This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Seks helger med college-renn er gjennomført og de viktigste rennene er over for college-løperne i USA. De ivrigste forlenger sesongen med amerikansk cup, turrenn eller NM del 2 i Norge, men for de fleste nordmenn på skilag ved amerikanske universiteter, betyr dette off-season, godvær, toppturer og en rolig periode treningsmessig.
For coachene våre begynner derimot et nytt rotterace: Recruiting Season (rekrutteringsperioden).
Som såkalt «student-athlete» i USA har man kun fire år med «eligibility». Det innebærer at du ikke (med noen få unntak) kan konkurrere og få stipend i mer enn fire år. Samtidig vil du, jo mer eldre du blir og «proffere» du har vært (år uten studier, deltagelse i OL, VM, etc) også miste eligibility, uten å faktisk ha konkurrert i college-cup. Poenget er at jo eldre du blir fra 20-22 år, desto mindre sjanse er det for at du kan regne med å få fire år med stipend i USA.
Dette – og naturlig nok det at folk studerer seg ferdig – gjør at trenerne på amerikanske college hele tiden må rekruttere nye løpere til laget sitt. De fleste trenerne sitter på et pott på 2-4 100 % stipender per kjønn som de prøver å få mest mulig ut av. Dermed kan man på noen lag ende opp med et par «stjerner» med 100% stipend, et par medium gode på 50% (noe som typisk dekker skolepenger, men ikke mer) og et par løpere som ikke får noe stipend. Mange amerikanere tilhører den siste kategorien, ettersom det er stor prestisje i å være «student-athlete» i USA, selv uten stipend.
Trenere over hele USA jakter altså nå hardt på gode skiløpere i alderen 18-23 år, særlig fra Europa – da USA har et begrenset antall virkelig gode skiløpere. Den desidert viktigste måleenheten deres for hvor god du er, er ganske enkelt FIS-punkter. Med et enormt antall potensielle løpere, og mange kandidater som vurderes og prates med, er FIS-punkter en enkel og forholdsvis effektiv veileder.
Stiller du svakt etter middelmådige resultater, bør du steppe opp gamet for å vise dem hva du er laget av. Kom over, besøk noen universiteter og vis treneren hva han/hun kan vente seg med deg på laget. Gjør en muntlig avtale med treneren om at du kan få litt stipend i år, og – om du innfrir på resultater – kan ha en åpning på å få mer i stipend neste år.
For øvrig skal det nå sies at nordmenn stiller sterkt blant aktuelle kandidater til college-sirkuset. Nordmenn har for det første et godt rykte på seg som hardtarbeidende og skoleflinke, noe som kommer godt med når ski og skole skal sjongleres gjennom skoleåret. I tillegg er bredden i Norge så vanvittig om dagen at landet vårt blir en sikker «fiskekulp» når det gjelder å få gode skiløpere på kroken. Ryktene sier at det ikke er få nordmenn som har tenkt seg over i år, både til undertegnedes University of Colorado, Denver University og University of Utah + en rekke andre.
Til alle interesserte,
good night and good luck.

