Nådeløs dom mot Anders Besseberg: Tre år og en måned i fengsel. Med tap i ankesaken, må han sone i fengsel - nærmere 80 år gammel.
638 Views

Nådeløs dom mot Anders Besseberg: Tre år og en måned i fengsel. Med tap i ankesaken, må han sone i fengsel – nærmere 80 år gammel.

April 12, 2024
Skrevet av:

Tore Shetelig

Anders Besseberg (78) ble dømt til ubetinget fengsel i tre år og en måned – for grov korrupsjon. Han anket straffen på stedet. Hvis Besseberg ikke vinner ankesaken, havner han i fengsel – nærmere 80 år gammel. Den eldste mannen som soner i norsk fengsel for grov korrupsjon, er over 80 år.

Av Tore Shetelig, redaktør av magasinet SKisport

– Jeg er skuffet og overrasket over dommen. Jeg anker den på stedet, sa Besseberg etter at han hadde svart «ja» på spørsmålet om han hadde forstått dommen.

Den tidligere skiskytterpresidenten fikk fredag lest opp den 68 siders dommen i Buskerud tingrett i Hokksund.

– Jeg er overrasket over dommen, og vi må lese den, men vi er sterkt uenig i resultat og begrunnelse, sa forsvareren Mikkel Toft Gimse til mediene.

Han stusset over at retten utelukkende valgte å tro på det som taler imot Besseberg.

– Slik som retten beskriver det, virker det som om Besseberg har stått alene om disse avgjørelsene, sa Gimse.

90 PROSENTS SEIER TIL ØKOKRIM

Økokrim vant fram på ni av ti punkter i tiltalen. Besseberg ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.

I dommen ble det gjennomgående slått fast at Besseberg mottok fordeler som var utilbørlige (klanderverdige) da han var president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Tiltalen tok for seg forhold i årene 2009 til 2018.

Aktoratets straffepåstand var på tre år og sju måneders ubetinget fengsel og en bot på én million kroner.

Besseberg slapp unna millionboten, men ble dømt til inndragning av 1,4 millioner kroner. Inndragningsbeløpet er bygget opp slik: Bil kr. 858.000, jakt Tsjekkia 237.000, jakt i Østerrike kr. 220.000 og jakt i Russland kr. 95.000.

Besseberg må altså betale statskassen 1,4 millioner kroner for verdier han har mottatt.

 

-MANGLENDE ROLLEFORSTÅELSE

-Tiltalte har vist manglende rolleforståelse og selvinnsikt. Det er oppsiktsvekkende, sa dommer Vidar Toftøy-Lohne.

Anders Besseberg ble dømt for flere jaktturer i Tjumen i Russland. Pluss jaktturer i Østerrike og Tsjekkia. Han ble også dømt for samvær med prostituerte. Inkludert i korrupsjonsdommen er også mottak av to klokker, den ene et Omega-ur til en verdi av over 200.000 kroner. Klokkene er allerede beslaglagt av politiet.

Alt dette ble av dommeren betegnet som klart klanderverdig og uakseptabelt.

Det samme gjaldt en BMW X5 som Besseberg leaset gratis i 2016. Han ble dømt for grov korrupsjon også for bilen. 

GOTTSCHALK VAR DER

Mannen på 80 pluss som fortsatt sitter inne, dømt for grov korrupsjon, er tidligere sjef for Nedre Romerike Vannverk, Ivar T. Henriksen. Det ble i 2014 funnet 34 millioner på eks-vannverkssjefens hemmelige kontoer i Sveits. Saken ble kjent som vannverksskandalen.

Det er professor Peter Gottschalk som forteller SKIsports utsendte om folk som i høy alder må sone dommer i norske fengsler. Gottschalk var til stede i tingretten fredag. Han er professor i organisasjon og ledelse ved handelshøyskolen BI, og er en internasjonalt anerkjent forsker på økonomisk kriminalitet.

SLIK ER BESLAGET

Staten har beslaglagt en Omega-klokke og en klokke av typen Ulysses-Nardin. Beslaglagt er også en rekke jakttroféer, som er plukket ned fra veggene på Besseberg gård i Vestfossen: En bogmontasje av muflon, en bogmontasje av maralhjort, en muflonskalle, en åttetaggers hjorteskalle, en tolvtaggers hjorteskalle, en ellevetaggers hjorteskalle og en gemseskalle.

Alt sammen ble funnet under en politi-razzia hjemme hos Anders Besseberg i april 2018. Politiet beslagla gjenstandene.

Bildetekst:

Dommer dommer Vidar Toftøy-Lohne leste opp den 68 siders lange dommer over Anders Besseberg. Foto: Tore Shetelig

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy