595 Views

Energipåfyll i en aktiv hverdag

Er det noe den aktive trenger er det energipåfyll - og aller helst av den smarteste sorten.

April 17, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

En går fort lei av de samme brødskivene eller det samme energipåfyllet i en hektisk hverdag. Hvorfor ikke prøve noe nytt. Som redaktør har jeg testet begge disse oppskriftene. Konklusjonen er at dette er noe jeg vil gjøre flere ganger. Prøv da vel!

Grovt brød med tranebær og rosiner

Ingredienser til to brød

  • 1 liter lunkent vann
  • 1,5 ss. tørrgjær
  • 650 gram hvetemel
  • 250 gram grov sammalt hvete
  • 2,5 dl. solsikkekjerner
  • 1 dl. linfrø
  • 1 dl. sesamfrø
  • 0,5 ts. salt
  • 1 dl. tørkede tranebær
  • 1 dl. rosiner
  • 0,5 dl. olje eller smør

Gjør slik:

Bland vann og gjær sammen til gjæren har blitt løst opp. Tilsett hvetemel, sammalt hvete, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, tranebær og rosiner, og elt sammen til en bløt deig.

Dryss mel over deigen og dekk den med et rent klede. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor. Smør to 2-liters brødformer godt med olje eller smør. Legg gjerne litt bakepapir i bunnen av formene. Bruk en øse til å helle deigen over i formene. Deigen skal fylle ca. halvparten av formen.

Forvarm ovnen til 185 °C.

La brødene etterheve i ca. 1 time, til deigen har hevet seg opp til kanten av formen. Stek brødene på midterste rille i ca. 50 minutter, til de er mørkt gylne. Hvelv brødet ut av formen og etterstek det i 10 minutter. Avkjøl helt på en rist.

Brødet egner seg for steking i jerngryte eller vanlig brødformer.

Om du ønsker, kan du også blande 1 dl hasselnøtter eller andre nøtter i deigen.

Skjær brødet i skiver etter steking og frys ned, så kan du ta ut så mange skiver du ønsker og varme dem i brødristeren.

Hjemmelaget energipåfyll

Ingredienser:

  • 200 gram mandler
  • 100 gram usaltede cashewnøtter
  • 100 gram mørk sjokolade, 52 % kakao
  • 150 gram gresskarkjerner
  • 175 gram lettkokte havregryn
  • 25 gram kokosmasse
  • 100 gram honning
  • 100 gram peanøttsmør
  • 1 egg
  • 1 dl. vann

Gjør slik:

Forvarm stekeovnen til 175°C.

Grovhakk mandler, cashewnøtter og sjokolade. Bland de grovhakkede nøttene og sjokoladen med gresskarkjerner, havregryn og kokos. Legg blandingen på et bakepapirkledd stekebrett. Stek i ovnen i 15 min på 175°C. Varm forsiktig opp honning og peanøttsmør i en kasserolle. La det få et lett oppkok og rør underveis. Tilsett vann, avkjøl til romtemperatur og pisk inn egget. Hell marinaden over nøtteblandingen og bland godt til alt kleber godt sammen.

Kle en ildfast form (ca. 30×20 cm) med bakepapir og ha i blandingen. Skyll hendene i kaldt vann og trykk blandingen godt ned. Glatt ut overflaten slik at tykkelsen blir jevn.

Sett formen inn nederst i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter.

Avkjøl «kaken» i formen. Løft den ut når den er helt avkjølt og skjær kaken i passende biter.

Til trening: Hva er ikke bedre med hjemmelagde müslibarer til turer eller trening. Foto: Alexander Benjaminsen/Matbilder.no

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy