Hvordan forberede seg til Ylläs- Levi

Visma Ski Classics

Finland er arrangør for årets siste renn i Visma Ski Classics. Les tipsene til hvordan du forbereder deg til Ylläs-Levi.

 Tekst: Kristin Roset

Ylläs- Levi er et skirenn hvor man flytter seg fra A til B. Ylläs er en mindre alpin destinasjon der starten av rennet er i ett alpinanlegg, noe målgangen i Levi også er. Vi snakket med langløper Morten Eide Pedersen som har erfaring fra det finske langløpet.

 

I tre deler

–Ca. 15 km fra Ylläs ligger ett større område hvor man finner milevis av langrennsløyper, nærmere sagt Äkäslompolo. Her passerer vi etter drøyt 15 km. I  Äkäslompolo er det mye hytter. Vi leide her en større hytte i uken mellom Reistadløpet og Ylläs – Levi  i fjor, noe som fungerte bra, sier Eide Pedersen som var suveren i årets Jizerska.

Selve rennet strekker seg i skogområder, åpne landskap / mindre vann og våtmark, samt noen gode knauser.

–Man kan dele løpet inn i 3 deler, hvor de første 25 km er godt kupert – midtpartiet på drøye 25 km er rimelig flate – så avsluttes det med mer kupert terreng hvor vi også finner noen gode knekkere, dette blir innafor løypas siste 15 km, sier langløperen som går for Team BN Bank.

Gjør deg kjent med løypa

Mortens beste tips til hvordan du skal forberede deg er å gjøre deg kjent med løypa på forhånd. Studer løypekart og løypeprofil.

–Langløpet strekker seg ofte over større områder. Så for å gjøre rette valg i forhold ski og smøring lønner det seg. Samt at det kan være utfordrende partier av løypa. Det kan også være lurt å tenke på hvor det kan være lurt å få i seg næring underveis i løpet. Ha en plan på når man skal / bør innta næring, anbefaler han, og fortsetter.

Ikke stress

–Det hjelper ikke å være ivrig på søvn, mat og overskudd kun de to siste eller siste dagene før løpet. Spis god og næringsrik mat, og vær flink med væskebalanse. Prøv å ikke stresse. Altfor man skal kjenne etter hvordan formen kjennes, og kjenner man seg bra har man også lett for å pushe litt ekstra siden det går så lett. Da tar man av kaka, som man heller kunne mer ut av i konkurransen, avslutter han.

Om Ylläs- Levi

Sted: Fra Ylläs til Levi, Finland
Når:14.april 2018
Distanse: 67 kilometer
Mer: Siste renn i Visma Ski Classics serien
Nettside:http://www.vismaskiclassics.com/event/yllaes-levi

 

Kategori
AktueltLangrennPremium

RELATERTE INNLEGG