Fikk "bank" av Bolsjunov
2443 Views

Fikk «bank» av Bolsjunov

Mars 13, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Etter ei vond uke gjorde Johannes Høsflot Klæbo et helhjertet forsøk. Men det var Aleksandr Bolsjunov som fikk oppreisning etter den høydramatiske VM-femmila, med et skremmeskudd til det norske laget.

– Du kan ikke annet enn å bli fryktelig imponert over den skiløperen han er. Han har noen spisskompetanser som er helt ekstreme. Og for oss er det en inspirasjon å se på ham. Det er det bildet vi skal ha på veggen fram til OL. Det er han som skal males på dass, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum etter Aleksandr Bolsjunovs oppvisning i Engadin.

Det var ventet å bli en ny duell mot Norge med Johannes Høsflot Klæbo i spissen, og det var to store spørsmål knyttet til Klæbo før den 15 km lange fellesstarten

** Hvordan hadde oppstyret rundt diskvalifiseringen fra VM-gullet på femmil sist søndag påvirket ham?

** Hvordan ville han klare seg i karrierens første konkurranse på drøyt 1800 meters høyde, som for øvrig er samme høyde som venter i OL i Beijing om et knapt år?

– Det er langt ifra en optimal oppladning, i hvert fall. Jeg har ikke hatt det kjempebra, erkjente en alt annet enn sprudlende 24-åringen før start.

Han virket rett og slett litt nedbrutt.

Det bekrefter Klæbo langt på vei etter løpet.

– Å lade opp til dette skirennet har vært helt forferdelig. Jeg synes det har vært kjedelig og tungt. Jeg har prøvd å være positiv, men jeg har brukt mye tid for meg selv, jeg har tenkt mye, og jeg kommer nok til å bruke mye tid på å prosessere det.

– Hadde du spurt meg i morges, hadde jeg sikkert sagt jeg skulle ønsket jeg ikke var her, innrømmer han.

– Gir oss en leksjon

Så gjorde han likevel et meget helhjertet forsøk. Men da Aleksandr Bolsjunov koblet inn turboen, måtte Klæbo i likhet med alle andre kapitulere.

Klæbo slo imidlertid Pål Golberg i spurten om andreplassen, og viste dermed at han selv uten noe erfaring med høydetrening er å regne med på OL-høyden. Begge beviste dermed at de har hevet kapasiteten i distanserenn denne sesongen

– Jeg er egentlig godt fornøyd med at jeg kommer til start i dag, og at jeg faktisk klarer å bli nummer to. Selv om jeg selvfølgelig er motivert for å gå fort på ski, er det mye annet som har tatt fokus den siste uka, og det må man være ærlig på.

Lørdagens resultater er for øvrig utgangspunkt for en 50 km lang jaktstart i fristil søndag.

Gled fra

– Jeg fryktet det var i Bolsjunov-løype, dette her. Han er god i høyde og fryktelig god til å stake. Så det er en leksjon han gir oss der, erkjenner Nossum

Allerede på den andre av fire runder ble det satt fart i tet. På det innlagte spurtpunktet etter 10 av 15 kilometer ble Klæbo og Aleksandr Bolsjunov dømt helt likt.

Og Bolsjunov slakket ikke av på farten etter poengspurten. Den eneste som prøvde å følge var nettopp Klæbo.

– Jeg synes egentlig det gikk fint lenge, og synes egentlig at jeg hadde gode bein, kroppen kjentes ok, og så irriterer jeg meg på at han får ti meter i nedoverbakke ut på sisterunden. Jeg mener at når jeg ligger bak, burde jeg klart å ha den «streamen», men han hadde vanvittig gode ski, sier Klæbo.

Han bekrefter at ha også var usikker på hvor mye han skulle tørre å trykke til i høyden.

Oppreisning for «bjønnsterk» Bolsjunov

Etter det tapre forsøket måtte også Johannes Høsflot Klæbo gi opp. Dermed fikk Bolsjunov en opptur etter VM-dramaet sist søndag.

Der brakk altså Bolsjunov staven etter et sammenstøt med Klæbo ved inngangen til oppløpet. Klæbo gikk i mål først, men ble diskvalifisert fra gullet. Emil Iversen fikk VM-gullet. Mens en sønderknust Bolsjunov måtte ta til takke med sølv.

– Det er ingen tvil. Dette er verdens beste distanseløper. Og dette er et skremmeskudd til neste års OL, som går i høyde, sier Torgeir Bjørn, og varsler at det nå er høydetrening som gjelder for Norge.

På grunn av koronapandemien har ikke Norge gjennomført en eneste høydesamling før denne sesongen. Nossum er enig i at Norge må til høyden, men understreker at det ikke er nok.

– Vi gjør det nå ganske bra i høyden her uten å ha vært i høyde, jeg tror først og fremst at han tar oss på staking. Det har han gjort i lavlandet også, sier Nossum, og fortsetter:

– Han er ekstremt god i høy fart over tid. Han sliter ut oss og konkurrentene på stakinga. Han er «bjønnsterk» i slak motbakke.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy