-Det er ikke forbudt for en gift mann å snakke med andre kvinner, sa kamplysten Anders Besseberg i retten Anders Besseberg i retten
11417 Views

-Det er ikke forbudt for en gift mann å snakke med andre kvinner, sa kamplysten Anders Besseberg i retten

Januar 10, 2024
Rettssak Besseberg
Skrevet av:

Tore Shetelig

Anders Besseberg avviste anklager om å ha benyttet seg av russiske prostituerte, slik Økokrim beskriver i tiltalen mot ham – i korrupsjonssaken i Buskerud tingrett. – Det er ikke forbudt for en gift mann å snakke med andre kvinner, sa den tidligere skiskytterpresidenten i vitneboksen.

Av Tore Shetelig, redaktør i magasinet Skisport

En kampvillig og offensiv Anders Besseberg (77) brukte store deler av dag to i retten på sin frie forklaring. Han beskrev hvordan han under en middag med flere andre skiskytterfolk var blitt kjent med Eva, en kvinne på 42 år som tidligere hadde vært aktiv skiskytter og var veldig interessert i denne idretten.

Økokrim skriver i sin tiltalebeslutning at «Besseberg i perioden 2015 til 2018 ved flere anledninger aksepterte tilbud om prostituerte – organisert og påspandert ham av myndighetspersoner knyttet til russisk skiskyting.

I tiltalen står det at «samværet med en kvinne over flere dager og netter ble tilrettelagt for ham av slike personer ved minst to anledninger. Det skal ha skjedd i mars 2016 i Khanty-Mansijsk og i mars 2018 i Tjumen. Begge ganger i forbindelse med World Cup-arrangementer.

DESIGNEREN EVA

Det er her Eva kommer inn i bildet – på et verdenscuprenn i Khanty-Mansijsk.

-Eva fortalte at hun tegnet og designet frimerker og logoer. Hun ville vise med noen eksempler på logoer som hun mente IBU kunne bruke, og vi avtalte derfor at vi kunne treffes på stadion dagen etter. Jeg traff henne også under avslutningsarrangementet på kvelden. Jeg hadde ingen mistanke eller grunn til å tro at hun var prostituert – eller at dette var tilrettelagt, slik Økokrim påstår, sa Anders Besseberg.

Skiskyttere har fortalt om at det ofte kretset mange unge kvinner rundt Besseberg.

HADDE ALLTID ATTASJEER

I retten forklarte han at han alltid hadde en attasjé som tolket for ham – når han var i land hvor han ikke snakket språket. Attasjéene var ofte unge, velutdannede og språkmektige kvinner.

-De kom og banket på hotelldøren min – for å gi beskjeder i forbindelse med rennet og oppsett av programmet for meg dager etter. Kvinnene var inne på rommet mitt et par minutter – til beskjedene var gitt. Dette er forklaringen på at noen har sett at kvinner flere ganger kom inn på rommet mitt. Jeg hadde alltid attasjéer, og når det var OL hadde jeg både attasjé og egen sjåfør. Noen seksuelle tjenester har jeg aldri mottatt, sier Anders Besseberg.

Han er en gift mann, og har en datter og barnebarn.

KLAR TIL DYST: Christian B. Hjort trekker på seg den svarte forsvarerkappen i Buskerud tingrett. Foto: Tore Shetelig.

FOR RUSSERVENNLIG

Ellers fortalte Besseberg at noen i skiskyttermiljøet syntes han var for russervennlig.

-Min største hodepine var det svært anstrengte forholdet mellom øst og vest.  Det var viktig å normalisere forholdet øst-vest. Vi introduserte derfor begrepet skiskytter-familien. Jeg behandlet alle nasjoner likt og rettferdig, og lot meg ikke påvirke i noen retning. Jeg ønsket ikke at politiske motsetninger skulle ødelegge noe for skiskytingen.

ARBEIDSSOM OPPVEKST

Anders Besseberg fortalte om en nøktern og arbeidssom oppvekst hjemme på slektsgården på Vestfossen.

-Jeg vokste opp med mange og lange arbeidsdager. Fra seks, sjuårsalderen var jeg med på jakt, fiske og bærplukking. Matauk var en helt naturlig del av oppveksten.

-Erfaringene med lange arbeidsdager kom godt med senere i livet. Jeg jobbet ofte ofte 12-16 timer om dagen, sju dager i uka som skiskytterpresident. Jeg hadde jo gårdsbruket å ta vare på også.

Fra 1993 til 2018 var han skiskytterpresident i IBU. Han moderniserte skiskytingen, med nye publikumsvennlige øvelser, som passer som hånd-i-hanske for spennende TV-produksjoner.

FULL LIKESTILLING

-Det største jeg fikk var gjennomført var full likestilling, tross motstand i styret. Jentene fikk delta i akkurat de samme øvelsene som herrene. Skiskyting var også tidlig ute med mixstafett. Jeg er også stolt av at skiskytingen økte så mye i popularitet og at inntektene økte betydelig i min presidenttid. På 90-tallet var årsbudsjettet til IBU på 15 millioner kroner. Da jeg gikk av i 2018, var totalbudsjettet på 250 millioner i året. IBU selv brukte bare 10-12 prosent av inntektene. Resten ble pløyd tilbake til arrangørstedene og utøverne.

Besseberg la ikke skjul på at han underveis skaffet seg noen uvenner.

-Jeg ser ikke på meg selv som en diktator, men en sterk leder, det er jeg. Jeg sto på mine meninger, men var likevel kompromissvillig når det trengtes, sier han om sine 25 år i presidentstolen.

Anders Besseberg fortalte i sin forklaring om sitt svært problematiske forhold til Aleksandr Tikohnov, russeren som i mange år siklet etter å ta over presidentstillingen.

-ET HJELPELØST FORSØK

-Jeg ble utsatt for et fullstendig hjelpeløst forsøk på smøring fra ham under verdenscupavslutningen i Holmenkollen i 2014. Da var Tikohnov ute av IBU, men den firedobbelte OL-vinneren var tydeligvis redd for på bli glemt. Han inviterte meg på middag på hotellet, og hadde med seg en gedigen pokal. Han foreslo at den skulle hete Tikohnov Cup, og at den skulle deles ut på slutten av hver sesong til den beste nasjonen. Det var Norge det året, så han hadde allerede sørget for å gravere Norway inn på en plakett på pokalen.

BLE FORBANNET

-Jeg svarte at jeg ikke uten videre kunne akseptere denne pokalen – ut fra at IBU har sine egne lover og regler om slikt også. Jeg kunne ikke bare på sparket innføre en ny pokal, slik han ville. Da dro Tikhonov fram en klokke han prøvde å smøre meg med. Jeg nektet å ta imot, han ble sint og forlot hotellet. Der satt jeg igjen med pokal, klokke og en ubetalt middagsregning. Russeren var forduftet. Jeg ble forbannet over det hjelpeløse forsøket på smøring, og ville levere tilbake til klokken.

-Men jeg fikk beskjed i resepsjonen at Tikhonov var borte vekk og hadde reist. Jeg regnet med å treffe ham senere, og tok med klokken på to forskjellige World Cup-renn året etter, men mannen dukket ikke opp. Så det endte med at klokken ble liggende å slenge oppe på våpenskapet mitt hjemme på Besseberg gård.

Når det gjelder den gedigne pokalen tok Besseberg den med til IBUs hovedkavrter i Salzburg. Han ga beskjed til Tikhonov at han kunne hente den der. Og det gjorde russeren til slutt. Det viste seg at pokalen var vert 30.000 dollar.

-Jeg har ikke akseptert å ta imot klokka fra Tikhonov – eller noen andre bestikkelser, sa Besseberg.

FANT 340.000 KRONER

Hjemme på gården hans fant Økokrim 340.000 kroner i kontanter. Pengene fant Økokrim i et skrin i våpenskapet hans. Dette forklarte Besseberg med at pengene fra reisegodtgjørelse og lønn i mange år ble utbetalt i kontanter – når han var i Østerrike.

-Dette ble gjort av en meget pertentlig herre, en pensjonert østerriksk general, som kun ville operere med kontanter. Han jobbet på regnskapskontoret til IBU. Etter hans død i 2007 gikk IBU over til kun å sette inn pengene på min bankkonto.

-Jeg beklager at jeg ikke oppga disse kontantene til skattemyndighetene. Men i 2019 tok jeg initiativet til å rydde opp i dette – ved å be om en frivillig retting av min selvangivelse. Da tok jeg også klokker og jakttroféer med, forklarte Anders Besseberg.

Bildetekst:

HØR NÅ HER: Christian B. Hjorth, forsvarer for Anders Besseberg hvisker noen ord i øret på politiadvokat Marthe Stømner Smestad fra Økokrim på dag to i Buskerud tingrett i Hokksund. Foto: Tore Shetelig.

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy