Dette må du vite om felleski

Felleski har tatt helt av, men hvilke skal du velge, og hva er egentlig en felleski?...

Med introduksjonen av felleski er det er blitt mer lettvint å gå på ski enn noen gang. Nå slipper du å smøre, men kan likevel ha både godt feste og bra glid. Felleskien, også kalt Skinski er ikke en ny oppfinnelse, men det har aldri vært så mye å velge mellom på markedet som i dag. Nå kommer så og si alle skiprodusentene med opp mot tre forskjellige typer hver, alt etter nivå, bruk og hva du ønsker av skien.

 

Mange valgmuligheter

–Vi har hatt felleski i salg i 7-8 år, men det var først i fjor vinter felleskien virkelig ble oppdaget. I vinter har det tatt helt av med mange flere valg fra hvert enkelt merke. Fra å ha et lite hjørne med felleski, er hele veggen vår kledd i forskjellige varianter, sier Lars Ragnar Manengen på Sport1 Lillehammer. Selv har han gått mye på felleski, samt behandlet dem og veiledet kunder.

Skiekspert: Lars Ragnar Manengen, Sport 1, har tilbragt mange timer på felleski denne vinteren. Her med en fra Salomon og Fischer.

 

En ski for alle

–Har du et ønske om å slippe smøring, men likevel ha bra glid og godt feste er felleskien et supert valg. Alt fra turgåer til den mer vante skiløper kjøper felleski, forteller han og geleider oss gjennom hva en felleski er, hvordan den brukes, behandling av feller og hvilke bindinger som egner seg til skien.

Om felleski

Smørefrie ski har vi hatt lenge, så hva er forskjellen på en felleski, og og en smørefri ski.
– Den viktigste forskjellen er at felleski sitter godt på føre fra null grader og oppover, mens smørefrie ski fungerer best når det er null grader og kaldere. Jeg vil likevel påstå at felleskien egner seg til de fleste fører sammenlignet med smøreskien, så min anbefaling er absolutt å legge pengene i en felleski. Vi ser også at vintrene flere steder i landet er blitt mildere, noe som gjør felleskien til et smart valg, sier han og forklarer videre.
– Felleski har feller under skiene som er integrert i sålen. Det sørger for at du fortsatt får god gli uten den tradisjonelle lyden smørefrie ski gir i nedoverkjøringen. Det at de er integrerte i sålen betyr at det vil være et hull i skiene når du fjerner fellene. De kan byttes ut når du har brukt dem ut levetiden, forklarer Manengen.

 

For hvem

Hvem kjøper felleskien?
–De som går mye på ski kjøper ofte skien som en ekstraski, men for de som går mindre kan det godt være hovedskien. Når det i tillegg er mildere i store deler av landet egner felleskien seg til de fleste om du er turgåer eller konkurrerer. For barn er også felleskien helt super, sier Manengen.

 

Teknikk og binding

Utgjør bruk av felleski noen forskjell på teknikken?

–Nei det vil jeg ikke si, men bindingssystemet er laget slik at du kan flytte den lenger fram eller bak, alt etter føreforhold. Ja, det er så enkelt at du kan gjøre det underveis på treningsturen. Bindingene står i utgangspunktet på 0-punktet, men har du dårlig feste kan du flytte bindingen fremover, og føler du skia subber og vil ha bedre glid flytter du bindingen bakover.

 

Vedlikehold felleski

 

Velg riktig skirens: – Har du en ren felle varer den lenger, men bruk skirens som er for glisoner eller spesial rens for feller, sier Manengen.

Er det noe vedlikeholdsarbeid med en felleski?
–Ingen smørefrie ski er ikke vedlikeholdsfrie, ei heller felleskiene. Uten impregnering av fellen vil du før eller senere oppleve ising og kladding. Alt av glider som er ment for glidsonen kan brukes. Hensikten er at en ren og vannavvisende fell både gir bedre feste og bedre glid. I tillegg blir den ikke så fort skitten og varer lenger. Rensing av fellen gjør du forsiktig med skirens. Her er det viktig å ikke bruke  Ikke bruk vanlig skirens på fellene, det kan bli for sterkt for limet under fellen. Bruk rens som er for glisoner på skiene eller spesial rens for feller. Fellen må byttes ut når den er utslitt. 50-300 mil kan være retningsgivende for levetiden på generelt grunnlag, forteller Manengen og legger til. – På de første turene er det vanlig å oppleve litt lugging, men dette går seg til da en ny ski må slite av litt hår før den er optimal å gå på.

 

Felleski for barn

– Felleski er ypperlig for barn. Du slipper å smøre, og barnet får godt feste og dermed en bedre opplevelse. Per dags dato får du felleski ned til 4-5 års alder. Utfordringen for barna som er yngre er at det nesten ikke er spenn i skiene, men jeg tror vi kommer til å se en utviklingen på dette område i nærmeste framtid, sier Lars Ragnar Manengen.

 

På dagens marked

Det finnes mange ulike typer felleski, der de største produsentene er Madshus, Rossignol, Salomon, Fischer og Atomic. Alle har forskjellige typer, og det er ennå mer i vente. Neste sesong kommer bant annet Fischer med Carbon Twin Skin med det nye bindingssystemet Turnamic. Dette vil forøvrig sitte på alle ski fra Rossignol og Fischer og er tilpasset alle skisko.

 

– På de første turene er det vanlig å oppleve litt lugging, men dette går seg til da en ny ski må slite av litt hår før den er optimal å gå på.

 

Tekst og foto Kristin Roset

 

 

Kategori
PremiumUtstyrsnytt