull

Tryms neste mål er å vinne verdenscupen sammenlagt igjen, og vinne absolutt alle skirenn han stiller opp i. Men på veien dit må han nå andre små delmål, der et av dem er å utvikle seg som skikjører hver eneste dag.

– Drømmen er OL gull. Kommer telemark med i OL 2026 skal jeg forlenge karrieren min og gjøre alt i min makt for å ta hjem det ypperste av edelt metall, sier han.

Hvordan trener du?

– Jeg trener veldig alsidig og prøver å utnytte meg av mine sterkeste side, som er skøytedelen i telemark. Som telemarkskjører må vi trene med en kombinasjon av alpinister og langrennsløpere. Det sier seg selv at det er umulig å bli best i noen av delene, men h*n som klarer å finne den riktige balansen mellom treningsmetodene står som regel øverst på pallen til slutt, forteller Trym Nygaard Løken.

Du kan lese ennå mer om Trym i neste utgave av SKIsport.

I årets World Cup er følgende norske med: 

Trym Nygaard Løken
Jacob Alveberg
Gøril Strøm Eriksen
Ella Strøm Eriksen
+ Emma Araldsen, som er tatt ut fra rekruttlaget grunnet progresjon og gode prestasjoner.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy