Nye koster i politiet etterforsker tyveriet av Thorleif Haugs premiesamling
493 Views

Nye koster i politiet etterforsker tyveriet av Thorleif Haugs premiesamling

April 03, 2024
Skrevet av:

Tore Shetelig

Haugstua, Thorleif Haugs barndomshjem i Lier, er ribbet for premiene han tok i sin skikarriere. Så det er lite å vise fram i et planlagt skimuseum. Tyveriet ble anmeldt i mai 2023. Politiet har brukt lang tid på saken. Men nå det er satt inn nye koster i etterforskningen.

Av Tore Shetelig, redaktør av magasinet SKIsport

En forening som heter Skikongens Venner har bruksretten til Haugstua. Museumsplanene deres fikk seg et kraftig skudd for baugen da alle premiene og mange gjenstander knyttet til Thorleif Haug ble stjålet – før de fikk avtale om bruksrett til huset. Skikongens Venner skriver i sin årsmelding at det er grunn til å tro at tyveriet av museumsgjenstandene skjedde i perioden fra mars 2022 og til 25. april 2023. I denne perioden hadde det gamle styret i Skikongens Venner – med Marius Morin og Inge Areklett sammenhengende tilgang og kontroll over Haugstua. 

Politiinspektør Hans Egil Seljordslia i Sør-Øst politidistrikt opplyser til magasinet SKIsport at etterforskningen er igangsatt. Han er ny jurist på saken – etter at den forrige juristen som jobbet med den, har sluttet i politiet. Trond Åge Hageland er etterforsker på saken. Begge er nye koster i denne ski-krim-saken.

HAR LAGET KJØREPLAN

-Hvordan ligger dere an i løypa, Seljordslia – for å holde oss til skispråket?

-Jeg har hatt et møte med Hageland. Der satte vi opp en kjøreplan for hvordan vi skal jobbe videre, uten at jeg kan gå nærmere inn på hvordan kjøreplanen er satt opp, sier politiinspektøren.

Det er Marius Morin som er anmeldt til politiet. Det er levert ikke bare én, men tre anmeldelser mot ham fra Skikongens Venner. Han er også anmeldt for bedrageri og hærverk, så her er det nok å ta tak i for politiet. 

Når det gjelder bedrageriet, handler det om en stor bautastein som satt opp utenfor Haugstua. Bautaen markerer Thorleif Haugs tre gull i OL i Chamonix i 1924.  I årsberetningen for 2023 skriver Skikongens Venner at styret gjennomførte en undersøkelse – etter funn av overføring av til sammen 224.000 kroner fra Skikongens Venner til et firma som Marius Morin var daglig leder av.

STOR DIFFERANSE

Dette skulle angivelig være oppgjør for bautasteinen ved Haugstua. Fakturaen fra bautaleverandøren i Larvik gikk til Marius Morins firma og lød på 37.500 kroner. Morin er anmeldt for urettmessig å ha forledet Skikongens Venner til å ha utbetalt 186.500 kroner for mye for bautaen, og har dermed oppnådd en uberettiget vinning. 

Den tredje anmeldelsen handler om skadeverk på Haugstua. I årsberetningen skriver Skikongens Venner at de har all grunn til å tro at skadene ble utført søndag 7. mai i 2023 – mellom kl. 04.00 og 06.00. Skadene er gjort på hoveddør og på et kjøkkenvindu. Skikongens Venner ble gjort oppmerksom på forholdet gjennom tilsendte e-poster med bilder – til to styremedlemmer. Bildene er tatt med mobilkamera og viser skadene på det aktuelle tidsrom.

GLAD STYRELEDER

Nyvalgt styreleder i Skikongens Venner, Jørgen E. Andersen, sier til SKIsport at er glad for at at politiet etterforsker anmeldelsene. 

-Vi er spent på hva politiet kommer fram til, men konsentrerer oss nå først og fremst om å lage en ordentlig plattform for videre drift av foreningen, sier Jørgen E. Andersen.

Skikongens Venner har i dag rundt 100 medlemmer.

Bildetekst: 

HAUGSTUA. Her fra barndomshjemmet til Thorleif Haug, på Årkvisla i Lier, er det stjålet premier og museumsgjenstander. Politiet etterforsker tyveriet. Foto. Tore Shetelig.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy