Rulleski for alle
10618 Views

Rulleski for alle

Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Vi har testet 18 ulike rulleskimodeller, og fremdeles finnes det mange flere på markedet. Konklusjonen er at du, uavhengig av teknikk, vekt og egne preferanser, garantert vil finne et par som passer til deg som skiløper.

Rulleski er fortsatt i vinden, og stadig flere tar i bruk de rullende skiene på sommerstid. Med mange modeller på markedet og til dels store forskjeller både mellom produsentene og internt i produsentenes portefølje lønner det seg å være oppmerksom på hvilke behov du har som rulleskiløper.

Skal du som klassiskløper for eksempel kun stå å stake på landeveien, har du behov for én type ski. Men trener du mye hurtighet, går diagonalgang i bratte motbakker og i varierende rulleskitraseer, er behovet noe helt annet. Noen modeller er bedre enn andre på visse områder, mens noen få er gode på alt. Det er dermed viktig at du som utøver er bevisst på dine egne behov, slik at du kan velge de rette rulleskiene for deg.

Slik testet vi

Sammen med verdensmester på rulleski, Ragnar Bragvin Andresen, har vi testet åtte klassiskmodeller og ti skøytemodeller. Vi har testet skiene hver for seg og mot hverandre, i høy og lav fart, og i varierende terreng.

Vi har spesielt vektlagt stabilitet, føring og grep, men det er brukeropplevelsen under trening som har vært utslagsgivende i vår vurdering. Vi har tatt utgangspunkt i racing-segmentet, altså tradisjonelle langrennsløpere, langløpere og ivrige mosjonister, men også uerfarne rulleskiløpere vil få gode tips før sitt rulleskivalg.

Vurderingskriterier

  1. Brukeropplevelsen under trening
  2. Vekt
  3. Funksjonalitet
  4. Komfort
  5. Pris
  6. Totalopplevelse
  7. Testen ble gjennomført over én dag og er dermed ikke en langtidstest.

* Vi gjør oppmerksom på at testen er nøytralt vurdert selv om Ragnar Bragvin Andresen er sponset av Swenor.

RULLESKIENE

KLASSISK

Swenor Alutech

Akselavstand: 720 mm

Hjuldiameter: 70 mm

Hjulbredde: 45 mm

Vekt: 2100 g

Lengde: 790 mm 

Veiledende pris: 3300 kroner 

Vurdering: Én av de tre toppene blant klassiskskiene. En retningsstabil ski, både i diagonalgang og staking, med en hjulform som gjør dem lette å manøvrere. Alu-stammen gir høy komfort og stabilitet på varierende underlag, for eksempel i staking. Vi vurderer skien som hakket svakere i diagonalgang ved stor hastighet enn Swix og IDT, men den er likevel blant de aller beste i testen i motbakkene. 

Karakter: 6

 

Swenor Fibreglass Cap

Akselavstand: 730 mm

Hjuldiameter: 70 mm

Hjulbredde: 45 mm

Vekt: 2150 g

Lengde: 800 mm 

Veiledende pris: 3300 kroner 

Vurdering: En god rulleski, som muligens bør være et førstevalg for dem som staker mye på landevei med variabel asfaltkvalitet. Særdeles høy komfort i staking på grunn av sin myke stamme, og den har også blitt mer retningsstabil siden forrige test. Noe svakere i diagonalgang grunnet myk stamme, og du mister litt av kraften i frasparket. 

Karakter: 5

 

KV + klassisk

Akselavstand: 725 mm

Hjuldiameter: 76 mm

Hjulbredde: 44 mm

Vekt: 2330 g

Lengde: 800 mm 

Veiledende pris: 2699 kroner 

Vurdering: Forholdsvis retningsstabil og lett å manøvrere, men likevel et stykke unna de beste i testen. Godt veigrep, også på våt asfalt. På det jevne i det meste, og dermed midt på treet i vår test. 

Karakter: 4

 

SkiGo Classic Carbon

Akselavstand: 780 mm

Hjuldiameter: 75 mm

Hjulbredde: 44 mm

Vekt: 2120 g

Lengde: 855 mm 

Veiledende pris: 3399 kroner 

Vurdering: Testens svakeste klassiskmodell er ikke særlig retningsstabil og ukomfortabel å gå på. Vanskelig å finne flyten og balansen, og det føles dermed litt utrygt både i diagonalgang og staking. Pluss for god stamme ved ujevnt underlag. 

Karakter: 3

 

RulleskiNorge Klassisk Elite

Akselavstand: 715 mm

Hjuldiameter: 80 mm

Hjulbredde: 37 mm

Vekt: 2280 g

Lengde: 790 mm 

Veiledende pris: 1699 kroner 

Vurdering: Forholdsvis retningsstabil og lett å manøvrere, men likevel et stykke unna de beste i testen. På det jevne i det meste, men trekkes også noe for dårlig veigrep på våt asfalt. Pluss for muligheten til påmontert brems, som fungerer godt uten å være i veien og til hinder for øvrig bruk. 

Karakter: 4 –

 

IDT Classic

Akselavstand: 725 mm

Hjuldiameter: 68 mm

Hjulbredde: 45 mm

Vekt: 2124 g

Lengde: 750 mm 

Veiledende pris: 3290 kroner 

Vurdering: En meget retningsstabil ski og helt i toppen i vår test. Enkel å føre og gå på i både diagonalgang og staking og høy komfort. Vurderes som promillen svakere enn Swix og Swenor Alutech, blant annet fordi hjulformen gjør skiene hakket vanskeligere å manøvrere. Men alt i alt en svært god allrounder du kan bruke til det meste. 

Karakter: 6 –

 

Start Classic Carbon

Akselavstand: 780 mm

Hjuldiameter: 75 mm

Hjulbredde: 45 mm

Vekt: 2500 g

Lengde: 860 mm 

Veiledende pris: 3900 kroner 

Vurdering: En meget retningsstabil ski, både i diagonalgang og staking. Trekkes mye for at skien er for fremtung og dermed «slår» i asfalten når du går diagonalgang. Er i tillegg litt tyngre enn de andre modellene i testen og får litt trekk for det. 

Karakter: 4 –

 

Swix Roadline C2

Akselavstand: 725 mm

Hjuldiameter: 67 mm

Hjulbredde: 50 mm

Vekt: 2000 g

Lengde: 790 mm 

Veiledende pris: 3199 kroner 

Vurdering: Vår klassiske testvinner, akkurat som for to år siden. Fremdeles meget retningsstabil i både diagonalgang og staking, høy komfort, lett å manøvrere og godt grep på våt asfalt. Kort oppsummert veldig god på alle områder, og dermed vår favoritt. 

Karakter: 6 (Testvinner!)

 

SKØYTING

 

Swenor Skate

Akselavstand: 580 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1410 g

Lengde: 680 mm 

Veiledende pris: 2700 kroner 

Vurdering: Den kanskje mest brukte skøyteskien i Norge er også vår testvinner. Meget stabil, enkel å manøvrere, godt grep og samtidig en ski som gir godt teknisk utbytte. Jevnt over god på det meste, og dermed vår favoritt. 

Karakter: 6 (Testvinner!)

 

Swenor Skate Elite

Akselavstand: 615 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1900 g

Lengde: 715 mm 

Veiledende pris: 3300 kroner 

Vurdering: En god skøyteski der stabiliteten er dens største styrke. Noe tung i føringen, men en meget god ski for løpere som ønsker svikt i stammen. 

Karakter: 5 –

 

KV + skøyting

Akselavstand: 605 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 30 mm

Vekt: 1692 g

Lengde: 705 mm 

Veiledende pris: 2499 kroner 

Vurdering: En nykommer med en meget god stamme. Trekkes mye for at gummien på hjulene «svømmer» og dermed gjør at kraften i skyvet forsvinner, og skiene blir noe mindre stabile. 

Karakter: 4 –

 

RulleskiNorge Skate Elite

Akselavstand: 600 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1672 g

Lengde: 700 mm 

Veiledende pris: 1499 kroner 

Vurdering: En stabil ski med senket stamme. Harde hjul som antagelig er veldig slitesterke, men de ga betydelig dårligere grep på våt asfalt. Pluss for muligheten til påmontert brems, som fungerer godt uten å være i veien og til hinder for øvrig bruk.

Karakter: 4

 

Start Skating 80

Akselavstand: 600 mm

Hjuldiameter: 80 mm

Hjulbredde: 30 mm

Vekt: 1500 g

Lengde: 680 mm 

Veiledende pris: 2600 kroner 

Vurdering: En ski som skiller seg ut med lavere hjuldiameter. Det resulterer i lavt tyngdepunkt og god balanse på skiene. Hjulkonstruksjonen gjør det vanskeligere å gå på innerskjær og var sånn sett godt overførbar til ski.  Hjulene gav meget godt grep på våt asfalt og scoret generelt høyt på veigrep. Hjulene opplevdes å sitte litt fast ved fraskyvet og trekkes for det. 

Karakter: 5

 

SkiGo Skate Carbon

Akselavstand: 630 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1880 g

Lengde: 705 mm 

Veiledende pris: 2999 kroner 

Vurdering: Som klassiskskien oppleves denne noe ustabil. Myk konstruksjon som gjør skien vanskelig å finne balansen på i tillegg til at du mister en del av kraften i skyvet. 

Karakter: 3 +

 

IDT Skate

Akselavstand: 620 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1698 g

Lengde: 640 mm 

Veiledende pris: 2790 kroner 

Vurdering: En veldig god ski der det er lite å utsette på konstruksjonen. Når ikke helt opp fordi vi opplever den som noe mindre stabil enn testvinneren, og at hjulene slapp noe på våt asfalt. 

Karakter: 5

 

IDT Skate Elite

Akselavstand: 693 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1784 g

Lengde: 715 mm 

Veiledende pris: 2990 kroner 

Vurdering: En god ski, spesielt for teknikktrening i motbakke for allerede gode skøytere. Gir en ski-lik tilnærming på grunn av lengre stamme, men anbefales ikke for nybegynnere og middelmådige skøytere. Krever i så fall lengre tilpasning enn andre, kortere modeller.

Karakter: 4

 

Swix S5

Akselavstand: 535 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 23 mm

Vekt: 1300 g

Lengde: 585 mm 

Veiledende pris: 2499 kroner 

Vurdering: En enkel ski som egner seg spesielt godt for nybegynnere og unge utøvere. Lette å manøvrere og testens beste hjul på våt asfalt sammen med testvinneren. Retningsstabil og komfortabel å gå på. 

Karakter: 5

 

Quionne

Akselavstand: 570 mm

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 24 mm

Vekt: 1448 g

Lengde: 570 mm 

Veiledende pris: 3090 kroner 

Vurdering: En meget god ski som egner seg spesielt godt for lettere løpere. Oppleves svært lette i vekt og med en spesiell konstruksjon som gjør at du nesten ikke kjenner at du har ski på beina. Retningsstabil og med en flex i stammen som oppleves svært positivt. 

Karakter: 5 +

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy